Ολυμπιακός: Οι σκληροί του Πειραιά!

Ο Ολυμπιακός πέρασε με άριστα το πρώτο του φετινό δύσκολο τεστ κόντρα στη Ρεάλ - Έδειξε πως φέτος είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στην ελίτ της EuroLeague - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Οι σκληροί του Πειραιά!

Από την αρχή της προετοιμασίας του Ολυμπιακού έως και σήμερα, ένα από τα βασικά πράγματα που τόνιζαν παίκτες και προπονητές, είναι πως θέλουν να παρουσιάσουν φέτος μία σκληροτράχηλη ομάδα. Με νοοτροπία νικητή, αλλά και αυταπάρνηση, όπως πριν λίγα χρόνια. Ένα σύνολο που θα παλεύει όλα τα ματς μέχρι το τέλος, αλλά και που δεν θα φοβάται κανέναν αντίπαλο. Νοοτροπία «Die Hard» μέχρι τέλους! Μία ομάδα με τσαγανό, με αγωνιστικό θράσος, παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το μότο της ομάδας μέσα στα αποδυτήρια; Φέτος είναι απαράβατος κανόνας!

Έλειψε το φίλαθλο κοινό του Ολυμπιακού από την ομάδα. Είναι γεγονός. Το επεσήμανε και στις δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Πέρσι οι Πειραιώτες εμφάνισαν μία πρωτοφανή αστάθεια στους εντός έδρας αγώνες τους, με αποτέλεσμα το (άδειο) γήπεδό τους να εξελιχθεί στην αχίλλειο πτέρνα τους. Φέτος, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να κάνουν και πάλι "κάστρο" τους το ΣΕΦ, έχοντας και τη θερμή συμπαράσταση των φιλάθλων τους. Και μέχρι στιγμής ομάδα και κόσμος έχουν γίνει ένα, μία γροθιά, η οποία έριξε... νοκ-άουτ στις δύο πρώτες αγωνιστικές δύο ισπανικές ομάδες. Δηλαδή, από το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η Μπασκόνια δεν άντεξε να ακολουθήσει τον ρυθμό των "ερυθρολεύκων" στην πρεμιέρα, γνωρίζοντας τη συντριβή στο Φάληρο (75-50), ενώ η πανίσχυρη και υπερπλήρης φέτος Ρεάλ, ένιωσε μέχρι το κόκκαλο τη «δαγκωματιά» των «λιονταριών» (74-68) του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη - Έβγαλε εκτός ρυθμού τη Ρεάλ στα τρίποντα

Βρισκόμαστε μόλις στις δύο πρώτες αγωνιστικές στην EuroLeague, καμία αντίρρηση, αλλά η στατιστική καταγράφει πως ο Ολυμπιακός διαθέτει την κορυφαία άμυνα στη διοργάνωση (59.0 πόντους παθητικό). Και απέναντι όχι σε ομάδες της σειράς, αλλά του ισπανικού πρωταθλήματος, που φημίζονται για το γρήγορο μπάσκετ και τα υψηλά σκορ που στοχεύουν. Δείγμα της σκληράδας, της ενέργειας, αλλά και της συνέπειας που δείχνουν οι Πειραιώτες στο πλάνο τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε κάτι σωστό. Η Ρεάλ είχε κάκιστο ποσοστό στα τρίποντα (3/24-12.5%), αλλά αυτό δεν οφείλεται τόσο στην αστοχία της, όσο στην καλή άμυνα που έπαιξαν οι παίκτες του. Χάλασαν τις πάσες των Ισπανών, τις γωνίες τους για ελεύθερα σουτ, ενώ δεν άφηναν και χώρους στους φιλοξενούμενους για να σουτάρουν καθαρά και ελεύθερα. Σκόραραν με ελάχιστες συνεργασίες, δεν τους άφησαν να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα και γενικότερα δεν τους επέτρεψαν να πάρουν ανάσα... «Όταν μια ομάδα δεν σουτάρει καλά, δείχνει ότι δυσκολεύεται, ότι έχει πιεστεί», τόνισε.

Νίκη που δείχνει τις φετινές δυνατότητες του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής στα τέσσερα πρώτα του παιχνίδια, σε άμυνα, επίθεση και δημιουργία, αλλά άπαντες ανέμεναν με ενδιαφέρον αυτό το δύσκολο τεστ κόντρα στη Ρεάλ. Και οι Πειραιώτες τα πήγαν περίφημα! Η ένταση, η ενέργεια, αλλά και η επιθυμία για νίκη, σε ένα ματς που πήγαινε σχεδόν πόντο-πόντο για αρκετή ώρα, έδειξε τον χαρακτήρα της ομάδας. Με αυτή την επικράτηση κόντρα στη Ρεάλ, οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν τις δυνατότητες τους, αλλά και το επίπεδό τους. Έστειλαν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως φέτος έχουν βάλει στόχο να επιστρέψουν στην ελίτ της διοργάνωσης. Πήραν άριστα κόντρα σε έναν αντίπαλο με μεγάλα κορμιά, με γεμάτο ρόστερ σε όλες τις θέσεις, διαθέτοντας παίκτες πρώτης γραμμής με ποιότητα και εμπειρία.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Με χημεία, ομοιογένεια και ξεκάθαρους ρόλους. Το οικοδόμημα έχει στέρεες και γερές βάσεις. Κράτησε έναν αξιόλογο βασικό κορμό από πέρσι και έκανε ουσιαστικά τρεις καίριες προσθέσεις (Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φαλ) στο ρόστερ της ομάδας, οι οποίες έχουν κουμπώσει αρμονικά στην «ορχήστρα» του. Ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα και ταλέντο. Όχι σε μέγεθος όπως η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ, η Εφές και η Μπαρτσελόνα. Όμως μέσω της καλής ομαδικής δουλειάς δείχνει πως φέτος μπορεί να νικήσει τον κάθε αντίπαλο, ειδικά στην έδρα του και να κάνει συνήθεια τις υπερβάσεις... Σας θυμίζει κάτι;

Ο νταμπλ-νταμπλ Βεζένκοφ, ο μαέστρος Σλούκας και ο «καυτός» Ντόρσεϊ

Ο Ολυμπιακός φέτος ποντάρεις περισσότερο στο «εμείς» και λιγότερο στο «εγώ». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαζε σχήματα και χρησιμοποιούσε διάφορες πεντάδες στο παρκέ, αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν εντυπωσιακό πως το κάθε σύνολο απέδιδε μπάσκετ υψηλού επιπέδου, με την ίδια ένταση σε άμυνα και επίθεση. Ανά περιόδους, υπήρχε και διαφορετικός πρωταγωνιστής. Ο Σάσα Βεζένκοφ έγινε... μετρ στο να προσποιείται και να τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα, κάνοντας πλέον συνήθεια τα νταμπλ-νταμπλ (16π, 10ρ).

Ο Κώστας Σλούκας φέτος είναι η επιτομή του «στρατηγού», του floor manager μέσα στο παρκέ, οργανώνοντας με μαεστρία το παιχνίδι της ομάδας. Ψάχνει παίκτες, διαβάζει άριστα το παιχνίδι και το μόνο που χρειάζεται είναι να τον μάθουν λίγο καλύτερα οι ψηλοί του. Όποτε οι Ισπανοί δεν του άφηναν χώρο να πασάρει, δίχως δισταγμό σηκωνόταν ψηλά και τιμωρούσε τους Ισπανούς με σουτάκια από μέση απόσταση. Είναι λίγοι οι παίκτες στην Ευρώπη που μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ξεκίνησε νωθρά, αλλά στα κρίσιμα σημεία, στο τελευταίο δεκάλεπτο, έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ που του δόθηκαν. Όταν η μπάλα... καίει, δεν θα διστάσει να πάρει πρωτοβουλίες. Κόντρα στη Ρεάλ το εμπεδώσαμε για τα καλά. Ο ψυχωμένος Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβαλε μεγάλα τρίποντα, ο Γιώργος Πρίντεζης παίζει λιγότερο, αλλά όποτε είναι στο παρκέ κάνει καλά αυτό που χρόνια ξέρει, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου δείχνει να επιστρέφει στις μεγάλες και γνώριμες βραδιές του.

Ο Χασάν Μάρτιν βρίσκει σιγά-σιγά ξανά τα πατήματά του, ενώ παραμένει εντυπωσιακό το πόσο σωστά ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του στον αέρα ώστε να τελειώσει τις φάσεις, ακόμη και μπροστά σε θηρία όπως ο Ταβάρες. Ο Τόμας Ουόκαπ δεν παίρνει πολλές πρωτοβουλίες επιθετικά, αλλά τόσο στη δημιουργία, όσο και στην άμυνα, η παρουσία του είναι πολύτιμη και ουσιαστική. «Αυτός ο παίκτης δεν μπορεί να κάνει ποτέ ζημιά στην ομάδα, ακόμη και όταν δεν βάζει σουτ», σχολίασε εύστοχα ο Γιώργος Μπαρτζώκας για εκείνον.