Euroleague: Τα φαβορί Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Μπαρτσελόνα, το challenge, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός!

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ κάνει… τζάμπολ απόψε (30/9) με τους 18 «μονομάχους» να ονειρεύονται την κούπα στο Βερολίνο. Ποιοι στόχοι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τα φαβορί, οι καινοτομίες, οι «Έλληνες» της διοργάνωσης

Euroleague: Τα φαβορί Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Μπαρτσελόνα, το challenge, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός!

Το πρωτάθλημα των… καλύτερων στην Ευρώπη ξεκινά απόψε (30/9) και τα βλέμματα όλων είναι ασφαλώς στραμμένα στο Βερολίνο.

Εκεί όπου στο διάστημα 28-30 Μαΐου θα διεξαχθεί το Final 4 της διοργάνωσης και εκεί θα… αποφασιστεί ο πρώτος μεταξύ των καλύτερων.

Η Euroleague λοιπόν ανοίγει την αυλαία της απόψε σε έναν… μαραθώνιο αγώνων με «διαβολοεβδομάδες», κρίσιμα ντέρμπι και κυρίως μεγάλες βραδιές, όπως άλλωστε μας επιφυλάσσει πάντα η διοργάνωση.

Οι 18 «μονομάχοι» θα δώσουν 34 παιχνίδια στην πρώτη φάση και οι ο οκτώ πρώτες θα προκριθούν στα πλέι όφ με τις τέσσερις πρώτες να αποκτούν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Στο Final 4 προκρίνονται οι τέσσερις ομάδες που θα φτάσουν στις τρεις νίκες.

Τα μεγάλα φαβορί ασφαλώς είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Εφές Αναντολού, η Ρεάλ Μαδρίτης και από εκεί και πέρα οι Φενέρμπαχτσε, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ολυμπιακός έχουν τις πιθανότητές τους να περάσουν σε πρώτη φάση στα πλέι όφ και στη συνέχεια να φτάσουν μέχρι το Βερολίνο.

Στη διοργάνωση υπάρχουν και δύο «σταχτοπούτες», η Μονακό και η Ούνικς Καζάν, που πήραν τα εισιτήρια για την διοργάνωση.

Οι δύο «αιώνιοι»

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ετοιμάζονται για την πορεία τους στην διοργάνωση και έχουν ως στόχο αν μη τι άλλο την επιστροφή στην οκτάδα.

O μεν Παναθηναϊκός με τον Δημήτρη Πρίφτη πλέον στον πάγκο του άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και το κατέκτησε, ενώ συνέχισε το παγκόσμιο ρεκόρ του καθώς έκανε δικό του και 2ο Super Cup του ΕΣΑΚΕ που διεξήχθη στην Πάτρα.

Στόχος είναι να περάσει στα πλέι οφ και τίποτε άλλο. Θα είναι η… δική του Euroleague.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Basket League και θέλει και αυτός μια καλή πορεία στη φετινή Euroleague, μπαίνοντας στην μετά Σπανούλη εποχή, καθώς ο «Kill Bill» αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια πλούσια καριέρα.

Δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον «αιώνιο» αντίπαλό του, έχει περισσότερη ομοιογένεια, έχοντας κρατήσει τον βασικό κορμό του από πέρσι, ενώ έχει ενισχυθεί σημαντικά σε τομείς που πέρσι υστερούσε.

Οι «Έλληνες» της Euroleague

Ελληνικό «χρώμα» θα έχουν βέβαια και αρκετές ομάδες της Euroleague, με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ να δουλεύουν κάτω από τις οδηγίες των Δημήτρη Ιτούδη και Γιάννη Σφαιρόπουλου αντίστοιχα. Ο Νικ Καλάθης βρίσκεται για μια ακόμα χρονιά στην Μπαρτσελόνα, οι Μήτογλου και Σταυρόπουλος είναι στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Μάνος Παπαδόπουλος στην Ζενίτ και ο Κώστας Αντετοκούνμπο στην Βιλερμπάν.

Ένα challenge ανά ματς σε απόφαση διαιτητή

Ένας νέος κανονισμός, μάλλον… δανεικός από το βόλεϊ ,ανακοινώθηκε για τη νέα σεζόν στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, οι προπονητές της διοργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ένα challenge ανά ματς και να εξετάσουν ξανά μία αμφισβητούμενη φάση.

Έτσι, σε περίπτωση διαφωνίας για μία διαιτητική απόφαση, θα μπορεί να ζητηθεί η επανεξέταση της από τον προπονητή και θα υπάρχουν 16 ειδών αποφάσεις που θα μπορούν να αμφισβητηθούν από τους προπονητές. Ο κανονισμός αυτός αφορά και τη διοργάνωση του Eurocup.

Προσοχή στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στις κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων επιτρέπεται πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.

Δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και (έως ποσοστού 5% της μέγιστης επιτρεπόμενης χωρητικότητας) ανήλικοι έως 15 ετών με αρνητικό PCR Test 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών (ηλικίες 12-15) ή με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα (για παιδιά έως και 12 ετών).

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου

Μονακό -Παναθηναϊκός 20:00

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Μπάγερν Μονάχου 21:05

Αρμάνι Μιλάνο-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 21:30

Ρεάλ Μαδρίτης-Αναντολού Εφές 21:45

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου

Ούνικς Καζάν-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 19:00

Φενέρμπαχτσε-Ερυθρός Αστέρας 20:45

Βιλερμπάν-Ζάλγκιρις Κάουνας 21:00

Ολυμπιακός -Μπασκόνια 21:00

Μπαρτσελόνα -Άλμπα Βερολίνου 22:00