Oλυμπιακός: Συμπεράσματα από τα φιλικά στην Κύπρο
Σκέψεις από τα δύο φιλικά παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Κύπρο - Το εξαιρετικό πρόσωπο κόντρα στη Ζενίτ και η προβληματική εικόνα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταπληκτικός στην αναμέτρηση κόντρα στην ενισχυμένη φέτος Ζενίτ. Σε ένα ματς στο οποίο οι Πειραιώτες επικράτησαν με το επιβλητικό σκορ 88-65. Ήταν αποτελεσματικός από την περιφέρεια (11/26 τρίποντα), είχε θετικό πρόσημο στον τομέα ασίστ/λάθη (22/13), ήταν διαβασμένος στην άμυνα και γενικότερα έλεγξε τον ρυθμό του παιχνιδιού. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όμως, οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν αγνώριστοι! Ήταν η κούραση; Ενδεχομένως και ναι, καθώς έδωσαν δεύτερο ματς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Φάνηκε από την αρχή η κακή μέρα των "ερυθρολεύκων". Ήταν απελπιστικά άστοχοι στην επίθεση, με αποτέλεσμα να έχουν σημειώσει μόλις ένα καλάθι σε 9 λεπτά! Το σκορ ήταν 2-21 (!) λίγο πριν το τέλος της περιόδου...
Που ήταν πρόβλημα; Αίσθησή μας πως αυτή τη φορά, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπάθησαν περισσότερο να σκοράρουν με ατομικές προσπάθειες και λίγότερο με συνεργασίες. Το μυαλό ήταν πρώτα στο σκορ και μετά στην πάσα. Υπήρχε μία βιασύνη στην επίθεση.
Ολυμπιακός: Ο Σιπιόνι δεν έρχεται για να κάνει τα «ρεπό»
Βέβαια, ο Ολυμπιακός φάνηκε και κάπως... αδιάβαστος απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, η οποία έκανε ό,τι ήθελε από την αρχή της αναμέτρησης. Οι Πειραιώτες στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιδράσουν, είχαν ένα καλό διάστημα στην τελευταία περίοδο, καταφέρνοντας να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (οι Ρώσοι είχαν φτάσει και στο +21 νωρίτερα), αλλά στη συνέχεια δεν είχαν άλλες δυνάμεις.
Σκέψεις από τα φιλικά
*** Στα φιλικά προετοιμασίας, σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο η δουλειά που κάνει η κάθε ομάδα, προσπαθώντας να αποκτήσει χημεία, ομοιογένεια, αλλά και να παρουσιάσει το στυλ μπάσκετ που θέλει να παίξει. Όπως ο Ολυμπιακός δεν έγινε η υπερομάδα επειδή διέλυσε τη Ζενίτ, έτσι δεν έγινε και ομάδα της... σειράς, επειδή έχασε εύκολα από την ΤΣΣΚΑ. Έβγαλε πάντως αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα από την παρουσία του στην Κύπρο.
*** Ήταν ξεκάθαρο πως κάθε φορά που ο Ολυμπιακός λειτουργούσε περισσότερο ομαδικά, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και αρκετές πάσες, το καλάθι ερχόταν περισσότερο εύκολα. Θα υπάρξουν και στιγμές που θα μιλήσει το ένστικτο του εκάστοτε παίκτη, ασφαλώς και είναι επιθυμητό και το "ένας με έναν", αλλά οι Πειραιώτες φέτος θέλουν να σκοράρουν κυρίως μέσα από το σύνολο. Το μότο παραμένει "περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες".
*** Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να παρουσιαστεί περισσότερο σκληροτράχηλος στην άμυνα. Απέκτησε μεγαλύτερο μέγεθος (Φαλ 2.18, Ουόκαπ 1.93 και Ντόρσεϊ 1.96, έχουν μεγάλα κορμιά, με βάση πάντα τη θέση που παίζει ο καθένας), αλλά και αθλητικότητα. Οι καλές άμυνες που θα βγάζει, θα του δίνουν τη δυνατότητα να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να πετύχει το εύκολο καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο. Το έκανε κόντρα στη Ζενίτ, τα πήγε περίφημα. Δεν μπόρεσε να το πετυχει απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και δεν βρήκε ρυθμό στην επίθεση.
*** Ένας από τους στόχους του Ολυμπιακού φέτος, είναι να βελτιωθεί και στα ριμπάουντ, καθώς πέρσι ήταν από τις πιο αδύναμες ομάδες. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ έβγαλε άμυνες, αλλά υπήρχαν αρκετές φάσεις που έχανε το αμυντικό ριμπάουντ, δίνοντας την προσπάθεια στον αντίπαλο να σκοράρει με δεύτερες προσπάθειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξει.
*** Το τρίποντο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Όταν είσαι αποτελεσματικός πίσω από τα 6.75 μέτρα, όχι μόνο αποκτάς αυτοεποίθηση, αλλά βρίσκεις και ρυθμό στην επίθεση. Ανοίγεις τις αντίπαλες άμυνες και παράλληλα φτάνεις πιο κοντά στη νίκη. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ είχε 6/20 (30%) και έχασε, απέναντι στη Ζενίτ μέτρησε 11/26 (42.3%) και νίκησε!
*** Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ κινήθηκε σε... ρηχά νερά για τον Ολυμπιακό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Θα υπάρξουν και μέρες που θα είναι "σβηστός" επιθετικά, αλλά εκεί θα πρέπει να βρίσκονται και οι υπόλοιποι περφερειακοί για να δώσουν λύσεις στην επίθεση.
*** Από τη στιγμή που απουσιάζει ο Γιώργος Πρίντεζης, είναι λογικό να παίζει περισσότερο ο Σάσα Βεζένκοφ στο "4", αλλά και να παίρνει πάνω του περισσότερες πρωτοβουλίες, επιθέσεις. Όμως, ο Βούλγαρος φόργουορντ δείχνει και φέτος πως θα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, έχει βρει ρυθμό και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Ενυπωσιακά συνεπής στο κομμάτι του σκορ, στην αποτελεσματικότητα του στο τρίποντο, αλλά και στα ριμπάουντ.
*** O Moυσταφά Φαλ δείχνει κουρασμένος. Δεν έχει την απαιτούμενη φρεσκάδα, αλλά και ενέργεια. Αυτό, βέβαια, οφείλεται αρκετά στο γεγονός πως αγωνιζόταν συνεχώς με την εθνική Γαλλίας το καλοκαίρι και χρειάζεται ανάσες.
*** Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα έχει φέτος αναβαθμισμένο ρόλο στο ροτέισον της ομάδας. Στην επίθεση είναι τολμηρος, θα πάρει τα ελεύθερα σουτ που του δίνονται και κατά κύριο λόγο είναι αποτελεσματικός. Μπορεί να υστερεί ελαφρώς σε ταχύτητα, αλλά η βελτίωση του είναι αισθητή στον τομέα της άμυνας. Από έναν παίκτη καθαρά επιθετικογενή, έχει εξελιχθεί σε έναν μπασκετμπολίστα που μπορεί να αναλάβει την "εξολόθρευση" του αντίπαλου γκαρντ.