Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο νέος Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να ποντάρει στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας - Κάνει σημείο αναφοράς στη ρακέτα τον Φαλ, ενώ ο Ντόρσεϊ θα πάρει πάνω του φάσεις - Πολυεργαλείο ο Ουόκαπ και η ευκαιρία του Λαρεντζάκη. 

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο νέος Θρύλος!

Δεν υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στη βουλγάρικη Ρίλσκι Σπορτ, σε ένα ματς στο οποίο οι Πειραιώτες επικράτησαν 100-77. Η πειραϊκή ΚΑΕ, όμως, δημοσίευσε ένα βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα από το παιχνίδι, από το οποίο και πήραμε ορισμένες πληροφορίες. Είναι πάρα πολύ νωρίς, αλλά έχει ενδιαφέρον το πώς πλέον αρχίζει και συμπεριφέρεται ο νέος Ολυμπιακός. Με τις νέες μεταγραφικές προσθήκες των Τόμας Ουόκαπ, Μουσταφά Φαλ και Τάιλερ Ντόρσεϊ, στη μετά Σπανούλη εποχή.

Γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας

Είναι κάτι που ζητάει, θέλει και προσπαθεί να το περάσει στη φιλοσοφία των παικτών του ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Τι είναι αυτό; Η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και η συνεχής κίνηση από τους παίκτες του. Του αρέσει το ομαδικό μπάσκετ και θέλει η μπάλα να περνάει από πολλά χέρια, με τους αθλητές του να ψάχνουν την καλύτερη δυνατή λύση. Γιατί έτσι το σύνολο δεν μένει στατικό μέσα στο παρκέ. Ήταν ανέκαθεν της φιλοσοφίας «περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες».

Οι Πειραιώτες έψαξαν αρκετά και την έξτρα πάσα για να βρουν τον ελεύθερο παίκτη ώστε να πάρει πάνω του το σουτ. Ήταν χαρακτηριστική η στιγμή που ο Πρίντεζης από το λόου ποστ πάσαρε στη γωνία στον Μακ Κίσικ, ο οποίος είδε αμέσως δίπλα του ελεύθερο τον Ουόκαπ, με τον τελευταίο να ευστοχεί σε αμαρκάριστο τρίποντο. Υπήρξε καλή και γρήγορη κυκλοφορίας της μπάλας όχι μόνο στο σετ παιχνίδι αλλά και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ματς μετρώντας 100 πόντους, οι οποίοι και προήλθαν από 31 (!) ασίστ. Ουόκαπ (5), Λαρεντζάκης (7), Φαλ (4) και Παπανικολάου (4) μοίρασαν τις 20 από αυτές.

Το ένας με έναν του Ντόρσεϊ

Ομαδικό μπάσκετ και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει και να... κόψει από τους παίκτες του τη δυνατότητα να πάνε στο ένας με έναν. Αυτό που δεν θέλει είναι να γίνεται υπέρμετρη κατανάλωση των συγκεκριμένων καταστάσεων.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, πάντως, έχει το ελεύθερο από τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παίρνει πάνω του φάσεις και να ψάχνει το σκορ. Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που αποκτήθηκε. Να δώσει επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Ο ομογενής γκαρντ πήρε πάνω του σουτ (και μάλιστα μετά από ντρίμπλα), έψαξε το ντράιβ, εκμεταλλεύτηκε τα σκριν για να πάρει προσπάθειες, έβαλε τρίποντα και ολοκλήρωνε τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Έδειξε έμπρακτα την έφεση αλλά και την ικανότητά του στο ένας με έναν.

Ολυμπιακός: Σούπερ κίνηση με Ντόρσεϊ

Τρέξε, Θρύλε, τρέξε!

Ο Ολυμπιακός έβγαλε αρκετούς αιφνιδιασμούς στην αναμέτρηση. Η ομάδα είχε στόχο αλλά και τη διάθεση να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Ήθελε όμως να λειτουργήσει με λογική και όχι βιαστικά. Πάντως ήταν ξεκάθαρο πως σε κάθε αμυντικό ριμπάουντ, ύστερα από κάθε καλή άμυνα, οι παίκτες επιχειρούσαν να τρέξουν... σφαίρα στο παρκέ, προσπαθώντας να τελειώσουν τις φάσεις είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

Το… μενού είχε τρίποντα

Καμία αντίρρηση πως ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε κάποιο μεγαθήριο, αλλά ήταν ένα ματς που η ομάδα έδειξε τις προθέσεις της. Μέτρησε 13 τρίποντα στο παιχνίδι, ένας καλός αριθμός αλλά και μία επιθυμία της ομάδας να παρουσιαστεί φέτος πιο αξιόπιστη πίσω από τα 6.75 μέτρα. Το περιφερειακό σουτ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Όποια ομάδα το διαθέτει σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλο αβαντάζ στο παιχνίδι της και οι Πειραιώτες πέρσι προβλημάτισαν στον συγκεκριμένο τομέα. Φέτος θα επιδιώξουν να παρουσιαστούν βελτιωμένοι. Στο φιλικό σκόραραν από την περιφέρεια επτά παίκτες της ομάδας, με τους Ντόρσεϊ – Μακ Κίσικ να σημειώνουν τα έξι από αυτά.

Oλυμπιακός: Οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών για τη νέα σεζόν (2021-2022)

Σημείο αναφοράς ο Φαλ

Ο Ολυμπιακός φέτος απέκτησε τον Μουσταφά Φαλ όχι μόνο για να θωρακίσει τη ρακέτα του με έναν ψηλό-θεριό για τους αντιπάλους αλλά και για να δώσει λύσεις και στην επίθεση. Ο Γάλλος σέντερ έχει μάθει να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια. Εκμεταλλεύεται τα 218 εκατοστά του και ξέρει να παρουσιάζεται εντυπωσιακά αποτελεσματικός και συνεπής μέσα στη ρακέτα. Μέτρησε 18 πόντους, πήρε 7 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και 4 ασίστ! Ένα μικρό δείγμα της δεδομένης ικανότητάς του να πασάρει καλά. Και αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα το βρείτε σε πολλούς ψηλούς στην Ευρωλίγκα...

Ο Ουόκαπ τα κάνει όλα!

Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένας εξαιρετικός γκαρντ, ο οποίος μπορεί να κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις δουλειές στο παρκέ. Κατεβάζει την μπάλα με ασφάλεια, σκοράρει, έχει σουτ από την περιφέρεια, είναι σκληροτράχηλος στην άμυνα, αποτελεσματικός στην πίεση πάνω στην μπάλα, πασάρει, ενώ έχει και ενεργή συμμετοχή στα ριμπάουντ. Όλα αυτά μας τα έδειξε με το... καλημέρα! Τι έκανε; Μέτρησε 10 πόντους, με 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα. Μία πρώτη γεύση από τα ταλέντα του!

Η ευκαιρία του Λαρεντζάκη

Ύστερα από την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη, στη θέση «2» άνοιξε ο δρόμος και για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Αυτή είναι η ευκαιρία του! Τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, αλλά ο Έλληνας γκαρντ συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Τελείωσε το ματς έχοντας 12 πόντους, 7 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Ένα παιδί που ποτέ δεν φοβήθηκε και φημίζεται για το αγωνιστικό του θράσος.

Τα σχήματα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε το ματς με τους Ουόκαπ, Σλούκα, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ. Στην πορεία έβαλε στο «2» τον Μακ Κίσικ αντί του Ουόκαπ, ενώ μετά προχώρησε με σχήμα τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Μακ Κίσικ, Πρίντεζη και Φαλ. Έβαλε στον «άσο» και τον Ντόρσεϊ δίπλα στον Λαρεντζάκη, ενώ η ομάδα τελείωσε το ματς με τους Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκη, Μακ Κίσικ, Βεζένκοφ και Χρηστίδη, με τον Μάρτιν να παίρνει χρόνο συμμετοχής νωρίτερα. Ο Σλούκας έπαιξε μόλις 7 λεπτά, καθώς ήταν αδιάθετος, ενώ ως γνωστόν απουσίασαν οι Λούντζης (τραυματίας) και Ζαν-Σαρλ (προσωπικοί λόγοι).