Ολυμπιακός: Το φετινό «πρέπει» του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι 100% δικός του - Από την έλευση του  ΜακΚίσικ, έως την αποχώρηση του Σπανούλη - Ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Ολυμπιακός: Το φετινό «πρέπει» του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βιώσει φέτος στον Ολυμπιακό την τρίτη του σεζόν στο μεγάλο λιμάνι, ύστερα από τότε που επέστρεψε στον Πειραιά τον Γενάρη του 2020. Στην πρώτη του χρονιά ο κορονοϊός έβαλε... φρένο στην Ευρωλίγκα και παράλληλα στις υποχρεώσεις των Πειραιωτών, οι οποίοι δεν είχαν εγχώριες υποχρεώσεις. Πέρσι η ομάδα έμεινε για ακόμη μία σεζόν εκτός πλέι οφ στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς παιχνίδι από τον Απρίλη. Φέτος, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» θα επιστρέψουν στην κανονικότητα! Η ομάδα θα λάβει μέρος στην Ευρωλίγκα αλλά κυρίως θα επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα και παράλληλα στο Κύπελλο, ώστε να διεκδικήσει (και πάλι) τους εγχώριους τίτλους.

Σε όλα αυτά, βέβαια, θα υπάρχει και μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα της ομάδας. Ύστερα από 11 σερί χρόνια, με τεράστιες επιτυχίες, τίτλους και διακρίσεις, στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν θα υπάρχει ο Βασίλης Σπανούλης. Ο Λαρισαίος γκαρντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση. Η απουσία του όχι μόνο στο παρκέ αλλά και στα αποδυτήρια θα είναι αισθητή. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, μπαίνει σε μία νέα εποχή.

Φέτος θα έχει μεγαλύτερη πίεση

Παράλληλα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος θα έχει και μεγαλύτερη πίεση. Γιατί το λέμε αυτό; Όχι μόνο γιατί στο τέλος της σεζόν ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του αλλά και γιατί θα πρέπει να αποδείξει πράγματα. Στην πρώτη χρονιά υπάρχει η δικαιολογία της πανδημίας αλλά και το γεγονός πως ανέλαβε μία ομάδα μεσούσης της σεζόν, η οποία δεν ήταν δική του. Στη δεύτερη η ομάδα δεν είχε εγχώριες υποχρεώσεις (γεγονός που την επηρέασε ώστε να βρει ρυθμό), ενώ στην Ευρωλίγκα απέτυχε. Αυτή είναι η αλήθεια. Η ομάδα τερμάτισε στη 12η θέση της κατάταξης, χάνοντας και πάλι το τρένο των πλέι οφ.

Στη σεζόν που έρχεται, λοιπόν, με την ομάδα να επιστρέφει στην κανονικότητα, ο Έλληνας τεχνικός καλείται να πετύχει! Να επαναφέρει τους Πειραιώτες στις διακρίσεις, στους τίτλους και φυσικά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Καμία αντίρρηση πως υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός, αλλά ο Ολυμπιακός έχει μάθει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στην ελίτ της διοργάνωσης. Όχι, δεν βάζουμε την πήχη για το Φάιναλ-Φορ! Όμως, είναι αδιανόητο να παρακολουθήσουμε για ακόμη μία χρονιά τον Ολυμπιακό να έχει αποκλειστεί από νωρίς από τα προημιτελικά της διοργάνωσης...

Τα μπάτζετ δεν παίζουν τον απόλυτο ρόλο και ούτε χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμαι πάντα σαν δικαιολογία. Τρανταχτό παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου του Αντρέα Τρινκιέρι στη σεζόν που μας πέρασε, η οποία με ελάχιστα χρήματα (με χαμηλότερο μπάτζετ από τους Πειραιώτες) κατόρθωσε να τερματίσει στην 5η (!) θέση της Ευρωλίγκας και να φτάσει μία... ανάσα από το Φάιναλ-Φορ.

Από τον Μακ Κίσικ έως τον Σπανούλη

Μέχρι στιγμής πάντως οι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει τα λόγια τους πράξη. Έχουν εμπιστευθεί την ομάδα του Ολυμπιακού στο 100% στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Του έχουν δώσει τα... κλειδιά του ΣΕΦ και ο Έλληνας κόουτς έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το τεχνικό τιμ της ομάδας, οι βοηθοί του, οι συνεργάτες του είναι όλοι επιλογές του. Οι παίκτες που έρχονται αλλά και που φεύγουν είναι ύστερα από δικές του εισηγήσεις. Από την έλευση του Σακίλ Μακ Κίσικ έως την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι το απόλυτο αφεντικό μέσα στην ομάδα και αυτό φαίνεται σε όλα. Από τις δηλώσεις του έως και τη συμπεριφορά του, εντός και εκτός παρκέ.

Προφανώς και υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ πάνω στο οποίο η ομάδα χτίζεται και διαμορφώνεται, αλλά η διοίκηση προσπαθεί κάθε φορά να ικανοποιήσει τα «θέλω» του Έλληνα κόουτς. Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν, λοιπόν, θα λέγαμε πως θα είναι ο πιο «Μπαρτζωκικός» των ετών παρουσίας του έμπειρου τεχνικού στον Πειραιά. Γιατί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όλες οι επιλογές, οι αποφάσεις, θα είναι δικές του! Την περίοδο 2012-2014, στην πρώτη του παρουσία στο μεγάλο λιμάνι, αυτό δεν είχε συμβεί.

Σεζόν που θα κρίνει το μέλλον του

Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ο Μπαρτζώκας φέτος έχει ένα δημιουργικό άγχος. Μία πίεση αλλά και ένα τεράστιο κίνητρο να πετύχει! Όχι μόνο γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την αγάπη του και το συναισθηματικό δέσιμο που έχει με τον Ολυμπιακό αλλά και από επαγγελματικής πλευράς. Θέλει να διακριθεί, να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται και στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρολεύκων». Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μία νέα ενδεχόμενη αποτυχημένη σεζόν αναμένεται να τον φέρει μακριά από το μεγάλο λιμάνι. Μία μεγάλη διάκριση, όμως, πιθανότατα θα τον «δέσει» στον Ολυμπιακό και τα επόμενα χρόνια.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά αυστηρός. Τόσο με τους παίκτες του όσο και με τους συνεργάτες του. Ήδη, μάλιστα, έχει μιλήσει με ορισμένους από τους αθλητές του, επισημαίνοντάς τους πως ύστερα και από την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη αναμένει από εκείνους να κάνουν το βήμα μπροστά! Έχει υψηλές απαιτήσεις και φροντίζει να το δείχνει σε όλους από νωρίς. Ξέρει και ο ίδιος πως φέτος είναι ώρα για αποτελέσματα και όχι για λόγια.

Τις τελευταίες μέρες «καίγεται» για τον παίκτη που θα αναλάβει τη θέση του «2-3αριού». Οι "ερυθρόλευκοι" ακόμη δεν έχει καταλήξει. Είναι κομβική θέση και όποιος δεν βλέπει πως η ομάδα «διψάει» για έναν σουτέρ-σκόρερ, τότε εθελοτυφλεί... Η οποιαδήποτε «έκπτωση» για την ενίσχυση του ρόστερ στο συγκεκριμένο πόστο, θα είναι ένα λάθος που ο Ολυμπιακός θα το πληρώσει ακριβά κατά τη διάρκεια της σεζόν.