Ολυμπιακός: Συγκρατημένες φιλοδοξίες με τις μεταγραφές Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός έχει κινηθεί «φειδωλά» στο μεταγραφικό παζάρι - Οι μεταγραφές δεν εντυπωσιάζουν, αλλά είναι στο χέρι του Γιώργου Μπαρτζώκα να φτιάξει μία ομάδα που θα κάνει τη διαφορά. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Συγκρατημένες φιλοδοξίες με τις μεταγραφές Μπαρτζώκα

Οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός ούτε εντυπωσιάζουν ούτε πρόκειται για παίκτες που θα κληθούν κάνουν τη διαφορά. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι από το λεγόμενο... πρώτο ράφι. Οι Πειραιώτες στράφηκαν κατά κύριο λόγο στις δεύτερες σκέψεις τους, αφού οι κορυφαίοι στόχοι τους για διάφορους λόγους (Ουίλιαμς-Γκος, Ντόρσεϊ, Λόιντ, Λαντέιλ) δεν μπορούσαν να έρθουν στην ομάδα. Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Όμως, είναι αδιανόητο να υπάρχει η θεωρία πως το ρόστερ στελεχώνεται με «καταπληκτικό τρόπο» ή πως υπάρχει μία ξεκάθαρη βελτίωση σε σύγκριση με το υλικό της σεζόν που πέρασε. Ας υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Μέχρι εκεί.

Καμία αντίρρηση πως ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένας καλύτερος, πιο φρέσκος αλλά και με υψηλότερο κίνητρο μπασκετμπολίστας σε σύγκριση με τον «άοσμο» Τσαρλς Τζένκινς. Και σύμφωνοι πως ο Μουστάφα Φαλ (αμυντικός της χρονιάς στη Γαλλία) είναι ένα μεγαλύτερο και πιο σκληροτράχηλο κορμί από τον Οκτάβιους Έλις, το οποίο χρειαζόταν η ομάδα. Ο θηριώδης Γάλλος σέντερ είναι όντως μία εξαιρετική επιλογή και αίσθησή μας πως ενδεχομένως να εξελιχθεί στην πιο εύστοχη μεταγραφική κίνηση των Πειραιωτών φέτος. Όσον αφορά τον Ντέιβιντ Λάιτι, ίσως παρουσιαστεί πιο σταθερός, συνεπής και ουσιαστικός επιθετικά από τον Άαρον Χάρισον, ο οποίος από τα μέσα της σεζόν και μετά έβλεπε το καλάθι σαν... φλιτζάνι του καφέ! Βέβαια, ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ της Βιλερμπάν δεν είναι «καθαρόαιμος» σουτέρ και αυτό είναι «θέμα» για τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι δείχνουν να "διψούν" για «εκτελεστή».

Οι τρεις προαναφερόμενοι, λοιπόν, είναι παίκτες-εργάτες και όχι πρωταγωνιστές! Όταν η σεζόν στην Ευρωλίγκα ολοκληρώνεται και βλέπεις την ομάδα στη 12η (!) θέση, παραμένοντας για ακόμη μία χρονιά εκτός πλέι οφ, γίνεται αντιληπτό πως το ρόστερ χρειάζεται σημαντική και ουσιαστική ενίσχυση. Κανείς δεν ξεχνάει τη μεγάλη απώλεια με τον τραυματισμό του Κώστα Παπανικολάου, την απουσία του Χασάν Μάρτιν προς το τέλος της σεζόν, τα αρκετά θέματα με τον κορονοϊό που αντιμετώπισε η ομάδα. Όμως, παρόμοια θέματα προέκυψαν στις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει όντως ένα καλό και αξιόλογο υλικό. Δεν θέλει πολλές αλλαγές. Θεωρητικά χρειαζόταν τρεις τέσσερις κινήσεις για να ανέβει επίπεδο, με δύο από αυτές να είναι πρωτοκλασάτες! Είναι ο Ουόκαπ, ο Φαλ και ο Λάιτι οι μπασκετμπολίστες που θα δώσουν την έξτρα ώθηση στην ομάδα για να επιστρέψει στα προημιτελικά; Ευχή όλων να γίνει πράξη, αλλά κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.

Είναι γεγονός πως πέρσι στην ΚΑΕ Ολυμπιακός έγινε μία μεγάλη επένδυση. Μία οικονομική υπέρβαση με την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο μεγάλο λιμάνι. Κανείς δεν ξεχνάει πως στην «καρδιά» του κορονοϊού, με τις οικονομικές απώλειες για όλες τις ομάδες, οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τα... ρέστα τους για τον 30χρονο γκαρντ. Όπως και ο παίκτης, βέβαια, έδωσε τη δική του μάχη για να φορέσει και πάλι τα ερυθρόλευκα. Στο τέλος της σεζόν, όμως, οι Πειραιώτες τερμάτισαν εκτός οκτάδας. Αυτό κάτι λέει, κάτι δείχνει.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να φτιάξει μία ομάδα γύρω από τον Κώστα Σλούκα, αλλά για να καταφέρει η ομάδα του Πειραιά να επιστρέψει στα πλέι οφ, το ρόστερ χρειάζεται και το κάτι... παραπάνω. Βέβαια, και ο Έλληνας κόουτς πορεύεται ανάλογα με το πορτοφόλι που έχει στη διάθεσή του. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και το παράδειγμα της Μπάγερν (προχωρεί για τον Χίλιαρντ που προσπέρασε ο Ολυμπιακός), η οποία τερμάτισε στην 5η θέση, με μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τους Πειραιώτες. Εδώ, λοιπόν, θα φανεί και η κλάση του Έλληνα κόουτς. Μέχρι στιγμής, πάντως, γίνεται απόλυτα πράξη ένα βασικό «θέλω» του. Να αποκτήσει μπασκετμπολίστες με πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Όλοι έχουν!

Καλώς ή κακώς, ο ανταγωνισμός στην Ευρωλίγκα έχει μεγαλώσει. Οι περισσότερες ομάδες διεκδικούν μία θέση στην οκτάδα και αυτές που βρέθηκαν εκεί, δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Θα υπάρξουν και πάλι τουλάχιστον 12 με 13 σύλλογοι που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά και όλοι θα παρουσιαστούν ενισχυμένοι. Θα είναι ξανά μία σεζόν-πρόκληση για τον Ολυμπιακό. Ένας πιο ηγετικός Σλούκας, ένας εξίσου τρομερός Βεζένκοφ, ένας υγιής Παπανικολάου, ένας σταθερά ουσιαστικός Πρίντεζης, ένας πιο ώριμος Μακ Κίσικ αλλά και ένας ακόμη πιο έμπειρος Μάρτιν θα είναι παίκτες-κλειδιά ενόψει της νέας σεζόν. Θα μπορούν, όμως, αυτοί που ήρθαν και θα έρθουν να δώσουν το κάτι παραπάνω; Αυτό είναι ένα ερώτημα...