Ολυμπιακός: Τόμας Ουόκαπ - Ένας ανιδιοτελής γκαρντ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε έναν γκαρντ με ποιότητα και εμπειρία, ο οποίος θα υποστηρίξει το παιχνίδι του Κώστα Σλούκα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Τόμας Ουόκαπ.

Ολυμπιακός: Τόμας Ουόκαπ - Ένας ανιδιοτελής γκαρντ

Η πρώτη μεταγραφική κίνηση από την ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι γεγονός! Η πειραϊκή ΚΑΕ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τόμας Ουόκαπ. Ουσιαστικά είναι ο αντικαταστάτης του Τσαρλς Τζένκινς και θα ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή των "ερυθρολεύκων". Οι "ερυθρόλευκοι" στράφηκαν στην περίπτωση του Τόμας Ουόκαπ, όταν εμπέδωσαν πως δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος οδεύει για Μαδρίτη.

Πρόκειται, πάντως, για μία αξιόλογη ενίσχυση. Ο 28χρονος (30/12/1992) Αμερικανός γκαρντ από το Τέξας, διαθέτει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας (κάτι που ήθελε πάση-θυσία σαν δεδομένο σε παίκτη ο Γιώργος Μπαρτζώκας), καθώς την τελευταία τριετία αγωνίστηκε στη Ζαλγκίρις. Πέρσι έκανε τη καλύτερη του σεζόν (9.6 πόντοι, 46.7% τρίποντα, 3.6 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ), δείχνοντας μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι του, ενώ ήταν εξαιρετικός και φέτος. Συγκεκριμένα, μέτρησε 8.2 πόντους (37.1% τρίποντα), 4.5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα. Φέτος έκανε το καλύτερο του παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Κάουνας, όταν και μέτρησε 18 πόντους (6/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα), 5 ασίστ, 4 τρίποντα και 2 κλεψίματα.

Υπήρχε προφορική συμφωνία εδώ και μέρες με τον Τόμας Ουόκαπ, αλλά ουσιαστικά υπήρχε μία μικρή διαφορά στη διάρκεια του συμβολαίου. Ο παίκτης ήθελε τριετές συμβόλαιο και οι δύο πλευρές τα βρήκαν για 2+1 χρόνια συνεργασίας, με οψιόν ανανέωσης. Για τα πρώτα δύο χρόνια θα πάρει συνολικά (περίπου) το ποσό του 1.600.000 δολαρίων. Να τονίσουμε πως ο Ολυμπιακός βρήκε ανταγωνισμό μπροστά του για να αποκτήσει τον Αμερικανό γκαρντ.

Είχε δείξει "ζεστό" ενδιαφέρον η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα) είχε επαφές μαζί του (συνεργάστηκαν στη Ζαλγκίρις), ενώ είχε κάνει διερευνητικές επαφές και η Αναντολού Εφές. Να τονίσουμε πως νωρίτερα στην Ευρώπη είχε αγωνιστεί στη Λούνβινγκσμπουργκ, με την οποία είχε 11.7 πόντους και 4,5 ασίστ, ενώ έφτασε μαζί της μέχρι το Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Aν πάντως, σας θυμίζει κάτι το όνομά του, ήταν ο παίκτης που είχε κάνει το καθοριστικό κλέψιμο στο Κάουνας κόντρα στον Ολυμπιακό. Όταν πήρε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του Κώστα Σλούκα και με γκολ-φάουλ στον αιφνιδιασμό ουσιαστικά είχε δώσει τη νίκη στην ομάδα του.

Αυτός είναι ο Ουόκαπ

Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένας αθλητικός γκαρντ, με ικανότητες σε σκορ και δημιουργία, ενώ βγάζει μεγάλη ενέργεια και στο κομμάτι της άμυνας. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος αναδείχτηκε στον κορυφαίο αμυντικό του λιθουανικού πρωταθλήματος. Όσοι τον γνωρίζουν σχολιάζουν πως πρόκειται για έναν ανιδιοτελή παίκτης που δεν παίζει για τα νούμερα και τον εαυτό του, αλλά για την ομάδα του. Και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση πως μπορεί να ταιριάξει αρμονικά δίπλα στον Κώστα Σλούκας. Ας μη ξεχνάμε πως πέρσι η ΚΑΕ Ολυμπιακός έκανε μία μεγάλη επένδυση με τον Έλληνα γκαρντ και φέτος θέλει να χτίσει την ομάδα γύρω από εκείνον.

Ο Ουόκαπ είναι παίκτης του συστήματος. Πιστός στην τακτική και συνεπής στα καθήκοντά του. Δεν είναι γκαρντ που... θα βγάλει μάτια στην επίθεση, αλλά έχει αξιόλογο τρίποντο και θα δώσει λύσεις όταν χρειαστεί. Δεν είναι ο παίκτης που θα του δώσεις τη μπάλα για να "καθαρίσει" το παιχνίδι ή να ηγηθεί της αναμέτρησης. Δεν είναι σκόρερ. Μπορεί όμως να αναδείξει το παιχνίδι του συνόλου, της ομάδας, με τον τρόπο του. Αμυντικά, είναι ο παίκτης που θα αναλάβει να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας και θα το κάνει πολύ καλά!

Στη Ζαλγκίρις ήταν ο αγαπημένος παίκτης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και άπαντες στο Κάουνας τον χαρακτήριζαν "πολεμιστή" και "σκύλο" για την μαχητικότητα που έδειξε στο γήπεδο. Έξυπνος γκαρντ, οξυδερκής, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και να παίρνει σωστές αποφάσεις. Ευχάριστος σαν χαρακτήρας, έχοντας τη νοοτροπία να βάζει το "εμείς" πάνω από το "εγώ".