Ολυμπιακός: Oι πέντε λόγοι που θέλει τον Ουίλιαμς-Γκος ο Μπαρτζώκας

Το «ΦΩΣ» εξηγεί γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιθυμεί διακαώς την επιστροφή του Αμερικανού γκαρντ, Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος στον Ολυμπιακό, ο οποίος... έβγαλε μάτια φέτος στη Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ολυμπιακός: Oι πέντε λόγοι που θέλει τον Ουίλιαμς-Γκος ο Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός κινείται στη μεταγραφική αγορά και έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της περιφερειακής του γραμμής. Όπως είναι γνωστό, οι Πειραιώτες ενδιαφέρονται ζεστά τόσο για την απόκτηση του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος όσο και του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο δεύτερος υπολογίζεται κυρίως για τη θέση «2» και ο πρώτος φυσικά για τον ρόλο του πλέι μέικερ. Με τον Ντόρσεϊ τα πράγματα δείχνουν πιο προσιτά. Και αυτό γιατί έχει μείνει ήδη ελεύθερος, αποχώρησε από τη Μακάμπι και δείχνει πιο ζεστός να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Όχι πως ο Ουίλιαμς-Γκος είναι αρνητικός. Άλλωστε, έχει να λέει τα καλύτερα για τη ζωή του στην Ελλάδα αλλά και για την παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι. Επειδή, όμως, έχει κάνει καλή σεζόν, έχει ενημερωθεί πως έχει αρκετές προτάσεις στα χέρια του (υπάρχει φημολογία πως έχει τραβήξει τα βλέμματα των Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε και Μιλάνο, πέρα του Ολυμπιακού) και δεν βιάζεται. Ας αναλύσουμε όμως τους λόγους για τους οποίους ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» έχει ζητήσει διακαώς την απόκτηση του παίκτη.

1. Έχει πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να ενισχύσει το ρόστερ του με παίκτες που έχουν πείρα, γνώσεις και παραστάσεις από το επίπεδο της Ευρωλίγκας. Γιατί έχει εμπεδώσει πως είναι διαφορετικό να διαπρέπεις σε άλλες λίγκες και διαφορετικό το να τα καταφέρνεις στην Ευρωλίγκα. Προφανώς και πάντα θα γίνονται επενδύσεις σε παίκτες που ενδεχομένως να τα καταφέρουν, χωρίς παρελθόν στη διοργάνωση (όπως ο Μάρτιν και ο Μακ Κίσικ), αλλά φέτος... τέρμα τα στοιχήματα. Θέλει έτοιμους παίκτες, «ψημένους» από το κορυφαίο επίπεδο. Και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος το διαθέτει αυτό το πακέτο. Όχι μόνο τα πήγε αρκετά καλά στη σεζόν 2018-19 με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα (9.2 πόντοι, 4.2 ασίστ, σε 26 λεπτά συμμετοχής), αγωνιζόμενος σε 30 ματς (δεν έχασε κανένα παιχνίδι), αλλά στη συνέχεια έπαιξε και στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ.

2. Έχει τρομερή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος έχει βελτιώσει αρκετά το παιχνίδι του τα τελευταία δύο χρόνια. Η παρουσία του στον Ολυμπιακό και ακολούθως η δουλειά που έκανε στο ΝΒΑ με τους Τζαζ τον βελτίωσαν αρκετά ως παίκτη, τόσο αγωνιστικά όσο και σωματικά. Έχει ωριμάσει το παιχνίδι του, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχει εξελιχθεί αγωνιστικά, σε σκορ, άμυνα και δημιουργία. Πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Ευρώπη για την Κουμπάν και τα έχει πάει περίφημα! Είναι χαρακτηριστικό πως στο Γιούροκαπ μέτρησε 17 πόντους (50% στο τρίποντο), 5.2 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ σε 29 λεπτά συμμετοχής. Είναι καταπληκτικός όμως και στην απαιτητική Βαλτική Λίγκα (18.5 πόντοι, 6.8 ασίστ, 3.5 ριμπάουντ), δείχνοντας πλέον ηγετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Κάποτε στον Ολυμπιακό είχε ως αδυναμία να χάνει κάποια κρίσιμα σουτ στο τέλος, δείγμα έλλειψης πείρας και ψυχολογίας. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Σε πολλά ματς, όταν η μπάλα... καίει, πηγαίνει στα χέρια του και ξέρει να παίρνει την καλύτερη δυνατή απόφαση. Έχει εξελιχθεί σε γκαρντ πρώτης γραμμής και θεωρείται δεδομένο πως εφόσον συνεχίσει στην Ευρωλίγκα, σε όποια ομάδα και αν το κάνει αυτό, θα κάνει... θραύση.

3. Ο παίκτης γνωρίζει καλά τον Ολυμπιακό

Δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό για έναν ξένο παίκτη που πηγαίνει σε μία άλλη χώρα να γνωρίζει την ομάδα, την πόλη, τα αποδυτήρια και φυσικά τους ανθρώπους του συλλόγου. Στο ενδεχόμενο που ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος επιστρέψει, θα γυρίσει σε έναν οργανισμό που ξέρει πώς λειτουργεί, θα ανταμώσει με ανθρώπους που τον βοήθησαν να προσαρμοστεί, παλιούς συμπαίκτες (Παπανικολάου, Πρίντεζη, Βεζένκοφ, ενδεχομένως και τον Σπανούλη εφόσον συνεχίσει) και φυσικά με μία διοίκηση που όταν ήρθε το κάλεσμα των Τζαζ, δεν του στάθηκε εμπόδιο. Ο Ολυμπιακός είναι ένα γνώριμο και οικείο περιβάλλον για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μάθει καλά λόγια και για τον χαρακτήρα του και είναι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής για εκείνον. Θα είναι έτοιμος. Πολύ σημαντικό για μία ομάδα που θα θελήσει να έχει άμεσα αποτελέσματα.

4. Μπορεί να ταιριάξει δίπλα στον Σλούκα

Η κύρια θέση του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος είναι εκείνη του πλέι μέικερ, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και στο «2». Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Σλούκα. Ο Ουίλιαμς-Γκος είναι ένας παίκτης που έχει έφεση τόσο σε σκορ όσο και σε δημιουργία και ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκτιμά πως οι δύο παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα «δεμένο» δίδυμο στην περιφέρεια. Ακόμη, όμως, και αν έρχεται από τον πάγκο, διαθέτει τα προσόντα, ώστε να καθοδηγήσει την ομάδα, τη στιγμή που ο Έλληνας γκαρντ θα βρίσκεται στον πάγκο. Κάτι που ουσιαστικά έλειψε φέτος από τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα ο Σλούκας να παίζει συνέχεια και στο τέλος να ξεμείνει από δυνάμεις. Ξέρει να διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες, είναι εξπέρ στο πικ εν ρολ, έχει ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και οργανωτικά έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του. Είναι γκαρντ που μπορεί να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του.

5. Έχει κίνητρο και φιλοδοξίες

Υπάρχουν ξένοι παίκτες που πρώτο τους μέλημα είναι να έρθουν στην Ευρώπη να βγάλουν χρήματα, μπασκετμπολίστες που είναι «χορτασμένοι» από διακρίσεις και δεν έχουν μεγάλες φιλοδοξίες. Δεν ισχύει το ίδιο με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Είναι παίκτης που έχει μεγάλο κίνητρο, φιλοδοξίες και δίψα για διάκριση. Το δείχνει και το παρελθόν του. Πήρε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική νέων των ΗΠΑ το 2013 στο Μουντομπάσκετ, ενώ το 2017 έφτασε έως τους τελικούς του κολεγιακού πρωταθλήματος στην Αμερική με το Γκονζάγκα! Είχε μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο, με 16.8 πόντους, 4.7 ασίστ και 6 ριμπάουντ! Έγινε ντραφτ από τους Τζαζ εκείνη τη χρονιά, αλλά ήρθε στην Ευρώπη για την Παρτιζάν. Τα πήγε περίφημα (17.3 πόντοι, 7 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα), με τον Ολυμπιακό στη συνέχεια να τον κάνει δικό του. Έπαιξε στην Ευρωλίγκα, ακολούθως βήμα στο ΝΒΑ, έζησε το όνειρό του και μετά επιστροφή στην Ευρώπη για την Κουμπάν και κάνει... πάταγο! Στόχος του; Τι άλλο; Να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα για να δείξει τον καλύτερό του εαυτό και ο Ολυμπιακός θέλει να αρπάξει την ευκαιρία.