Ολυμπιακός: Οι δύο δρόμοι και η μέση οδός για Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καταστρώνει τα πλάνα του για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν - Οι δύο δρόμοι και η μέση οδός που αναμένεται να ακολουθήσει

Ολυμπιακός: Οι δύο δρόμοι και η μέση οδός για Μπαρτζώκα

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, όμως για τον Γιώργο Μπαρτζώκα η δουλειά συνεχίζεται. Ο προπονητής του Θρύλου έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση γύρω από τις μεταγραφικές υποθέσεις που έχουν προκριθεί. Τα ονόματα που ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό λίγο πολύ είναι γνωστά. Το θέμα είναι τι ομάδα σκοπεύει να φτιάξει ο Μπαρτζώκας. Στο μυαλό του κάνει διάφορες σκέψεις και συνήθως οι επιλογές είναι δύο. Είτε φτιάχνεις μια ομάδα με έμπειρους παίκτες, μπαρουτοκαπνισμένους, που ξέρουν τον τρόπο της επιτυχίας, είτε ένα νεανικό σύνολο, με διψασμένους παίκτες και κίνητρο για διάκριση. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι πρώτες έχουν τον πρώτο λόγο, όμως έχουμε δει αρκετές φορές, ακόμη και στην Ευρωλίγκα, ομάδες με άσημους παίκτες να πρωταγωνιστούν. Αυτό ισχύει φυσικά και με τους ξένους αθλητές. Με το να πάρεις έναν έμπειρο παίκτη, που έχει φάει με το κουτάλι τα γήπεδα, έχεις ήσυχο το κεφάλι σου, αλλά ποιος σου λέει ότι δεν θα έρθει απλά για να αυξήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Από την άλλη ένας πρωτάρης Αμερικανός μπορεί να κάνει την έκπληξη ή να αποδειχτεί λίγος για το υψηλότερο επίπεδο. Κάθε επιλογή είναι δίκοπο μαχαίρι.

Μιλώντας με παραδείγματα, το κυριότερο είναι αυτό της Ολίμπια Μιλάνο. Οι Ιταλοί μπορεί να τα… χρειάστηκαν κόντρα στην Μπάγερν, αλλά χάρη στην πείρα των παικτών τους μπόρεσαν επιτέλους να πάρουν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Όταν έχεις έναν Χάινς, έχεις έναν νικητή στη μηχανή σου. Στον αντίποδα είδαμε την Μπάγερν με ένα ρόστερ με διψασμένους παίκτες να φτάνει μια ανάσα από το φάιναλ φορ με πρωταγωνιστή τον Μπάλντγουιν. Ναι, του Ολυμπιακού, που βγήκε εδώ άχρηστος. Η περίπτωσή του βγάζει κι ένα άλλο συμπέρασμα. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν παίκτη, ειδικά ρούκι, ίσως έχει τη μεγαλύτερη σημασία, γι’ αυτό και μετράει ο ρόλος του προπονητή και πώς θα μπορέσει να πάρει το καλύτερο από κάθε παίκτη του. Δεν είναι εύκολο, αλλά εκεί κρύβονται και τα μυστικά της επιτυχίας.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, πέραν των δύο δρόμων, υπάρχει και η μέση οδός, με ένα κράμα έμπειρων και νεαρών παικτών. Κάτι που φαίνεται να έχει στο μυαλό του και ο Μπαρτζώκας ενόψει της νέας σεζόν. Θέλει να βασιστεί σε έμπειρους παίκτες (Σλούκας, Παπανικολάου, Πρίντεζης, με ερωτηματικό τον Σπανούλη) με την πινελιά όμως και νεότερων όπως ο Βεζένκοφ και πιθανότατα άλλων που θα προστεθούν στο ρόστερ. Ακόμα και οι μικροί Νικολαΐδης, Κολοβέρος και Χρηστίδης μπορούν να αξιοποιηθούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα στα 23 και είσαι ακόμη ταλέντο. Αυτό ακόμα να το αποβάλουμε.

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, πάνω σε αυτόν τον καμβά καλείται να «ζωγραφίσει» τον νέο Ολυμπιακό και να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν πιο έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις. Στους ξένους έχει αποδείξει ότι ξέρει να βρίσκει… λαβράκια. Στο χέρι του είναι -με τη βοήθεια και της διοίκησης- να φτιάξει την ομάδα που ονειρεύεται.