Ολυμπιακός: Ηλιαχτίδα για το μέλλον

Το γρήγορο μπάσκετ που έλειψε, ο ΜακΚίσικ που εξελίσσεται και σε σουτέρ, ο Κουφός, ο Σλούκας, αλλά και η αξιολόγηση που πρέπει να γίνει σε όλα τα πόστα στην ομάδα - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ηλιαχτίδα για το μέλλον

Είχαμε αρκετό καιρό να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα του Ολυμπιακού και να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα. Με έλεγχο ρυθμού, έχοντας κατά κύριο λόγο το προβάδισμα στο σκορ, με τους παίκτες να παίζουν πρώτα για το σύνολο και ύστερα για τους εαυτούς τους. Με έμφαση και διάθεση στην επίθεση (94 πόντοι), με πλουραλισμό στο σκορ (σκόραραν όλοι όσοι έπαιξαν), αλλά και με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (τρομερό το 27/36 δίποντα-75%).

Τρέξε Θρύλε, τρέξε...

Με όμορφες συνεργασίες στο παρκέ, με τους πρωταγωνιστές να λειτουργούν με ομαδικότητα (με 24 ασίστ), έχοντας κατά κύριο λόγο εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Το 14/1 στο ασίστ/λάθη του πρώτου ημιχρόνου ήταν εντυπωσιακό! Με γρήγορο μπάσκετ, βλέποντας για πρώτη φορά φέτος τους Πειραιώτες να είναι απολαυστικά συνεπείς στο τρανζίσιον παιχνίδι. Από την αρχή έως το τέλος, βρίσκοντας αρκετά συχνά πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Δυστυχώς φέτος, οι "ερυθρόλευκοι" είναι από τα πιο.. φτωχά σύνολα στο να σκοράρουν στο ανοιχτό γήπεδο και το γεγονός το έχουν πληρώσει.

Καμία αντίρρηση πως ο Ερυθρός Αστέρας φέτος δεν είναι κάποιο... μεγαθήριο, ούτε και είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε κάτι. Από εδώ και πέρα, ο Ολυμπιακός, ο οποίος ουσιαστικά δεν κυνηγά τίποτα, θα πρέπει όχι μόνο να τελειώσει τη σεζόν με ψηλά το κεφάλι, αλλά και η ομάδα να λειτουργήσει με έναν τρόπο στο παρκέ δείχνοντας (ψάχνοντας) το μέλλον της. Δεν είναι εύκολο, καθώς ύστερα από την «μαυρίλα» των επτά σερί ηττών, δεν θέλει και πολύ να γιγαντωθούν οι εγωισμοί και να υπάρξουν «εκρήξεις» στα αποδυτήρια. Είναι, λοιπόν, θετικό πως οι παίκτες βρήκαν κίνητρο σε ατομικό επίπεδο, παρουσιάζοντας παράλληλα μία ομάδα με συνοχή, αρχή, μέση και τέλος.

ΜακΚίσικ ο «μπόμπερ»: Όποιος δουλεύει, βελτιώνεται...

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι καταπληκτικός στο κάθετο παιχνίδι, εξαιρετικός στο τρανζίσιον και ικανότατος στο να διεισδύει μέσα στη ρακέτα τελειώνοντας τις φάσεις με ντράιβ. Διαθέτει αθλητικά προσόντα, θέληση, αποφασιστικότητα και τσαγανό. Είχε.. ελάττωμα την αδυναμία του στο περιφερειακό σουτ, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό, έχει δείξει πλέον μεγάλη βελτίωση στο περιφερειακό σουτ. Για όσους δεν το έχει αντιληφθεί, αριθμεί 17/40 (!) τρίποντα (42.5%) στα τελευταία έξι ματς της ομάδας. Ουσιαστικά «απαντά» σε αυτό που του δίνει η αντίπαλη άμυνα και πλέον «σκοτώνει» και πίσω από τα 6.75 μέτρα όποιον τον υποτιμήσει! Κατάλαβε και ο ίδιος το πόσο ακόμη πιο σημαντικός μπορεί να γίνει στο παιχνίδι της ομάδας και κοίταξε να δουλέψει στους τομείς που υστερεί. Η προσπάθεια του φαίνεται! Όσοι δουλεύουν, βελτιώνονται...

Ο Κουφός έλειπε από το ρόστερ και ο Σλούκας

Ο Κώστας Κουφός, ναι μεν προέρχεται από αγωνιστική απραξία, αλλά είναι τραγικό ορισμένοι να υποτιμούν την ποιότητα, την καριέρα και τις δυνατότητες του Έλληνα σέντερ. Ακόμη και αν δεν βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του (υστερεί στην ταχύτητα στην άμυνα), διαθέτει μέγεθος, σκληράδα, μακριά χέρια για να προστατέψει την ερυθρόλευκη ρακέτα, καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και αξιόλογο low-post παιχνίδι. Επιθετικά έχει δυνατότητες που δεν τις βρίσκεις σε πολλούς σέντερ στην EuroLeague. Αν είχε αποκτηθεί από την αρχή της σεζόν (όπως γενικότερα αν είχε έρθει ένας παραδοσιακός ψηλός στο ρόστερ) τα πράγματα στην "ερυθρόλευκη" φροντ-λάιν θα ήταν προφανώς καλύτερα. Άποψη μας, πως εφόσον συνεχίσει να δείχνει καλά δείγματα γραφής, ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να τον κρατήσει στο ρόστερ του. Φανταστείτε πόσο βελτιωμένος μπορεί να παρουσιαστεί, έχοντας κάνει κανονικά προετοιμασία με την ομάδα.

Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός έφτασε σε αυτή τη σχετικά άνετη νίκη, είχε να κάνει και με το γεγονός πως ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στις καλές και γεμάτες αυτοπεποίθηση εμφανίσεις. Μέτρησε 14 πόντους και 7 ασίστ. Πήρε πάνω του σουτ, σκόραρε από μέση απόσταση, μετά από ντρίμπλα, με μπασίματα, με προσπάθειες όντας ελεύθερος. Βρήκε ξανά ψυχολογία, αλλά και τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, δείχνοντας το τελευταίο διάστημα και εκείνος απογοητευμένος από τη γενικότερη εικόνα της ομάδας. Η φετινή σεζόν, πάντως, έδειξε πως χρειάζεται να έχει δίπλα του έναν αξιόλογο ξένο γκαρντ με έφεση σε σκορ και δημιουργία, γεγονός που θα τον απελευθερώσει ακόμη περισσότερο.

Το μοντέλο του 2011 δεν λειτουργεί το 2021

Καμία αντίρρηση πως οι Αγγελόπουλοι έβαλαν... βαθιά το χέρι στην τσέπη το περασμένο καλοκαίρι και έδωσαν το κάτι παραπάνω (με αποκορύφωμα τη μεταγραφή-επιστροφή του Κώστα Σλούκα), για τα δεδομένα της εποχής. Προφανώς και το μπάτζετ δεν θα μπορούσε να ήταν μεγάλο όπως άλλες χρονιές, καθώς ας μη ξεχνάμε πως υπάρχει απώλεια εσόδων από τις άδειες εξέδρες, αλλά και από τα τηλεοπτικά με την απουσία του Ολυμπιακού από την Α1. Όμως, ο ανταγωνισμός στην Ευρωλίγκα έχει αυξηθεί, οι αντίπαλοι έχουν ισχυροποιηθεί και επιβάλλεται να υπάρξει μία μεγαλύτερη επένδυση (αν και εφόσον υπάρχει κίνητρο και από τη διοίκηση) ώστε οι Πειραιώτες να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί και πρωταγωνιστές.

Δεν μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα το μοντέλο του 2011 εν έτει 2021. Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα πριν 10 χρόνια. Καταρχάς, πλέον, το ταλέντο των Ελλήνων παικτών δεν είναι ισάξιο με εκείνο των προηγούμενων ετών (οπότε δεν μπορείς να στηριχθείς πάνω τους, όπως στο παρελθόν), ενώ και οι καλοί ξένοι μπασκετμπολίστες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κοστίζουν! Είναι σημαντικό να υπάρχει γηγενής κορμός (και έχει δημιουργηθεί στο μεγάλο λιμάνι), αλλά θα πρέπει να στηριχθεί και με ξένους παίκτες υψηλού επιπέδου. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, τότε εθελοτυφθλεί...

Ενίσχυση δεν χρειάζεται μόνο στο ρόστερ...

Επίσης, επιβάλλεται να γίνει ένας εξονυχιστικός έλεγχος για το πόσο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι είναι μέσα στο τμήμα μπάσκετ της ομάδας οι πάντες! Από τον πρώτο, μέχρι τον τελευταίο. Έχουν γίνει αστοχίες σε επιλογές και έχουν παρθεί ρίσκα, όχι μόνο στους παίκτες, αλλά και σε άλλες θέσεις. Οι μπασκετμπολίστες είναι οι πρωταγωνιστές, καμία αντίρρηση, αλλά η στελέχωση που υπάρχει γύρω τους, είναι καλή; Πρόεδροι και προπονητής, θα πρέπει να λειτουργήσουν όχι μόνο με συναίσθημα, αλλά και με λογική. Να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις (και ας είναι δύσκολες) ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός. Οι "ερυθρόλευκοι" τερμάτισαν στην 3η θέση στη regular season το 2018 και τρία χρόνια μετά, βρίσκονται στην 13η, παραμένοντας από τότε εκτός playoffs.

Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, αλλά όχι μόνο στο ρόστερ της. Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως η παρουσία μιας προσωπικότητας του βεληνεκούς του Μίλαν Τόμιτς, είναι κάτι που λείπει από τα ερυθρόλευκα αποδυτήρια. Ήταν ένας σημαντικός βοηθός στα προπονητικά-τιμ που οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε και το μέγεθος, αλλά και τη δυναμική, ως ένας άνθρωπος που έχει γράψει και τη δική του ιστορία μέσα στην ομάδα, ώστε να κρατά ισορροπίες. Με την παρουσία του ενέπνεε τους πάντες. Λειτουργούσε σαν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παικτών, προπονητών και διοίκησης. Αυτό πλέον δεν υπάρχει.