Ολυμπιακός: Υπάρχει ακόμα κίνητρο…

Επιχείρηση ανασύνταξης για τον Ολυμπιακό μέσα στη «διαβολοβδομάδα» - Οι λόγοι που υπάρχει ακόμη κίνητρο στην ομάδα του Πειραιά, παρά το γεγονός πως η σεζόν δεν κυλάει όπως όλοι ήθελαν.

Ολυμπιακός: Υπάρχει ακόμα κίνητρο…

Η ήττα έγινε συνήθειο για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αριθμεί το χειρότερό του ρεκόρ στη διοργάνωση. Οι Πειραιώτες μετρούν ήδη έξι σερί ήττες. Βλέποντας κανείς αυτή την περίοδο με τα αρνητικά αποτελέσματα, όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά από εκείνη την αγωνιστική καθίζηση στο Κάουνας. Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» όδευαν σε ένα πανηγυρικό διπλό και στο τέλος τα γκρέμισαν όλα, χάνοντας το ματς μέσα από τα χέρια τους απέναντι στη Ζαλγκίρις (81-79). Υπάρχουν «φωνές» που θεωρούν ότι αυτό ήταν ένα πικρό αποτέλεσμα, το οποίο δημιούργησε τριγμούς εντός των τειχών, επηρεάζοντας το κλίμα στην ομάδα.

Αλήθεια ή όχι, στην πράξη οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν. Ακολούθησε ήττα από την Αρμάνι (90-79), η «αυτοκτονία» στο ΣΕΦ όπως χάθηκε το ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα (74-76). Η εκτός προγράμματος γκέλα από τον Παναθηναϊκό (77-88) στον Πειραιά, καθώς ναι μεν επρόκειτο για ένα ντέρμπι, αλλά ο Ολυμπιακός θεωρητικά φέτος υπερτερεί σε ποιότητα και δυναμική. Δεν το έδειξε όμως ποτέ στην πράξη. Και μετά; Η βαριά ήττα από την Εφές (76-53) στην Τουρκία, παρουσιάζοντας τα γνωστά του δύο διαφορετικά πρόσωπα, κάτι που επανέλαβε με συνέπεια και στο Φάληρο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (74-75). Και κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός με βασανιστικό τρόπο ξοδεύει ζωές, ελπίδες και πιθανότητες πρόκρισης, ξέροντας ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο ότι δεν θα έχει συνέχεια στη διοργάνωση.

Η σεζόν είναι αποτυχημένη

Η σεζόν είναι αποτυχημένη. Αναμφίβολα και οι άλλες ομάδες στην Ευρωλίγκα ενισχύθηκαν φέτος, αλλά και ο Ολυμπιακός στελεχώθηκε με ποιοτικό τρόπο. Ο στόχος ήταν η είσοδος στα προημιτελικά, αλλά αυτό δεν έγινε πράξη. Οι Πειραιώτες έχουν ήδη κατρακυλήσει στη 13η θέση. Εύλογα κάποιος θα σχολιάσει ότι και οι Αγγελόπουλοι θα έπρεπε (ή τουλάχιστον πρέπει από τη νέα σεζόν) να αυξήσουν το μπάτζετ και να επενδύσουν ακόμη περισσότερο. Καμία αντίρρηση σε αυτή τη λογική.

Όμως υπάρχει και ο αντίλογος ότι ομάδες όπως η Ζαλγκίρις και η Μπάγερν, με μικρότερο μπάτζετ από τους Πειραιώτες, βρίσκονται σε τροχιά οκτάδας. Η ουσία πάντως είναι πως όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, επιβάλλεται διοίκηση και προπονητής να συζητήσουν μαζί για το μέλλον της ομάδας. Να δουν τα λάθη τους χωρίς εγωισμούς και να βρουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής. Γιατί αυτή θα είναι η τρίτη σεζόν που η ομάδα θα μείνει μακριά από την οκτάδα, παραμένοντας εκτός από την ελίτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Tα… συμβόλαια

Ο Ολυμπιακός όμως θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της σεζόν, προσπαθώντας για το καλύτερο. Άραγε υπάρχει κίνητρο, αναρωτιούνται λογικά αρκετοί. Προφανώς και υπάρχει. Καταρχάς τα συμβόλαια των παικτών που ολοκληρώνονται το καλοκαίρι βρίσκονται υπό κρίση. Άπαντες λοιπόν επιβάλλεται να δώσουν από εδώ πέρα τον καλύτερό τους εαυτό. Όλοι τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν θέση στην ομάδα του Πειραιά για τη νέα σεζόν. Δεν εξυπηρετεί και κανέναν μπασκετμπολίστα, ο οποίος μένει ελεύθερος, να τελειώσει μία κάκιστη σεζόν στον Πειραιά. Γιατί ακόμη και αν δεν συνεχίσει στο μεγάλο λιμάνι, θα δυσκολευτεί να βρει αλλού ομάδα ύστερα από ένα αποτυχημένο πέρασμα στον Ολυμπιακό. Δεν είναι απόλυτο αυτό που λέμε, αλλά και από ατομικής πλευράς όλοι θέλουν να κάνουν ένα καλό φίνις στο υπόλοιπο της σεζόν, το οποίο θα βοηθήσει και το μέλλον τους. Είτε στον Πειραιά είτε οπουδήποτε αλλού.

Μπασκόνια και Ερυθρός Αστέρας

Ο Ολυμπιακός λοιπόν μπαίνει σε «διαβολοβδομάδα», έχοντας να δώσει δύο σερί παιχνίδια. Την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει την Μπασκόνια στη Βιτόρια, ενώ την Παρασκευή θα υποδεχθεί στο ΣΕΦ τον Ερυθρό Αστέρα. Ένα θεωρητικά πιο βατό πρόγραμμα για τους Πειραιώτες, καθώς θα αντιμετωπίσουν δύο ομάδες που βρίσκονται εκτός οκτάδας. Βέβαια, ειδικά οι Βάσκοι διαθέτουν ποιότητα και κανείς δεν ξεχνά πως νίκησαν εύκολα τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (76-90), σε μία περίοδο όμως που οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον κορονοϊό. Στόχος όμως της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι να κάνει το «δύο στα δύο» μέσα σε αυτή τη διπλή αγωνιστική. Τόσο ώστε η ομάδα να αναρριχηθεί ψηλότερα στην κατάταξη, όσο κυρίως για να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό της.

Zητείται σταθερότητα!

Αυτό που ζητάει ο Μπαρτζώκας από τους παίκτες του είναι να αποκτήσουν σταθερότητα στο παιχνίδι τους. Βλέπει για παράδειγμα στην Πόλη τον Ολυμπιακό να διαλύει την Εφές στο πρώτο δεκάλεπτο (11-26), παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, και στη συνέχεια να γνωρίζει τη συντριβή (76-53). Παρατηρεί ένα σύνολο παικτών που ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, φτάνοντας να χάνει με 25 πόντους διαφορά στο 23’ και στη συνέχεια... τρίβει τα μάτια του με το τσουνάμι αντεπίθεσης των Πειραιωτών, οι οποίοι όχι μόνο προσπέρασαν τον αντίπαλό τους στο σκορ, αλλά έχασαν και το ματς στο σουτ.

Παρατηρεί πως η ομάδα του διαθέτει ορισμένα εξαιρετικά στοιχεία, αλλά δεν μπορείς να φτάνεις στις νίκες μόνο με 10 και 15 λεπτά καλού μπάσκετ. «Παίξτε καλή προσωπική άμυνα, πάρτε σωστές αποφάσεις στη δημιουργία, ασφαλίστε τα ριμπάουντ στην άμυνα και τρέξτε στο ανοιχτό γήπεδο», είναι μερικά από τα «θέλω» του Έλληνα τεχνικού ενόψει της συνέχειας, ελπίζοντας με αρχή το ματς στη Βιτόρια η ομάδα του να επιστρέψει στις νίκες.