Η δεύτερη ευκαιρία του Μπαρτζώκα

Η φετινή σεζόν δεν θα στεφθεί με επιτυχία, παρά τις προσπάθειες που έγιναν - Πλέον, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία για να κάνει τον Ολυμπιακό ξανά πρωταγωνιστή, αρκεί να μάθει από τα λάθη. 

Η δεύτερη ευκαιρία του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν (2020) μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Ο κορονοϊός «σκότωσε» τη χρονιά στην Ευρωλίγκα. Στη φετινή του σεζόν (2020-21), στην οποία είχε να στήσει και να στελεχώσει το ρόστερ του όπως ήθελε, τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Οι Πειραιώτες οδεύουν σε έναν οδυνηρό αποκλεισμό, για τον οποίο σας έχουμε αναλύσει πολλάκις τις αιτίες. Η ομάδα αριθμεί ήδη πέντε σερί ήττες και βλέπει το τρένο της πρόκρισης να φεύγει και να χάνεται.

Το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού στήθηκε κατά κύριο λόγο με ορθολογικό τρόπο. Πάρθηκαν ρίσκα, υπήρξαν και αστοχίες (στο θέμα έξτρα δημιουργού, αλλά και στην απουσία παραδοσιακού ψηλού στο "5'), αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταγραφικές κινήσεις είχαν λογική. Οι Αγγελόπουλοι, δείχνοντας απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη στον Μπαρτζώκα, του έδωσαν τα... κλειδιά των αποδυτηρίων, έχοντας το ελεύθερο να στήσει την ομάδα. Από τους παίκτες έως και τους συνεργάτες του, τα πάντα αποτέλεσαν και αποτελούν αποφάσεις του! Οι επιλογές που έκανε είχαν όλες λογική. Με αθλητικά κορμιά στη φροντλάιν, με παίκτη-εξολοθρευτή στην περιφέρεια, με Αμερικανό σουτέρ και φυσικά με γκαρντ πρώτης γραμμής, όπως ο Κώστας Σλούκας. Η θέση του πλέι μέικερ, άλλωστε, είναι η πιο κομβική στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Στην πορεία κάποιοι δεν άντεξαν...

Στην πράξη, όμως, η... μαγιά δεν έδεσε όπως όλοι ήθελαν και περίμεναν. Η ομάδα ναι μεν έδειξε ορισμένα θετικά δείγματα γραφής, αλλά κατά κύριο λόγο εμφάνισε προβλήματα. Είτε γιατί ορισμένοι παίκτες λύγισαν από την πίεση στην πορεία από αγωνιστικής και πνευματικής πλευράς είτε επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Στην πορεία ορισμένοι δεν άντεξαν... Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως είναι πολυτέλεια για μία ομάδα να έχει Αμερικανό γκαρντ που να παίζει κυρίως μόνο άμυνα (Τζένκινς), ενώ δεν νοείται να φέρνεις ξένο για σουτέρ και εκείνος πλέον να έχει... σπάσει τα καλάθια. Δεν μπορείς να έχεις ισχυρή φροντλάιν αν ο ένας σέντερ σου (Έλις) παίζει μία φορά καλά και τρεις φορές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ επιβάλλεται να έχεις και μπασκετμπολίστες με έφεση και ικανότητα τόσο στο περιφερειακό σουτ όσο κυρίως στο ένας εναντίον ενός.
Να μάθει από τα λάθη του

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, από τον Απρίλη και μετά θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία. Να δει τις αδυναμίες της ομάδας, να εμπεδώσει τα λάθη της, να καταλάβει πού υστέρησε αλλά και να αντιληφθεί τι ακριβώς χρειάζεται, ώστε ο Ολυμπιακός να παρουσιάσει ξανά ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό σύνολο. Να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής.

Και δεν μιλάμε για... φάιναλ φορ, τα οποία ίσως πλέον να είναι περασμένα μεγαλεία. Αλλά για συμμετοχή στα προημιτελικά, κάτι που κάποτε ήταν δεδομένο. Δεν είναι όμως πλέον, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» οδεύουν προς την τρίτη σερί σεζόν μακριά από τα πλέι οφ. Θα σχολιάσει κάποιος πως δεν είναι μόνο θέμα επιλογών του προπονητή αλλά και μπάτζετ. Καμία αντίρρηση. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν, ο ανταγωνισμός δείχνει πως χρειάζεται να γίνει νέα υπέρβαση.