Ολυμπιακός: Ψάχνει σημάδια ζωής στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός θα ψάξει την αντίδραση απόψε (19:30, Novasports1) στην Πόλη κόντρα στην φορμαρισμένη Αναντολού Εφές - Χωρίς τα «3άρια» τους οι Πειραιώτες, που θα ψάξουν λύσεις εκ των έσω. 

Ολυμπιακός: Ψάχνει σημάδια ζωής στην Πόλη

Ύστερα από μία εβδομάδα απραξίας στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην αγωνιστική δράση για τις επίσημες υποχρεώσεις του. Η ομάδα του Πειραιά θα αντιμετωπίσει απόψε στην Κωνσταντινούπολη την Αναντολού Εφές, από την οποία ηττήθηκε στον πρώτο γύρο (79-84) στο ΣΕΦ. Το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, καθώς αριθμεί πέντε νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια. Μάλιστα, έρχεται και από ένα σπουδαίο διπλό (86-88) στη Βαρκελώνη απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Η Εφές πήγαινε... τρένο πέρσι, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά ο κορονοϊός τής έβαλε φρένο. Το οξύμωρο, βέβαια, είναι πως παρά το γεγονός πως διαθέτει σχεδόν την ίδια ομάδα με πέρσι, αντιμετώπισε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, τα οποία την επηρέασαν, με κυριότερο πρόβλημα τον τραυματισμό του Σέιν Λάρκιν. Πλέον, όμως, οι Τούρκοι έχουν βρει ρυθμό και από εκεί που ήταν εκτός οκτάδας, πλέον έχουν κάνει γερό μπάσιμο. Είναι στην 8η θέση με ρεκόρ 13-10. Όπως αντιλαμβάνεστε, πάντως, η παρέα του τρομερού Βασίλε Μίτσιτς δεν έχει χρόνο για χάσιμο ούτε και να ξοδεύει αποτελέσματα. Διψάει για νίκες ώστε να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης και κόντρα στον Ολυμπιακό η νίκη είναι μονόδρομος για εκείνους.

Επιβάλλεται να αντιδράσει ο Ολυμπιακός

Οι Πειραιώτες, λοιπόν, θα έχουν δύσκολο έργο. Από τη μία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο ισχυρά και γεμάτα ρόστερ της διοργάνωσης (Λάρκιν, Μπομπουά, Σίνγκλετον, Μοερμάν, Ντάνστον, Μίτσιτς, Σιμόν) και παράλληλα έναν δυνατό αλλά και πληγωμένο αντίπαλο που δεν έχει την πολυτέλεια να... ξοδεύει αγώνες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν έχει τύχη ο Ολυμπιακός στην Πόλη κόντρα στην Εφές. Θεωρητικά ο παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι καταδικασμένοι να χάσουν. Πέρα από την ποιότητα του αντιπάλου, βρίσκονται σε κάκιστη αγωνιστική κατάσταση, έχοντας κάνει... συνήθεια τα αρνητικά αποτελέσματα. Έχουν πέντε ήττες στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις τους, έχουν πέσει στη 12η θέση (11-13) και πλέον βρίσκονται σε μία απελπιστικά δύσκολη θέση για να πάρουν το εισιτήριο στα πλέι οφ.

Δεν γίνεται αλλιώς όμως. Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να αντιδράσει. Θεωρητικά το ματς κόντρα στην Εφές ήταν υπολογισμένο στη λίστα με τις «εντός προγράμματος ήττες», αλλά επειδή φέτος έχουν έρθει πολλές.... εκτός προγράμματος ήττες, οι Πειραιώτες καλούνται πλέον να κάνουν υπερβάσεις. Ή τουλάχιστον να πέσουν, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Το θετικό είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» φέτος μας έχουν συνηθίσει σε περισσότερες εκτός έδρας καλές εμφανίσεις, παρά στο ΣΕΦ, οπότε θα επιχειρήσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Προσοχή στην περιφερειακή τριπλέτα της Εφές

Τι θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να επιδιώξει τη νίκη; Ο Ολυμπιακός φέτος έχει πρόβλημα στα ριμπάουντ, ειδικά στην άμυνα, αλλά παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Εφές. Έχουν, λοιπόν, την ευκαιρία οι Πειραιώτες να πάρουν τη μάχη στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Αν ρίξουμε μία ματιά στη στατιστική μεταξύ των δύο ομάδων, οι αριθμοί δείχνουν πως πρόκειται για δύο ομάδες που βρίσκονται θεωρητικά στο ίδιο επίπεδο. Η Αναντολού πέρσι ήταν διαστημική, αλλά φέτος είναι πιο τρωτή. Στηρίζεται, πάντως, στην προσωπικότητα και στην κλάση των μεγάλων παικτών της. Και ειδικά των περιφερειακών.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, για τους αθλητές του Γιώργου Μπαρτζώκα να περιορίσουν τους Μίτσιτς (15.5 πόντοι, 5 ασίστ), Λάρκιν (14.8 πόντοι, 4.4 ασίστ) και Σιμόν (11.2 πόντοι, 3.3 ασίστ), οι οποίοι είναι οι πρώτοι σκόρερ και πασέρ της ομάδας τους. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, καλούνται να αντιδράσουν. Να σκληρύνουν την άμυνά τους, να πάρουν τα ριμπάουντ, να τρέξουν περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο και να κάνουν το βήμα μπροστά οι παίκτες τους, γιατί αρκετοί δείχνουν να... λυγίζουν στα δύσκολα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το να παλέψει η ομάδα μέχρι τέλους και όπου βγει!

Η ζωή χωρίς τα «3άρια»

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αναντολού Εφές θα κληθεί να παίξει όχι μόνο χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου αλλά και δίχως τον Άαρον Χάρισον. Αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στη μέση, δεν προπονήθηκε με την ομάδα, είναι ανέτοιμος και έμεινε εκτός αποστολής. Καμία αντίρρηση πως ο Αμερικανός σουτέρ βρίσκεται σε απογοητευτικό ντεφορμάρισμα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η ουσία είναι πως οι Πειραιώτες θα αγωνιστούν κόντρα στην Εφές χωρίς ξεκάθαρο σμολ φόργουορντ! Θα αγωνιστούν χωρίς τα δύο «3άρια» τους και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κληθεί να βρει λύσεις εκ των έσω.

Ο Σακίλ Μακ Κίσικ έχει καθιερωθεί πλέον κατά κύριο λόγο στο «2», οπότε απέναντι στους Τούρκους η ομάδα θα επιδιώξει να αγωνιστεί είτε με σχήμα έχοντας τρία γκαρντ είτε με τον Σάσα Βεζένκοφ σε ρόλο σμολ φόργουορντ. Το τελευταίο, βέβαια, έχει φέρει αποτέλεσμα στα περασμένα ματς της ομάδας, καθώς ο φορμαρισμένος Βούλγαρος φόργουορντ (ο οποίος επιστρέφει στην αγωνιστική δράση, έχοντας απουσιάσει από τα ματς με Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό) έχει παρουσιαστεί λειτουργικός και πολύτιμος και ως «3άρι». Δίνει ύψος στην πεντάδα του Ολυμπιακού και παράλληλα προσφέρει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια.