Ολυμπιακός: Οι μεγάλες αδυναμίες στις 24 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague

To «ΦΩΣ» καταγράφει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού σε αυτές τις 24 αγωνιστικές μέσα από την στατιστική - Υστερεί σε άμυνα και ριμπάουντ, κάτω από την 11η θέση στις περισσότερες κατηγορίες.

Ολυμπιακός: Οι μεγάλες αδυναμίες στις 24 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague

Ο Ολυμπιακός έχει ελάχιστες ελπίδες να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Είναι στη 12η θέση, έχοντας αρνητικό ρεκόρ (11-13). Έτσι όπως τα κατάφεραν οι Πειραιώτες, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα τελειώσει άδοξα για εκείνους η σεζόν στις 9 Απριλίου.

Κατ’ αρχάς ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα που απομένει για τους «ερυθρόλευκους». Μετά τη διακοπή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους Εφές (18/2) εκτός, ΤΣΣΚΑ (25/2) εντός, Μπασκόνια (3/3) στην Ισπανία, Ερυθρό Αστέρα (5/3) στο Φάληρο, Ζενίτ (12/3) στο ΣΕΦ, Άλμπα (18/3) στο Βερολίνο, Φενέρμπαχτσε (26/3) στον Πειραιά, Βαλένθια (31/3) εκτός, Ρεάλ (2/4) στη Μαδρίτη, ενώ τελευταία αγωνιστική (9/4) θα φιλοξενήσει την καταδικασμένη φέτος Χίμκι.

Έχουμε αναλύσει τα προβλήματα, τα λάθη αλλά και τι έφταιξε στην τρέχουσα σεζόν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να δει το τρένο της πρόκρισης να... φεύγει. Έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μία ματιά στη στατιστική, η οποία σε μεγάλο βαθμό δείχνει τις αδυναμίες αλλά τα προβλήματα που παρουσίασε η ομάδα στα παιχνίδια της φέτος. Και η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες κατηγορίες οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν πρωταγωνιστούν...

Μόνο θετικό η επίθεση στους 80 πόντους, μέγα πρόβλημα άμυνα και ριμπάουντ

Στα θετικά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είναι ψηλά στην επίθεση. Βρίσκεται στην 7η θέση, έχοντας μέσον όρο 80 πόντους ανά παιχνίδι σε αυτές τις 24 αγωνιστικές. Η αλήθεια είναι πως φέτος οι Πειραιώτες προσπάθησαν να παίξουν πιο γρήγορα, πήγαν σε έξτρα κατοχές, αλλά εδώ έχει παίξει ρόλο και το γεγονός πως έχουν παίξει και αρκετές παρατάσεις.

Στην άμυνα όμως; Εδώ οι «ερυθρόλευκοι» εμφάνισαν μεγάλη αδυναμία. Κάποτε ήταν σκληρό καρύδι για κάθε αντίπαλο και είχαν τον τρόπο να «πνίγουν» τον κάθε αντίπαλο. Φέτος, όμως, αποδείχτηκαν αρκετά μαλθακοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Αποτέλεσμα; Διαθέτουν τη 14η (!) άμυνα στο πρωτάθλημα, δεχόμενοι 81.1 πόντους ανά παιχνίδι.

Να πάμε στα ριμπάουντ; Εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα τους. Στα συνολικά διαθέτουν τη 12η καλύτερη ομάδα, με 31.2 ανά παιχνίδι. Το πρόβλημα μάλιστα γιγαντώνεται στο αμυντικό ριμπάουντ. Είναι στη 14η θέση με μόλις 21.6. Όταν δεν μπορείς να προσφέρεις ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη στο αμυντικό ριμπάουντ, τότε όχι μόνο αδυνατείς να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο αλλά δίνεις και την ευκαιρία στον αντίπαλο να σκοράρει με δεύτερες και τρίτες προσπάθειες. Όποιος αντίπαλος έπαιζε με τον Ολυμπιακό, ήξερε πως μπορεί να του κάνει τη ζημιά στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Λαμπρό παράδειγμα το τι συνέβη κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, με τους «πράσινους» να κυριαρχούν με +13 (26-39) στο σύνολο, μαζεύοντας 16 (!) επιθετικά.

Τι γίνεται σε ασίστ, τρίποντα και βολές

Να πάμε στον τομέα των ασίστ; Ενώ η ομάδα ξεκίνησε αρκετά καλά σε αυτό το κομμάτι, παίζοντας ομαδικό μπάσκετ και βγάζοντας συνεργασίες στο παρκέ, από ένα σημείο και μετά η απόδοσή της άρχισε να πέφτει σε αυτό το κομμάτι. Είτε επειδή ο αντίπαλος τον «διάβαζε» είτε γιατί αναλωνόταν κυρίως στα πικ εν ρολ είτε γιατί από ένα σημείο και μετά οι παίκτες πόνταραν περισσότερο στο ατομικό στοιχείο. Η ουσία όμως είναι πως ο Ολυμπιακός στο κομμάτι των ασίστ είναι στη 12η θέση, έχοντας 16.8 ανά παιχνίδι. Όπως βλέπετε, σε άμυνα, ριμπάουντ και ασίστ οι Πειραιώτες βρίσκονται πάντα κάτω από την 11η θέση...

Ένας από τους σταθερά καλούς τομείς του Ολυμπιακού από την αρχή της σεζόν είναι η αποτελεσματικότητά του στα δίποντα. Η αλήθεια είναι πως η ικανότητα τόσο του Χασάν Μάρτιν όσο και του Γιώργου Πρίντεζη στο «ζωγραφιστό» αλλά και τα ντράιβ του… αέρινου Μακ Κίσικ ήταν μία σταθερή αξία μέσα στη σεζόν. Αποτέλεσμα; Οι Πειραιώτες στα δίποντα να βρίσκονται στην 6η θέση με 55.4%.

Στους άλλους τομείς όμως; Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι στη 12η θέση στα τρίποντα (36.2%), έχοντας δείξει μικρή βελτίωση σε αυτόν τον τομέα (είχαν φτάσει ακόμη και τελευταίοι...), ενώ 12οι είναι και στις βολές (77.6%). Μεγάλο πρόβλημα και αυτό, καθώς υπήρξαν αρκετά ματς στα οποία σπατάλησαν εύκολους πόντους από τη γραμμή της... φιλανθρωπίας.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός είναι 8ος (6.6 ανά παιχνίδι) στα κλεψίματα, 5ος στα μπλοκ (2.9) και 12ος (και πάλι) στα λάθη (13.8). Και όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας, τοποθετεί τους Πειραιώτες ως τη 14η (!) πιο παραγωγική και ικανή ομάδα στη διοργάνωση με βαθμολογία 16.7.