Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Αναμένοντας τον Χάρισον…

O Άαρον Χάρισον είναι «σβηστός» τις τελευταίες εβδομάδες - Στον Ολυμπιακό αναμένουν την αγωνιστική ανάτασή του, γιατί η παρουσία είναι κομβική στο να βελτιωθεί η γενικότερη εικόνα της ομάδας.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Αναμένοντας τον Χάρισον…

Ο Άαρον Χάρισον είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ αλλά και σκόρερ. Πέρσι με τη Γαλατασαράι τα πήγε περίφημα. Στο Γιούροκαπ είχε μέσον όρο 13.1 πόντους με 37,9% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα, 3,1 ασίστ, 3,1 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα. Ήταν ακόμη καλύτερος και στο αρκετά ανταγωνιστικό τουρκικό πρωτάθλημα, μετρώντας 4,8 πόντους και πάλι με 44% στα τρίποντα, αλλά με 45% στα δίποντα, ενώ μοίραζε 3,6 ασίστ, μάζευε 3,3 ριμπάουντ και έκλεβε 1,1 μπάλες!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε (και έχει) υψηλές προσδοκίες για τον Αμερικανό γκαρντ/φόργουορντ και «φώναζε» για την απόκτησή του. Βέβαια, άλλο πράγμα το να αγωνίζεσαι στην Ευρωλίγκα και διαφορετικό το να παίζεις στο Γιούροκαπ και σε μία εγχώρια λίγκα. Είναι υψηλότερη η ταχύτητα που παίζεται το μπάσκετ, ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει, υπάρχει μεγάλη αθλητικότητα και φυσικά τεράστια ποιότητα παικτών σε όλες τις ομάδες. Εδώ παίζει η ελίτ!

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε δει αρκετές φορές αθλητές που έκαναν... θραύση σε άλλες διοργανώσεις και όταν ξαφνικά μετακόμισαν στην Ευρωλίγκα έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Πέρα από το ταλέντο που υπάρχει, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και μεγαλύτερη πίεση. Καμία αντίρρηση βέβαια πως προφανώς υπάρχουν και πολλοί μπασκετμπολίστες που προσαρμόστηκαν και έδειξαν άμεσα το καλό τους επίπεδο. Τρανό παράδειγμα φέτος στον Ολυμπιακό ο καταπληκτικός Χασάν Μάρτιν, ο οποίος στη ρούκι του σεζόν κάνει... θραύση (9.1 πόντοι, 71% δίποντα, 4.9 ριμπάουντ), αποδεικνύοντας πως είναι ένας αθλητικός σέντερ υψηλού επιπέδου.

Το θέμα, όμως, είναι πως ο Ολυμπιακός αναμένει και από τον Άαρον Χάρισον να αποδείξει πως είναι ένας αξιόλογος γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο, στην κρισιμότητα των παιχνιδιών που έρχονται αλλά και στην πίεση που βρίσκεται η ομάδα. Μέχρι στιγμής αριθμεί 8.9 πόντους με 41.5% στα δίποντα (χαμηλό ποσοστό) και 32% στα τρίποντα, συν 1.2 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ σε 19.4 λεπτά συμμετοχής. Δεν τα έχει πάει και άσχημα, αλλά σαφώς και θα μπορούσε να τα έχει πάει καλύτερα. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων.

Έχει 2/16 τρίποντα στα τελευταία πέντε ματς

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία πέντε παιχνίδια των Πειραιωτών αριθμεί μόλις 2/16 τρίποντα (έχει 1/10 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα στα τελευταία τρία ματς), ενώ παρουσιάζεται άστοχος και στα δίποντα. Στο ΣΕΦ με τη Βιλερμπάν είχε 1/5, στο Κάουνας επίσης το ίδιο (1/5), ενώ τα... έσπασε και στο Μιλάνο (0/4). Οι Πειραιώτες, οι οποίοι έχουν και νοκ άουτ τον Κώστα Παπανικολάου, στερούνται ουσιαστικά τις υπηρεσίες του (θεωρητικά) κορυφαίου σουτέρ του ρόστερ τους.

Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα-θέμα στην ομάδα, καθώς σε μία περίοδο όπου η ομάδα ψάχνει επιθετική ώθηση και μεγάλα σουτ, ο Άαρον Χάρισον είναι «σβηστός» εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η ομάδα δουλεύει για να του βγάζει σουτ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού έχει δώσει και το ελεύθερο να δημιουργεί για τον εαυτό του, αλλά ο παίκτης μέχρι στιγμής δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με το αντίπαλο καλάθι.

Γενικότερα υπάρχει η άποψη πως αν βρει και πάλι ρυθμό στην επίθεση ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ, αυτόματα θα βελτιωθεί και η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας στην επίθεση. Έδειξε ορισμένα καλά δείγματα γραφής στο φιλικό κόντρα στον Ιωνικό (11 πόντοι, 3/5 τρίποντα) και ευχή όλων στο μεγάλο λιμάνι να αρχίσει να παίρνει μπρος από το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό και μετά. Πλέον, έτσι όπως έχει φτάσει η κατάσταση για τον Ολυμπιακό, κανείς δεν περισσεύει και δεν υπάρχει η... πολυτέλεια για ντεφορμαρίσματα παικτών διαρκείας...