Ολυμπιακός: Με αυτούς παλεύει, με αυτούς θα πέσει

Ο Ολυμπιακός δεν δείχνει διάθεση για ενίσχυση και θα προχωρήσει με το υπάρχον ρόστερ - Με αυτούς θα παλέψει μέχρι τέλους ο Γιώργος Μπαρτζώκας. 

Ολυμπιακός: Με αυτούς παλεύει, με αυτούς θα πέσει

O Oλυμπιακός στο Μιλάνο πραγματοποίησε ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο, ειδικά έως και το 18ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν και βρέθηκε στο -18 (44-26). Όλα του πήγαιναν στραβά. Αδυνατούσε να βγάλει συνεργασίες στο παρκέ και οι Ιταλοί τού είχαν... απαγορεύσει να λειτουργήσει με πικ εν ρολ. Οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους χώρους μέσα στη ρακέτα και ρίσκαραν δίνοντας το τρίποντο. Ήταν χαρακτηριστικό πως η ομάδα του Πειραιά έδωσε μόλις την πρώτη της ασίστ στο ματς στο 9ο λεπτό του αγώνα! Μέχρι εκείνο το σημείο σκόραρε μόνο με ατομικές προσπάθειες.

Παράλληλα, οι Πειραιώτες ήταν απελπιστικά άστοχοι από το τρίποντο, δικαιώνοντας την άμυνα του Μεσίνα. Ξεκίνησαν το παιχνίδι με 1/9 τρίποντα, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος με μόλις 4 ασίστ και 10 λάθη, αλλά και με 3/11 σουτ (27.3%) πίσω από τα 6.75 μέτρα. Αμυντικά; Οι γηπεδούχοι έφταναν εύκολα στο «ερυθρόλευκο» καλάθι, είτε από την περιφέρεια είτε μέσα στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός ήταν προβληματικός και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε ο κλασικός διπρόσωπος Ολυμπιακός. Από το... χάος του πρώτου ημιχρόνου στην άριστη λειτουργία του τρίτου δεκαλέπτου. Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες πως έβλεπες στο παρκέ άλλη ομάδα! Ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα, ήταν πιο σκληρός στην άμυνα και κυρίως ήταν αρκετά εύστοχος από την περιφέρεια. Ξεκίνησε με τέσσερα σερί εύστοχα σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, μέτρησε συνολικά 6/10 στην τρίτη περίοδο, μοιράζοντας και 6 ασίστ, και κατάφερε να φέρει το σκορ στα ίσα (60-60) στο 29’. Του ξέφυγε ξανά η Αρμάνι στην 4η περίοδο, η οποία αξιοποιούσε την εμπειρία των παικτών της και το βάθος στον πάγκο της, αλλά οι μαχητικοί Πειραιώτες επέστρεψαν!

Μία φάση ουσιαστικά έκρινε το ματς στο Μιλάνο

Τα τρίποντα των Σλούκα - Βεζένκοφ έφεραν τη διαφορά στο σουτ (81-79) στο 38’, αλλά στη συνέχεια ήρθε μία καθοριστική φάση, η οποία ουσιαστικά άλλαξε το μομέντουμ και έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους. Βεζένκοφ, Σλούκας και Χάρισον έκαναν εξαιρετικό τριπλ νταμπλ στον Χάινς, ο οποίος έδωσε μία… σκοτωμένη πάσα στον Ντατόμε. Ο Ιταλός έχασε την ισορροπία του, βρέθηκε γονατιστός στο παρκέ, αλλά έξυπνα είδε αμαρκάριστο τον Ντιλέινι, ο οποίος με τρίποντο διαμόρφωσε το 84-79 στο 39’. Ναι, σύμφωνοι, το πάλεψε ο Ολυμπιακός, έβγαλε αυταπάρνηση και έκανε ό,τι μπορούσε στο δεύτερο μέρος απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος ουσιαστικά έχει το διπλάσιο μπάτζετ από εκείνον.

Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει...

Η ουσία, όμως, είναι πως οι Πειραιώτες μέτρησαν την τρίτη ήττα τους στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια τους και πλέον έπεσαν στην 11η θέση της κατάταξης. Οι πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση μειώνονται, έρχεται αρκετά δύσκολο πρόγραμμα κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους και η ομάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Είτε να βελτιωθούν τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα είτε να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Για το πρώτο δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί, αλλά το δεύτερο άποψή μας είναι πως χρειάζεται! Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να αντιληφθεί πως το ρόστερ των «ερυθρολεύκων» χρειάζεται ενίσχυση!

Ρόστερ που στήθηκε με ορθολογικό τρόπο, αλλά χρειάζεται ενίσχυση

Να ξεκαθαρίσουμε πάντως τη θέση μας πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δεν αλλάζει η στάση μας αλλά και η άποψή μας πως το περασμένο καλοκαίρι η ΚΑΕ Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχώρησαν σε σωστές κινήσεις. Το ρόστερ στελεχώθηκε με ορθολογικό τρόπο. Από το γεγονός πως η ομάδα απέκτησε πρωτοκλασάτο γκαρντ επαναφέροντας στην ομάδα τον Κώστα Σλούκα για την πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ (εκείνη του πλέι μέικερ) έως την αθλητικότητα με την οποία ενισχύθηκε η φροντλάιν. Στην πράξη, όμως, ύστερα από 22 αγωνιστικές (απομένουν 12 ματς) είναι φανερό πως το ρόστερ χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Είτε γιατί κάποιοι αθλητές στην πορεία δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης είτε επειδή τα αποτελέσματα έχουν φέρει σε μία δύσκολη θέση την ομάδα, οπότε χρειάζεται μία έξτρα ώθηση.

Κόμπο-γκαρντ και ψηλός

Και ποιος δεν βλέπει πως ο Ολυμπιακός στην πράξη χρειάζεται έναν κόμπο γκαρντ με ικανότητα στο σκοράρισμα, ο οποίος θα μπορεί να πλαισιώσει τον Κώστα Σλούκα; Και ποιος δεν αντιλαμβάνεται πως η ομάδα «διψάει» για έναν περισσότερο έμπιστο σέντερ από τον ασταθή Οκτάβιους Έλις για να σταθεί πίσω από τον Χασάν Μάρτιν; Καμία αντίρρηση πως αυτήν την περίοδο οι διαθέσιμες λύσεις είναι περιορισμένες ή και αρκετά ακριβές, αλλά αν οι Πειραιώτες δεν αλλάξουν κάτι άμεσα, είτε στο ρόστερ τους είτε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, θα οδηγηθούν σε έναν πικρό αποκλεισμό.

Προς το παρόν, πάντως, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν δείχνουν τη διάθεση για ενίσχυση. Και η άποψη τους κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχωρεί με τη φιλοσοφία «με αυτούς παλεύω, με αυτούς θα "πέσω"». Μέχρι τέλους και όπου τον βγάλει...