Ολυμπιακός: Το πικ-εν-ρολ στην επίθεση και το αμυντικό τρανζίσιον

O Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει η ομάδα του να τελειοποιήσει τις συνεργασίες πικ-εν-ρολ, στις οποίες πιστεύει, με τους Πειραιώτες να δίνουν έμφαση και στο αμυντικό τρανζίσιον που τους... πονά. 

Ολυμπιακός: Το πικ-εν-ρολ στην επίθεση και το αμυντικό τρανζίσιον

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι λάτρης του πικ-εν-ρολ και αυτός ο τρόπος συνεργασίας παραμένει ο βασικός τρόπος ανάπτυξης της ομάδας στην επίθεση. Δεν είναι τυχαίο που πήρε έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ με μεγάλη έφεση σε αυτό το κομμάτι, τον Κώστα Σλούκα, βάζοντας δίπλα του σέντερ που είναι εξαιρετικά λειτουργικοί σε αυτή τη συνεργασία, δηλαδή τους Χασάν Μάρτιν και Οκτάβιους Έλις.

Για αυτόν τον λόγο τα περισσότερα σουτ που βγάζουν οι Πειραιώτες είναι στατικά μετά από δημιουργία του παίκτη με τη μπάλα. Ο Έλληνας τεχνικός προσπαθεί να βελτιώσει την ομάδα του σε αυτόν τον τομέα. Πως; Ζητά καλύτερες αποστάσεις μετά το πικ-εν-ρολ, όπως και να σταθεροποιήσει η ομάδα του σε έναν υψηλότερο βαθμό την αποτελεσματικότητα της από την περιφέρεια. Μέχρι στιγμής το έχει κάνει.

Ο Έλληνας τεχνικός μιλά συχνά με τους Σπανούλη-Σλούκα-Χάρισον για τις καταστάσεις πικ-εν-ρολ, τονίζοντας τους τη σημασία να διαβάζουν έξυπνα, σωστά και γρήγορα την άμυνα του αντιπάλου και να λειτουργούν ανάλογα. Οι αποφάσεις που θα πάρουν στα πικ-εν-ρολ σε μεγάλο βαθμό δεσμεύουν την ομάδα για το πως θα πορευτεί στην επίθεση. Θα αντιμετωπίσουν διάφορες άμυνες για να τους περιορίσουν, αλλά εδώ θα μετρήσει η κλάση του παίκτη που θα παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, διαβάζοντας τις αδυναμίες του αντιπάλου.

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν τρέχει αρκετά, σε σύγκριση με άλλες φορές. Είναι επιλογή του προπονητή η ομάδα να στρέφεται περισσότερο σε σετ-παιχνίδι, ποντάροντας στο πικ-εν-ρολ. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να δει την ομάδα του να λειτουργεί ακόμη καλύτερα φέτος σε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης.

Σας έχουμε τονίσει πως ο Ολυμπιακός στα τελευταία του παιχνίδια δέχεται σταθερά +80 πόντους, με αποτέλεσμα να έχει εμφανίσει αδυναμίες στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Μάλιστα έχει ανεβάσει και τον μέσον όρο του στην άμυνα στους 80 πόντους. Πέρα από το γεγονός πως παρουσιάζεται μία έλλειψη σκληράδας σε ορισμένα ματς μέσα στη ρακέτα (όπως και στην αντιμετώπιση του πικ-εν-ρολ που κάνει ο αντίπαλος), οι Πειραιώτες δείχνουν μία αδυναμία στο αμυντικό τρανζίσιον.

Δεν έχουν καλές επιστροφές όταν η άλλη ομάδα αποφασίζει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, με αποτέλεσμα να δέχεται εύκολα το καλάθι. Για να δούμε πόσο βελτιωμένοι θα παρουσιαστούν οι "ερυθρόλευκοι" σε αυτούς τους τομείς ενόψει Μπάγερν.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας