Ολυμπιακός: Μπορεί την πρόκριση στα playoffs!

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει μέσα στην εβδομάδα στην αγωνιστική δράση για το 2021 και ο στόχος δεν είναι άλλος από τα να επιστρέφει στα προημιτελικά της EuroLeague - Έχει το ρόστερ για να τα καταφέρει.

Ολυμπιακός: Μπορεί την πρόκριση στα playoffs!

O Oλυμπιακός είναι έτοιμος να μπει την Παρασκευή στην αγωνιστική δράση και για το 2021. Οι Πειραιώτες την Παρασκευή θα φιλοξενήσουν στο ΣΕΦ τη Μπάγερν Μονάχου, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της EuroLeague. Αυτό θα είναι το πρώτο ματς για τον δεύτερο γύρο για τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι βέβαια έχουν ως μόνη εκκρεμότητα από τον πρώτο το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία. Θα πραγματοποιηθεί όμως στις 19 Ιανουαρίου.

Άλμπα - Μπασκόνια 95-91: Ματσάρα στο Βερολίνο με κερδισμένο τον.. Ολυμπιακό!

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα πήγαν ικανοποιητικά στην πρώτη φάση. Είχαν εξαιρετικές στιγμές, αλλά και σκαμπανεβάσματα. Σημείωσαν ορισμένες μεγάλες νίκες, αλλά είχαν και απογοητευτικές εμφανίσεις που έφεραν ήττες. Το ρεκόρ τους είναι στο 8-8 και βρίσκονται στην 10η θέση, μία νίκη μακριά από τις ομάδες που είναι μέσα στην οκτάδα. Η παρουσία του σε γενικές γραμμές ήταν αξιοπρεπέστατη. Θα μπορούσε να είχε κάνει ένα καλύτερο τελείωμα στο 2020, καθώς μετά τα μεγάλα "διπλά" κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα δημιούργησε υψηλότερες προσδοκίες, αλλά η... προσγείωση ήταν ανώμαλη μετά τις τρεις σερί ήττες από Βαλένθια, Ρεάλ (στο ΣΕΦ) και Φενέρμπαχτσε στην Πόλη. Εκεί θα έπρεπε να είχε πάρει τουλάχιστον μία νίκη.

Το ρόστερ έχει στηθεί με ορθολογικό τρόπο

Το ερώτημα όλων βέβαια είναι αν τελικά αυτός ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να προκριθεί στα προημιτελικά. Μπορεί να τα καταφέρει; Έχει την ποιότητα για να επιστρέψει στα πλέι-οφς, για πρώτη φορά μετά από την παρουσία του το 2018; Η απάντηση μας είναι πως ναι! Δεν αλλάζει η άποψη μας, την οποία έχουμε διατυπώσει από το καλοκαίρι, πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας στελέχωσε το ρόστερ της ομάδας φέτος με ορθολογικό και εύστοχο τρόπο.

Ενίσχυσε την αθλητικότητα στην φροντ-λάιν (Έλις, Μάρτιν, Ζαν-Σαρλ) κάτι που του έλειπε, έφερε στον Ολυμπιακό έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ (Σλούκας) καθώς αυτή είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ, ενώ ενίσχυσε το σύνολο και με εξαιρετικούς σουτέρ (Χάρισον, παρέμεινε ο Βεζένκοφ). Έφερε "κοντό" που μπορεί να "δαγκώνει" στην άμυνα (Τζένκινς), έναν γκαρντ/φόργουορντ σαν τον ΜακΚίσικ που είναι τρομερός στο κάθετο παιχνίδι, δηλαδή κομμάτια του παζλ που δίπλα στους ήδη υπάρχοντες έμπειρους αθλητές (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου), διαμορφώνουν ένα πλήρες και γεμάτο ρόστερ.

Κανείς δεν λέει πως η ομάδα του Ολυμπιακού έχει ισάξια ποιότητα και ταλέντο με τα αντίστοιχα σύνολα των Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Εφές και Ρεάλ, ουδείς εθελοτυφλεί πως είναι αντικατάστατη η απώλεια του Νίκολα Μιλουτίνοφ μέσα στη ρακέτα, αλλά αναμφίβολα πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο σύνολο το οποίο έχει τα φόντα για να δώσει το "παρών" στα προημιτελικά. Άλλωστε, ο φετινός Ολυμπιακός χτίστηκε για να αγωνιστεί στα πλέι-οφς. Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι αποτυχία.

Θέλει να στείλει... μήνυμα με Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου ουσιαστικά βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης, όντας στην ισοβαθμία με τη Μπαρτσελόνα, έχοντας ρεκόρ 11-6. Ούτε και ο πιο αισιόδοξος "Βαυαρός" δεν θα περίμενε πως η ομάδα του θα βρισκόταν τόσο ψηλά στην Ευρωλίγκα στο τέλος του πρώτου γύρου. Χωρίς να έχει παίκτες σούπερ-σταρ, ο Αντρέα Τρινικιέρι έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο, που παίζει καλό μπάσκετ, αλλά που παίρνει και νίκες. Μάλιστα, έκλεισε το 2020 με μεγάλη νίκη (90-77) επί των Καταλανών, δείχνοντας τις... άγριες διαθέσεις τους.

Οι Γερμανοί ποντάρουν στην καλή τους άμυνα (75.5 πόντοι παθητικό), ενώ δεν είναι τυχαίο πως διαθέτουν το σύνολο που κάνει τα περισσότερα κλεψίματα (7.9 ανά παιχνίδι). Έχει για μπροστάρη τον Σέρβο σμολ-φόργουορντ, Βλάντιμιρ Λούτσιτς, που έχει κάνει ξεπέταγμα φέτος (14.4 πόντοι, 49% στα τρίποντα και 4.9 ριμπάουντ), ποντάρει στην καθοδήγηση του (πρώην "ερυθρόλευκου" γκαρντ) Ουέιντ Μπάλντγουϊν (14.2 πόντοι, 3.8 ασίστ), αλλά και στην αθλητικότητα του Αμερικανού σέντερ Τζάλεν Ρέινολντς (13.4 πόντοι, 60.1% δίποντα, 6.9 ριμπάουντ).

Ρήγματα και δραστήριο Μάρτιν

Ωραία όλα αυτά, αλλά ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να στείλει το δικό του μήνυμα στην Ευρωλίγκα μέσω του αγώνα κόντρα στη Μπάγερν. Μπορεί το κλαμπ από το Μόναχο στον χώρο του μπάσκετ να μην έχει τη φήμη, την αίγλη, το πρεστίζ, την παράδοση και την ιστορία των Πειραιωτών, αλλά φέτος παίζει σπουδαίο μπάσκετ, διαθέτοντας ένα εξαιρετικό σύνολο.

Το βίωσαν και στο πετσί τους οι "ερυθρόλευκοι" στην γερμανική πόλη, όταν και ηττήθηκαν με 74-68, αδυνατώντας να πλησιάσουν με αποτελεσματικότητα κοντά στο καλάθι (14/24-58.3% δίποντα, 6/28-21.4% τρίποντα) καθώς οι παίκτες του Τρινικιέρι τους έδιναν μόνο χώρο στο τρίποντο όπου τα έσπασαν. Με τους Λούτσιτς (16π) και Μπάλντγουϊν (18π) να κάνουν τη... ζημιά στην επίθεση.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, λοιπόν, θα επιχειρήσουν να κάνουν το παιχνίδι τους, να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά και ρήγματα στην άμυνα των Γερμανών και φυσικά να έχουν ενεργό τον Χασάν Μάρτιν! Γιατί το λέμε αυτό; Ήταν τόσο καλά διαβασμένος ο Ιταλός κόουτς, με αποτέλεσμα να περιορίσει στο απόλυτο τον σέντερ του Ολυμπιακού. Σε 20 λεπτά αγώνα μέτρησε μόλις 2 πόντους με βολές, μη καταφέρνοντας να πάρει πάνω του ούτε ένα σουτ!