Ολυμπιακός: Σλούκας, η μεταγραφή της χρονιάς!
Το «ΦΩΣ» καταγράφει τη μεταγραφή της χρονιάς με την επιστροφή του Κώστα Σλούκα - Η Φενέρμπαχτσε που τον άφησε μόνο για χατίρι του Ολυμπιακού και η μέχρι τώρα παρουσία του στον Πειραιά.
Ο Κώστας Σλούκας αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι έδωσαν τα... ρέστα τους, κάνοντας υπέρβαση. Σε δύσκολους καιρούς έδωσαν το κάτι παραπάνω και επανέφεραν στο μεγάλο λιμάνι έναν εκ των κορυφαίων γκαρντ της διοργάνωσης. Άλλωστε, το 2019 βραβεύτηκε για την είσοδό του στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος. Με αυτόν τον τρόπο μπήκε και στην ξεχωριστή ελίτ.
Το «ΦΩΣ» σάς είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Μάρτη το ζεστό ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Έλληνα διεθνή πλέι μέικερ, το οποίο στην πορεία έγινε και «γάμος». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ζητήσει έναν άσο από το πρώτο ράφι και οι πρόεδροι των Πειραιωτών έκαναν πράξη την επιθυμία του. Όχι μόνο του έφεραν έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ αλλά και έναν γηγενή παίκτη με ένδοξο παρελθόν στην ομάδα, με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία (2012-2014) στα χρόνια που πορεύτηκαν μαζί στο μεγάλο λιμάνι. Έναν παίκτη στον οποίο ήθελε να δώσει την μπαγκέτα του οργανωτή μέσα στο παρκέ αλλά και τον ρόλο του νέου ηγέτη της ομάδας στη νέα εποχή.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Η Φενέρ τον άφησε με την υπόσχεση πως θα πάει μόνο στον Ολυμπιακό
Παράλληλα και ο Κώστας Σλούκας έδωσε τη δική του μάχη για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Αν και είχε συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε και για την επόμενη σεζόν, δίχως να υπάρχει μπάι άουτ αποδέσμευσης, κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση ο γενικός διευθυντής της ομάδας Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι. Είχε ανέκαθεν... αδυναμία στον Έλληνα γκαρντ και με τα σωστά επιχειρήματα έδωσε να καταλάβει και στη διοίκηση της ομάδας πως το καλύτερο θα ήταν και για τις δύο πλευρές να χωρίσουν.
Με αυτόν τον τρόπο τόσο ο πρόεδρος της Φενέρ όσο και ο Ιταλός GM έδειξαν την εκτίμησή τους προς τον Θεσσαλονικιό γκαρντ. Σεβάστηκαν την επιθυμία του παίκτη να επιστρέψει στην Ελλάδα, στην πατρίδα του και φυσικά στην πρώην ομάδα του, τον Ολυμπιακό. Γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, θα λέγαμε πως η Φενέρ άφησε τον Κώστα Σλούκα να αποχωρήσει με την προϋπόθεση πως θα επέστρεφε στον Πειραιά. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον άφηναν ελεύθερο με το σκεπτικό να γλιτώσουν χρήματα για να πάει (για παράδειγμα) στη Ρεάλ, στην Μπαρτσελόνα, στην Εφές ή στην ΤΣΣΚΑ. Αυτός θα λέγαμε πως ήταν ο μόνος... όρος.
«Σε αγαπάμε, σε εκτιμάμε, θα σου κάνουμε το χατίρι να σε αφήσουμε, αλλά για τον Ολυμπιακό που θέλεις» και ο Κώστας Σλούκας φυσικά αποδέχτηκε μετά χαράς αυτόν τον όρο, καθώς στο μυαλό του έτσι και αλλιώς υπήρχε μόνο η επιστροφή στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια. Γιατί ήθελε να τηρήσει την υπόσχεσή του «εις το επανιδείν» που είχε δώσει το καλοκαίρι του 2015 που αποχώρησε, γιατί ήθελε να γίνει ξανά συμπαίκτης με τους παλιούς φίλους και συμπαίκτες (Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σπανούλη), επειδή ένιωθε τον Ολυμπιακό ανέκαθεν σπίτι του, αλλά και επειδή στην ομάδα υπάρχει ένας προπονητής στον οποίο έχει μεγάλο σεβασμό: ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Το σίριαλ έλαβε τέλος στις 24 Ιουλίου: «Σλούκας τριετίας»
Το μεταγραφικό σίριαλ, λοιπόν, έλαβε τέλος τον Ιούλη. Συγκεκριμένα στις 24 του μήνα η πειραϊκή ΚΑΕ ανακοίνωσε τα εξής: «Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Κώστα Σλούκα.Ο Έλληνας γκαρντ συναντήθηκε με τους προέδρους της ομάδας, κυρίους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, και έδωσαν τα χέρια για να επιστρέψει στο λιμάνι και να φορέσει ξανά τη φανέλα με τον έφηβο με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2012 και το 2013. Ο 30χρονος πλέι μέικερ θα είναι "ερυθρόλευκος" για τα επόμενα τρία χρόνια». Ακολούθως ο κορυφαίος γκαρντ σχολίασε τα εξής: «Για εμένα ο Ολυμπιακός ήταν και είναι οικογένεια. Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι με τα παιδιά που έχω παίξει τόσα χρόνια μαζί. Μιλάμε για τρεις παίκτες που έχουν δώσει πάρα πολλά στην ομάδα, έχουν πονέσει πολύ την ομάδα και την αγαπάνε. Ανυπομονώ πραγματικά να μπω στο παρκέ και να βρεθώ και πάλι μαζί τους. Όσο για τον κόουτς, γνωρίζει τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο. Είμαι απλά ένας παίκτης της ομάδας, θα ακολουθήσω όλα όσα θα μου ζητήσει και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κάνω όσα χρειαστεί στο παρκέ. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, έχω την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν και έχουμε συνεργαστεί άψογα και στο παρελθόν. Πιστεύω πως είναι ο κατάλληλος την κατάλληλη στιγμή για αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και ονειρευόμαστε».
Γυρνώντας και πάλι τον χρόνο πίσω στο 2015, ο Κώστας Σλούκας ήταν ξεκάθαρος για το τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι και αυτά που ακολούθησαν. «Η απόφαση του 2015 ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη. Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, είμαι πολύ φιλόδοξος και όχι φιλοχρήματος. Θεωρώ πως απέδειξα ότι μπορώ να πετύχω και πέτυχα πολλά. Τώρα έχω επιστρέψει και θέλω να πετύχω με τον Ολυμπιακό, όπως έγραψα και στο Instagram τη μέρα που ανακοινώθηκα, θέλω να κάνουμε το αδύνατο δυνατό. Πιστεύω στο DNA της ομάδας, στον ελληνικό κορμό και στον κόουτς Μπαρτζώκα πάρα πολύ. Όταν έφυγα το 2015, είχα πει “εις το επανιδείν”, και επειδή τηρώ τις υποσχέσεις μου, είμαι και πάλι πίσω εδώ και έγιναν όλα όπως τα είχα σκεφτεί και φανταστεί. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ πολύ τους προέδρους για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκαναν να ξαναγυρίσω σε αυτήν την οικογένεια. Επιστρέφω στον Ολυμπιακό σε μια πολύ καλή ηλικία για να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ στον οργανισμό, τον οποίο τόσο πιστεύω».
Ο Μπαρτζώκας τού έδωσε την μπαγκέτα του ηγέτη
Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά από πέντε χρόνια. Εμφανώς ανανεωμένος, όντας σε καλύτερη σωματική κατάσταση αλλά και έχοντας κατακτήσει αρκετούς τίτλους σε Τουρκία και Ευρώπη με τη Φενέρμπαχτσε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού ξεκαθάρισε εξαρχής πως θα του δώσει τον ρόλο του βασικού πλέι μέικερ της ομάδας, της ίσως πιο κομβικής θέσης στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τι έχει κάνει, όμως, μέχρι τώρα ο Έλληνας γκαρντ; Έχει αγωνιστεί και στα 16 παιχνίδια των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα, έχοντας ξεκινήσει σε όλα βασικός. Η στατιστική καταγράφει πως έχει 10,6 πόντους, με 41,7% (25/60) στα δίποντα, 38% στα τρίποντα (27/71) και 86,4% (38/44) στις βολές. Παράλληλα, είναι εξαιρετικός στη δημιουργία, έχοντας 5,8 ασίστ, συν 1,9 ριμπάουντ και 0,7 κλεψίματα. Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης, είναι ο κορυφαίος παίκτης των «ερυθρολεύκων» σε απόδοση, έχοντας βαθμολογία 12,9 στο πρωτάθλημα.
Η… Σλουκιάδα στη Μόσχα και τα δύο νταμπλ νταμπλ
Το κορυφαίο του παιχνίδι στη φετινή σεζόν ο Κώστας Σλούκας το έκανε στη Μόσχα κόντρα στη Χίμκι, στην τελευταία εμφάνιση της ομάδας για το 2020, στην οποία πήρε το διπλό (88-105). Ο 30χρονος γκαρντ έκανε... θραύση, ήταν απολαυστικός, δείχνοντάς μας σκηνές από τα… προσεχώς. Σημείωσε 25 πόντους (3/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 4/4 βολές) και είχε 5 ασίστ, σε 29 λεπτά συμμετοχής, μην κάνοντας ούτε ένα λάθος! Ένα δείγμα του μεγάλου ταλέντου του. Ήταν καταπληκτικός και κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, όταν σημείωσε το πρώτο του νταμπλ νταμπλ έχοντας 17 πόντους (3/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5/5 βολές) και 11 ασίστ, δίνοντας ρεσιτάλ σε σκορ και δημιουργία. Σε αυτό το ματς οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 86-75. Το δεύτερό του νταμπλ νταμπλ το έκανε στη Βαρκελώνη, όταν και μέτρησε 15 πόντους (3/7 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 6/6 βολές) και 10 ασίστ. Σε ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός... άλωσε την έδρα της Μπαρτσελόνα (88-96). Ήταν καλός και απέναντι σε Μπασκόνια (15 πόντοι, 2/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα) και Βαλένθια (18 πόντοι, 7 ασίστ), αλλά οι Πειραιώτες γνώρισαν ήττες.
Στα τελευταία πέντε ματς του Ολυμπιακού είναι χαρακτηριστικό πως αριθμεί σχεδόν πάντα 7 ασίστ, δείγμα της μεγάλης ικανότητάς του στο κομμάτι της δημιουργίας. Σε αυτόν τον τομέα τα πηγαίνει εξαιρετικά στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν (έχει βρει τρομερή χημεία με τον Μάρτιν), αλλά το πρόβλημα είναι πως παρουσιαζόταν κάπως άστοχος στην επίθεση. Παράλληλα, ειδικά στα πρώτα παιχνίδια έδειχνε ελαφρώς διστακτικός και άτολμος. Δεν έπαιρνε εύκολα αποφάσεις στην επίθεση και δεν σούταρε αρκετά. Ήταν συγκρατημένος στο κομμάτι του σκορ, σε αντίθεση με αυτό που βλέπαμε στη Φενέρμπαχτσε τα τελευταία χρόνια.
Σιγά σιγά, όμως, πήρε μπρος. Κόντρα στη Χίμκι ήταν ηγέτης! Έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις, πρωτοβουλίες, έπαιζε με αυτοπεποίθηση, λειτουργούσε με αποφασιστικότητα αλλά και με αγωνιστικό θράσος. Ήταν ο ξεκάθαρος μπροστάρης της ομάδας, ξεκινώντας το ματς με 5/5 (!) τρίποντα. Θα λέγαμε πως ήταν το ματς που... ξεμπούκωσε για να πάρει «φωτιά» στη συνέχεια. Άπαντες αναμένουν την αγωνιστική του εκτόξευση μέσα στο 2021.
Ξεκίνησε διστακτικά, φέτος υπάρχει έξτρα πίεση
Βέβαια είναι λογικό να αισθάνεται και μία μεγαλύτερη πίεση φέτος ο Κώστας Σλούκας. Δεν είναι πλέον ο 6ος παίκτης στο ρόστερ του Ολυμπιακού, ο συμπληρωματικός, ο μπασκετμπολίστας που έρχεται από τον πάγκο. Είναι ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας, αποτέλεσε μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής των Πειραιωτών, του έχει δοθεί ο ρόλος του ηγέτη της νέας εποχής και όλα αυτά είναι αναμενόμενο να του βγάζουν και άγχος. Γιατί, πλέον, υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις από εκείνον και καλείται να ανταποκριθεί άμεσα αλλά και να διαχειριστεί την πίεση.
Όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του, αλλά αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων παικτών, των ηγετών, των μπροστινών. Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής ναι μεν παίζει καλά, αλλά άπαντες αναμένουν περισσότερα από εκείνον ενόψει της συνέχειας. Φέτος, άλλωστε, έχει τον ρόλο που ανέκαθεν ήθελε να έχει στην καριέρα του και μάλιστα στην ομάδα που λατρεύει και αισθάνεται οικογένειά του. Η... μπαγκέτα είναι στα χέρια του, έχοντας τις ευλογίες του προπονητή, της διοίκησης, των συμπαικτών αλλά και του φίλαθλου κόσμου.
«Είμαι εδώ που ήθελα να είμαι»
Βέβαια θα πρέπει και εμείς να εμπεδώσουμε πως χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής στην ομάδα. Ναι μεν ξέρει τους παίκτες, τον προπονητή, τα αποδυτήρια στο ΣΕΦ, τη διοίκηση, αλλά βρίσκεται σε ένα νέο σύστημα, σε μία ομάδα που έχει και αρκετά νέα πρόσωπα. Στη Φενέρμπαχτσε έπαιζε για χρόνια με τον ίδιο προπονητή, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο και έχοντας δίπλα του αρκετούς πρωτοκλασάτους μπασκετμπολίστες. Για το αν έχει συνηθίσει την επιστροφή του στον Ολυμπιακό είχε δηλώσει τα εξής: «Είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν έχω συνηθίσει, το ότι είμαι στη χώρα μου και γύρισα. Χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμα, αλλά στο κλίμα της ομάδας μπήκα άμεσα για ευνόητους λόγους. Και τα παιδιά και ο προπονητής είναι οικεία εδώ, αλλά δεν κρύβω πως στην αρχή δυσκολεύτηκα για να αφήσει το μυαλό μου την καθημερινότητα και τη ρουτίνα της Κωνσταντινούπολης και να συνηθίσει τη νέα της Ελλάδας».
Για την ανακύκλωση των δημοσιευμάτων όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο ίδιος παρέμενεσιωπηλός, σε περασμένη του συνέντευξη τόνισε: «Δεν μου αρέσει να τραβάω τα βλέμματα πάνω μου χωρίς λόγο και ήταν κάτι που με ενοχλούσε όλο αυτό που γινόταν. Δεν επηρεάζομαι από τον κόσμο, είτε λέει καλά είτε κακά λόγια για μένα. Μου αρέσει να μιλάω μόνο όταν έχω να πω κάτι και φέτος έκανα υπομονή γιατί όντως ήταν το τάιμινγκ να γυρίσω, αλλά έπρεπε να το χειριστούμε έτσι ώστε να μη δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα στη Φενέρ και στους ανθρώπους που συνεργάστηκα μαζί τους πέντε χρόνια και ήταν η οικογένειά μου. Τα πράγματα έγιναν όπως έπρεπε, είμαι εδώ που ήθελα να είμαι και πλέον ξεκινάω μία νέα χρονιά με τον Ολυμπιακό».
Για το αν μπορεί να διαλέξει έναν λόγο που γύρισε στον Ολυμπιακό δήλωσε: «Το κίνητρο! Για μένα είναι το μεγαλύτερο να καταφέρω κάτι με τον Ολυμπιακό και με τους συμπαίκτες μου που έζησα τόσα χρόνια με τον ελληνικό κορμό, τον κόσμο εδώ στην Ελλάδα. Νομίζω ότι όλο αυτό μαζί είναι ένα μείγμα και ήθελα να γυρίσω και να πετύχω με τον Ολυμπιακό».
Σχετικά με το πόσο άλλαξε η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού από τότε που έφυγε: «Οι χαρακτήρες των παιδιών, του Βασίλη, του Κώστα και του Γιώργου, παραμένουν ίδιοι, όπως και η δίψα τους. Τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα δεν είχε την πορεία που ήθελε, οπότε ίσως και το κίνητρο να είναι λίγο μεγαλύτερο τώρα. Η συνύπαρξή μας είναι αρμονική και νιώθω σαν να μην έχει περάσει χρόνος. Το πιο βασικό είναι πως εκείνοι σέβονται εμένα και την πορεία μου στο μπάσκετ και εγώ σέβομαι αυτούς και όσα έχουν καταφέρει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση, φιλία χρόνων και πολύ καλή χημεία. Μου είχε λείψει αυτό εντός και εκτός γηπέδου».