O Oλυμπιακός του 2021: Αυτά θέλει ο Μπαρτζώκας

Αυτά περιμένει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τον Ολυμπιακό στο 2021 - Ο απολογισμός του πρώτου γύρου στην Ευρωλίγκα - Η θέση στα πλέι-οφς, το τρίποντο, ο Σλούκας και ο Μάρτιν.  Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

O Oλυμπιακός του 2021: Αυτά θέλει ο Μπαρτζώκας

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε. Οι Πειραιώτες έδωσαν σχεδόν όλα τα παιχνίδια τους, με εξαίρεση το εξ αναβολής παιχνίδι κόντρα στη Βιλερμπάν στη Γαλλία. Ένα ματς που οι «ερυθρόλευκοι» δεν το έδωσαν ύστερα από τα κρούσματα με κορονοϊό που αντιμετώπισαν. Στα 16 παιχνίδια που έδωσε το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα μέτρησε 8 νίκες και 8 ήττες. Και ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Πως μέτρησε 5 εκτός έδρας θετικά αποτελέσματα, ενώ στο ΣΕΦ κατάφερε να μετρήσει μόλις 3 νίκες. Ας μη μας ξαφνιάζει όμως αυτό το φαινόμενο. Συμβαίνει και σε άλλες ομάδες.

Είναι δείγμα της σημασίας της απουσίας των φιλάθλων από τις εξέδρες. Ομάδες με ένθερμο υποστηρικτικό κοινό (όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι, η Ζαλγκίρις, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπασκόνια, η Φενέρμπαχτσε), στερούνται αυτής της δυναμικής, με αποτέλεσμα, πλέον, να μην έχει ιδιαίτερη σημασία αν είσαι γηπεδούχος. Αυτό που μετράει είναι αν είσαι σε καλή μέρα, αν διανύεις εξαιρετική αγωνιστική φόρμα. Πλέον, ο καθένας μπορεί να νικήσει τον καθένα οπουδήποτε! Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στο πού βρίσκονται μέχρι στιγμής οι «ερυθρόλευκοι» αλλά και το τι θα επιδιώξουν μέσα στο 2021.

Να κερδίσει μία θέση στα πλέι οφ

Ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν είναι να καταφέρει να επιστρέψει στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Έχει να αγωνιστεί σε αυτά από το 2018, όταν και αποκλείστηκε από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας, χάνοντας το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Είχαν τερματίσει στην 3η θέση τότε, με τους Πειραιώτες γενικότερα να έχουν στόχο όταν ξεκινά η σεζόν να παίρνουν το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Οι εποχές αυτές, όμως, έχουν περάσει. Ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, τα ρόστερ έχουν ισχυροποιηθεί και οι ελληνικές ομάδες πλέον παλεύουν για μία θέση στα πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη 10η θέση της κατάταξης, με ρεκόρ 8-8. Ουσιαστικά βρίσκονται μία νίκη μακριά από την οκτάδα, αλλά το έργο τους δεν θα είναι εύκολο.

Έχουν κάνει γερό μπάσιμο για ένα εισιτήριο ομάδες όπως η Ζαλγκίρις, η Ζενίτ και η Μπάγερν (που δεν τις περίμενε κανείς), με τις Εφές, Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι να καραδοκούν εκτός οκτάδας. Οι Πειραιώτες από εδώ και πέρα θα πρέπει να προστατέψουν περισσότερο το σπίτι τους και να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικοί εκτός έδρας. Ο Γενάρης θα είναι δυνατός, έχοντας να δώσουν 7 ματς! Με Μπάγερν εντός (8/1), Μακάμπι εκτός (12/1), Βιλερμπάν εντός (15/1), με τους Γάλλους ξανά εκτός (19/1), Ζαλγκίρις εκτός (22/1), με Αρμάνι στο Μιλάνο (26/1) και με Μπαρτσελόνα (28/1) στο ΣΕΦ. Αν θέλει να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης στα προημιτελικά, αν όχι πέντε, επιβάλλεται να μετρήσει τουλάχιστον 4 θετικά αποτελέσματα σε αυτά τα ματς. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει σημαντικό έδαφος για να πετύχει τον στόχο του.

Να συνεχίσει να έχει ηγέτη Σλούκα

Ο Κώστας Σλούκας ήταν φαντασμαγορικός κόντρα στη Χίμκι στη Μόσχα, δίνοντας ρεσιτάλ. Μέτρησε 25 πόντους (3/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 4/4 βολές) και 5 ασίστ, όντας εξαιρετικός σε σκορ και δημιουργία. Ηγετική εμφάνιση. Πήρε πρωτοβουλίες, έδρασε με αποφασιστικότητα, έπαιξε με αυτοπεποίθηση, ξεχειλίζοντας από αγωνιστικό θράσος. Βρήκε ρυθμό στην επίθεση και έκανε τη διαφορά την ομάδα του, οδηγώντας τη στο μεγάλο διπλό. Καμία αντίρρηση πως δεν γίνεται σε κάθε ματς να σκοράρει +20 πόντους και να ξεκινά τα παιχνίδια του έχοντας πάντα 5/5 τρίποντα, αλλά ο Ολυμπιακός θέλει από εκείνον να συνεχίσει να λειτουργεί με ηγετικό τρόπο. Να κάνει το βήμα μπροστά, να μη διστάζει και να αφήσει τον εαυτό του περισσότερο ελεύθερο ώστε να δείξει το δεδομένο ταλέντο του.

Το ματς κόντρα στη Χίμκι ενδεχομένως και να αποτελεί τη... σπίθα για να πάρει φωτιά στη συνέχεια, κάνοντας τη δική του αγωνιστική εκτόξευση με τα ερυθρόλευκα. Αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που έκανε η ΚΑΕ Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι και αναμφίβολα υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από εκείνον. Τα πηγαίνει αρκετά καλά φέτος, αλλά άπαντες αναμένουν από εκείνον ακόμη περισσότερα. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το πρώτο του σημαντικό πέρασμα από το μεγάλο λιμάνι. Φέτος έχει τον ρόλο του ηγέτη, εκείνον που ανέκαθεν ήθελε.

Να σταθεροποιήσει την αποτελεσματικότητά του στο τρίποντο

Ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει άσχημα στα τρίποντα. Είχε φτάσει στο σημείο να αποτελεί την προτελευταία ομάδα στη διοργάνωση με το χειρότερο ποσοστό. Τα είχε... σπάσει τόσο στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν (6/28-21.4%) όσο και στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (6/24-25%). Κάτι ανάλογο συνέβη με την Μπασκόνια (7/22-31.8%), αλλά και κόντρα στη Ρεάλ στο ΣΕΦ (6/25-24%). Παρά το γεγονός πως πέρασε νικητής και από το ΟΑΚΑ, ήταν απογοητευτικός από την περιφέρεια (5/27-18.5%). Στα τελευταία παιχνίδια τους, όμως, οι Πειραιώτες έχουν βρει ρυθμό από την περιφέρεια. Ήταν... καυτοί στην Πόλη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με 15/32 σουτ (46.9%), παρά το γεγονός πως έχασαν. Ήταν εντυπωσιακά εύστοχοι πίσω από τα 6.75 μέτρα και κόντρα στη Χίμκι (16/29-55.2%), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ τους στη διοργάνωση σε εύστοχα σουτ από την περιφέρεια. Ήταν εξίσου καλοί και στις νίκες τους στη «διαβολοβδομάδα» κόντρα σε Αρμάνι (10/25-40%) και Μακάμπι (12/29-41.4%), ενώ ακολούθως βρήκαν ρυθμό στα τρίποντα και εναντίον της Ζενίτ (13/32-40.6%) στη Ρωσία.

Έβαλαν πάνω από 10 τρίποντα στο Βελιγράδι (11/32-34.4%), ενώ σούταραν με 52.9% (9/17) κόντρα στην Εφές. Το φετινό ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει καλούς περιφερειακούς σουτέρ. Τα περισσότερα από αυτά τα έχουν βάλει οι Σλούκας (27/71-41.7%), Βεζένκοφ (22/49-44.9%) και Χάρισον (20/52-38.5%), αλλά έχουν καλό ποσοστό ευστοχίας και οι Πρίντεζης (50%), Τζένκινς (54.5%), Λαρεντζάκης (41.7%) και Παπανικολάου (17/46-37%), Το θέμα, όμως, είναι πως πρέπει η ομάδα να σταθεροποιήσει την αποτελεσματικότητά της πίσω από τα 6.75 μέτρα. Ας μην κρυβόμαστε. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το σπορ παγκοσμίως, το τρίποντο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ. Όποια ομάδα το κατέχει στο ρεπερτόριό της, θα φτάσει και πιο μακριά. Μέχρι στιγμής είναι 11ος στην Ευρωλίγκα με ποσοστό 36.9% στα τρίποντα. Πρώτη είναι η Ζαλγκίρις με 43.7%,

Να «δαγκώνει» ο Μάρτιν και το 2021

Ο Χασάν Μάρτιν έχει εξελιχθεί σε... λίρα εκατό για τον Ολυμπιακό. Αποτελεί τον ενδεχομένως καλύτερο πρωτάρη στη φετινή Ευρωλίγκα. Έχει κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση στην τρέχουσα σεζόν και λειτουργεί λες και παίζει χρόνια στο πρωτάθλημα. Κάνει καταπληκτική χρονιά.

Έχει μέσον όρο 9.6 πόντους, με 75.6% αποτελεσματικότητα στα δίποντα, συν 5.3 ριμπάουντ, με 2.2 επιθετικά ανά παιχνίδι. Δίνει πολλές λύσεις στην επίθεση, έχει καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι (ακόμη και όταν είναι υπό πίεση) ενώ είναι εξαιρετικά λειτουργικός στα πικ εν ρολ, έχοντας βρει χημεία με τον Κώστα Σλούκα. Ο Αμερικανός σέντερ δίνει πολλές μάχες στην άμυνα, βγάζει ενέργεια, είναι συνεπής στο πλάνο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να συνεχίσει να τον βλέπει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Στην καλή του μέρα είναι.. θεριό ανήμερο! Παράλληλα, θέλει να δει και τον έτερο αθλητικό του σέντερ, τον Οκτάβιους Έλις, να αρχίσει να παίρνει τα πάνω του, καθώς μέχρι στιγμής κάνει μία ελαφρώς υποτονική σεζόν.

Να βελτιωθεί σε ριμπάουντ και άμυνα

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο ο Ολυμπιακός γενικά υστερεί ως ομάδα είναι το κομμάτι των ριμπάουντ. Στα περισσότερα παιχνίδια του στην έναρξη της σεζόν η ομάδα του Πειραιά έβγαινε χαμένη στις μάχες του αέρα. Σχεδόν πάντα ο αντίπαλος έπαιρνε περισσότερα και αρκετά επιθετικά. Ακόμη και τώρα, που έχει δείξει βελτίωση, είναι χαρακτηριστικό πως διαθέτει τη 15η ομάδα σε αυτόν τον τομέα με 30.9 ανά παιχνίδι. Πρώτη είναι η ΤΣΣΚΑ με 37. Και προσέξτε. Στα επιθετικά οι «ερυθρόλευκοι» είναι αρκετά ενεργοί. Εκεί όπου κυρίως υστερούν είναι στα αμυντικά. Όταν δεν μπορείς να ασφαλίσεις εύκολα τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν, δεν είναι εύκολο να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο και οι Πειραιώτες το 2021 είναι δεδομένο πως θα θελήσουν να πάνε περισσότερο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός έχει δείξει σημάδια χαλάρωσης στην άμυνα. Υπάρχουν ματς που παρουσιάζει έλλειψη σκληράδας, μαχητικότητας και έχει χάσει αρκετές διεκδικούμενες μπάλες. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ διέθετε μία από τις καλύτερες άμυνες στη διοργάνωση, πλέον είναι 13ος σε αυτόν τον τομέα, δεχόμενος 80 πόντους μέσον όρο. Το κακό έχει παραγίνει ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δέχτηκε 88 από τη Χίμκι, 84 από τη Φενέρμπαχτσε, 82 από τη Ρεάλ και 96 από τη Βαλένθια, η οποία είχε κάνει... πάρτι στο «ζωγραφιστό» στο ΣΕΦ. Πλέον, δεν γίνεται να δέχεσαι +80 πόντους σε κάθε ματς. Η ομάδα θα επιχειρήσει να δείξει μεγάλη βελτίωση κυρίως σε αυτούς τους δύο τομείς με τον ερχομό του 2021.