Ολυμπιακός: Ομάδα σαν παζλ

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα-παζλ - Υπέροχος όταν είναι πλήρης και γεμάτος - Χαλάει η  εικόνα του όταν απουσιάζει κάποιος παίκτης από το σύνολο. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ομάδα σαν παζλ

Οι αγωνιστικές περνάνε, έχουμε φτάσει στη 16η και ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να πέφτει στην κατάταξη. Εκεί που είχε εδραιωθεί μέσα στην οκτάδα, ελέγχοντας την τύχη του για την πολυπόθητη επιστροφή του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, πλέον φιγουράρει στην 11η θέση, με αρνητικό ρεκόρ 7-8.

Το κακό... τρίτωσε

Το κακό... τρίτωσε στην Κωνσταντινούπολη και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Κάτι πηγαίνει στραβά, η ομάδα κάνει λάθος και οφείλει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη, να δει τα προβλήματα και να τα διορθώσει. Η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία για διπλό στην Τουρκία. Γιατί το λέμε αυτό;

Η Φενέρμπαχτσε ναι μεν έχει αφήσει το στίγμα της στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια, κατακτώντας ένα τρόπαιο και συμμετέχοντας συνεχώς στα φάιναλ φορ, αλλά στην τρέχουσα σεζόν βρίσκεται σε αγωνιστική καθίζηση. Πέρα από το γεγονός ότι αποδυναμώθηκε, φέτος δεν παίζει και καλό μπάσκετ. Είναι προβληματική. Μέχρι πρότινος αριθμούσε 7 ήττες στα τελευταία 8 παιχνίδια της. Και αντί ο Ολυμπιακός να της δώσει νέα... μαχαιριά, της έδωσε ξανά «πνοή».

Το «πρέπει» στη Μόσχα

Έτσι όπως τα κατάφεραν πλέον οι Πειραιώτες, βάζοντας τον εαυτό τους σε δύσκολη θέση, το ερχόμενο ματς της Τρίτης κόντρα στη Χίμκι στη Μόσχα είναι μονόδρομος. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο «πρέπει» για νίκη. Γιατί θα παίξει κόντρα στον μέχρι τώρα χειρότερο αντίπαλο της διοργάνωσης. Η παρέα των Αλεξέι Σβεντ και Γιάνις Τίμα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης. Αν χάσει και εδώ το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, πέρα από το γεγονός ότι το αρνητικό σερί θα διευρυνθεί στο 0-4, θα χάσει σημαντικό έδαφος για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Τα τρίποντα... κάλυψαν το πρόβλημα στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός μπήκε καταπληκτικά στο ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Θύμισε το εξαιρετικό ξεκίνημά του στη Βαρκελώνη κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Τρομερά εύστοχος από την περιφέρεια. Μέτρησε 7/11 (!) τρίποντα και 3/4 δίποντα και προηγήθηκε με 22-27.

Είναι λογικό να μην μπορούσε να συνεχίσει να είναι τόσο εύστοχος, αλλά θα έπρεπε στη συνέχεια να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά του. Ακόμη και από την πρώτη περίοδο, που έλεγξε τον ρυθμό, ήταν φανερό πως είχε τεράστια αδυναμία στην άμυνα στο «ζωγραφιστό». Ήταν εκνευριστικό πόσο εύκολα μπορούσαν οι γηπεδούχοι να φτάσουν στο καλάθι και να σκοράρουν. Με διεισδύσεις, με πικ εν ρολ, με πολύ ποστ παιχνίδι, με καρφώματα, με παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Τι να λέμε τώρα; Η στατιστική είναι ξεκάθαρη. Η παρέα του Νάντο Ντε Κολό ολοκλήρωσε το ματς έχοντας 27/42 (64,3%) δίποντα.

Έχασε ματς που έβαλε 15 (!) τρίποντα

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έβαλε 15 τρίποντα (15/32, 46,9%) σε εκτός έδρας ματς και κατόρθωσε να χάσει! Πώς όμως να μη χάσεις όταν ο αντίπαλος σε έχει συνθλίψει μέσα στη ρακέτα; Όταν οι Τούρκοι ελέγχουν τα ριμπάουντ και εσύ έχεις υποπέσει σε 14 λάθη, με τα περισσότερα από αυτά να είναι ανόητα; Ο Γιαν Βέσελι πρέπει να μην πίστευε ούτε ο ίδιος πόσο εύκολα έκανε το παιχνίδι του στο «ζωγραφιστό».

Ο Τσέχος φόργουορντ-σέντερ δεν έχασε σουτ, αλλά ούτε και έκανε λάθος στο ματς (17 πόντοι, 8/8 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ). Ο Χασάν Μάρτιν, ο οποίος φέτος τα πηγαίνει περίφημα, δυστυχώς απέναντι στον Βέσελι δεν μπορούσε να αντιδράσει. Τον πόσταρε συνεχώς και δεν μπορούσε να τον ανακόψει. Ούτε εκείνος ούτε φυσικά και ο Οκτάβιους Έλις.

Ήταν πρόβλημα το γεγονός πως οι Πειραιώτες όχι μόνο δεν έριξαν μπασκετικό ξύλο, αλλά έδωσαν και το δικαίωμα στον αντίπαλό τους να αισθανθεί άνετα μέσα στη ρακέτα. Δεν υπήρχε φόβητρο, ούτε ίχνος σκληράδας. Και η... αεροπορία της Φενέρμπαχτσε νίκησε κατά κράτος. Ανασταλτικά οι Πειραιώτες δεν έβαζαν πίεση πάνω στην μπάλα, δεν χαλούσαν τις συνεργασίες του αντιπάλου, δεν έβγαιναν μπροστά στο ποστ στις φάσεις για να απαγορέψουν τις πάσες μέσα στη ρακέτα, ενώ έχασαν και αρκετές διεκδικούμενες μπάλες.

Ομάδα-παζλ

Ο Ολυμπιακός έχασε δίκαια από τη Φενέρμπαχτσε, Και αυτό που πήγε να κάνει ο Σάσα Βεζένκοφ στην τελευταία περίοδο ήταν κόντρα στον αγώνα. Μία έκλαμψη χωρίς συνέχεια. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έβαλε σερί τρίποντα, μείωσε στον πόντο στο 38’ (75-74), η ομάδα έδειξε σημάδια αυταπάρνησης, αλλά όταν είσαι τόσο κακός στην άμυνα σε όλο το ματς, είναι λογικό να μην έχεις δυνάμεις και ενέργεια στο τέλος.

Πολλές φορές η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού μάς θυμίζει παζλ. Γιατί το λέμε αυτό; Όπως έχει παρατηρηθεί στην πράξη, αν λείψει ένα κομμάτι της, ένας παίκτης της, αυτομάτως χαλάει η χημεία της και μπερδεύονται οι ρόλοι μέσα στο σύνολο. Διαταράσσονται οι ισορροπίες και η ομοιογένειά της.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν νίκησε εκτός έδρας τόσο την Μπαρτσελόνα όσο και τον Ερυθρό Αστέρα ήταν πλήρης, ενώ μόλις άρχισε να έχει προβλήματα και απουσίες, με κορονοϊούς, με τραυματισμούς, έχανε τα ματς. Απουσίασαν οι Παπανικολάου και Πρίντεζης και μετράει ήδη τρεις σερί ήττες! Βέβαια, προβλήματα με τραυματισμούς αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες στη διοργάνωση. Δεν είναι ο μόνος που έχει θέματα με απουσίες.