Ολυμπιακός: Τα κλειδιά της υπέρβασης σε Βαρκελώνη-Βελιγράδι

Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους βασίστηκε ο Ολυμπιακός για να φύγει νικητής από Βαρκελώνη και Βελιγράδι.

Ολυμπιακός: Τα κλειδιά της υπέρβασης σε Βαρκελώνη-Βελιγράδι

Στον Ολυμπιακό υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από τις εξαιρετικές εμφανίσεις σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι. Οι Πειραιώτες έδωσαν δύο σερί εκτός έδρας ματς και βγήκαν νικητές, κάτι που ελάχιστοι το περίμεναν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έτσι όπως αγωνίστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στη Μόσχα, οι περισσότεροι αμφέβαλλαν και για το κατά πόσο η ομάδα θα μπορούσε να πάρει έστω ένα διπλό μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Τελικά, όμως, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα συσπειρώθηκαν, πείσμωσαν και έδειξαν τρομερή αντίδραση, καταφέρνοντας να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα τόσο κόντρα στην Μπαρτσελόνα όσο και απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Είναι, πάντως, άξιο ανάλυσης το πώς κατάφερε ο Ολυμπιακός να βγει νικητής σε αυτά τα δύο ματς. Τι έκαναν, λοιπόν, σωστά οι Πειραιώτες, με αποτέλεσμα να πάρουν δύο σερί εκτός έδρας νίκες; Ένα βασικό στοιχείο είναι η αποτελεσματικότητα της ομάδας στο τρίποντο. Βλέπετε, μέχρι πρότινος οι Πειραιώτες διέθεταν τη χειρότερη ομάδα στο περιφερειακό σουτ, σουτάροντας κοντά στο 32%. Το σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ και όποια ομάδα το διαθέτει αποκτά πλεονέκτημα για να φτάσει στη νίκη. Το τρίποντο, πέρα από το γεγονός πως ανοίγει τις άμυνες και δίνει ρυθμό σε μία ομάδα στην επίθεση, αυτόματα ενισχύει και την αυτοπεποίθηση των παικτών της.

Σούταρε με 47,8% σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός μέτρησε 10/23 (43,5%) τρίποντα στη Βαρκελώνη (ξεκινώντας με 5/5) και 12/23 (52,2%) στο Βελιγράδι. Συνολικά σε αυτά τα δύο ματς οι Πειραιώτες είχαν ποσοστό ευστοχίας 47,8% (22/46 σουτ) και το γεγονός αναμφίβολα τους έδωσε τεράστια ώθηση ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Δεν γίνεται σε κάθε ματς να ευστοχείς σε 10+ σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα, αλλά είναι σημαντικό για τους Πειραιώτες ενόψει της συνέχειας να διατηρήσουν σε ένα υψηλό επίπεδο την αποτελεσματικότητά τους από την περιφέρεια.

Ήλεγξε τα ριμπάουντ

Η αχίλλειος πτέρνα του Ολυμπιακού από την αρχή της σεζόν είναι η δυσκολία του να ελέγξει τα ριμπάουντ. Στα περισσότερα παιχνίδια του έχει δει τον αντίπαλο να μαζεύει παραπάνω από εκείνον, χάνοντας τη μάχη των αιθέρων. Παράλληλα, ακόμη και στη στατιστική οι Πειραιώτες βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επεσήμανε στους παίκτες του τη σημασία να ασφαλίσουν τα ριμπάουντ στην άμυνα αλλά και να προσπαθούν να φωνάζουν «παρών» για τα επιθετικά. Πρώτον, όταν η ομάδα μαζεύει τα αμυντικά, τότε όχι μόνο προστατεύει το καλάθι της αλλά της δίνεται και η δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, στη Βαρκελώνη ήλεγξαν το κομμάτι αυτό (31-30), ενώ πήραν τη μάχη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (26-32, αν και έδωσε 12 επιθετικά στους Σέρβους). Τα τρίποντα και τα ριμπάουντ είναι βασικοί τομείς για να φτάσεις σε μία εκτός έδρας νίκη αλλά και σε μία υπέρβαση μέσα στο σπίτι ενός ισχυρού αντιπάλου. Αποστολή, λοιπόν, εξετελέσθη!

Ο πλουραλισμός στην επίθεση

Οι δύο σερί νίκες που σημείωσε ο Ολυμπιακός σε Βελιγράδι και Βαρκελώνη ήταν προϊόν ομαδικής προσπάθειας. Μπορεί οι Πειραιώτες να μη διαθέτουν τεράστιο μπάτζετ και την τεράστια ποσότητα ατομικού ταλέντου σε σύγκριση με άλλα κλαμπ, αλλά είναι ξεκάθαρο πως έχουν βάθος στο ρόστερ τους. Δεν εξαρτώνται από τα κέφια ενός, δύο ή τριών παικτών και δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν σε κάθε ματς υπάρχουν και διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Η μπάλα περνάει από πολλά χέρια και κάθε φορά ηγείται της προσπάθειας και ένας διαφορετικός παίκτης. Όποιος αισθάνεται καλά, όποιος βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα κάνει το βήμα μπροστά.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα έχοντας σε κάθε ματς πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων! Αυτό δεν το συναντάς εύκολα. Δείγμα της ποιότητας, του βάθους αλλά και του πλουραλισμού με τον οποίο λειτουργούν οι Πειραιώτες. Κώστας Σλούκας (15 πόντοι), Χασάν Μάρτιν (17 πόντοι), Σάσα Βεζένκοφ (10 πόντοι), Κώστας Παπανικολάου (11 πόντοι) και Σακίλ Μακ Κίσικ (16 πόντοι) ξεχώρισαν απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Και απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα; Ξεχώρισαν οι υπόλοιποι: Άαρον Χάρισον (12 πόντοι), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (11 πόντοι), Βασίλης Σπανούλης (14 πόντοι), Κώστας Σλούκας (12 πόντοι) και Γιώργος Πρίντεζης (16 πόντοι).