Ολυμπιακός: Πυξίδα το πρόγραμμα-φωτιά!

Έρχονται τρία σερί εκτός έδρας και τέσσερα ακόμα καθοριστικά παιχνίδια για τον Ολυμπιακό, τα οποία θα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό το μέλλον του για την είσοδο στα προημιτελικά.

Ολυμπιακός: Πυξίδα το πρόγραμμα-φωτιά!

O Ολυμπιακός θα έκανε υπέρβαση απέναντι στην Μπασκόνια αν κατάφερνε να πάρει τη νίκη. Για τους Πειραιώτες ήταν εξαρχής δύσκολη η αποστολή τους. Βλέπετε, ο κορονοϊός τούς ταλαιπώρησε. Όχι μόνο τους έφερε εκτός αγωνιστικής δράσης και μακριά από τις προπονήσεις, αλλά έχασαν και τέσσερις παίκτες τους από την πανδημία, ενώ είχαν ήδη νοκ άουτ τον τραυματία Άαρον Χάρισον. Αποτέλεσμα; Να παραταχθούν απέναντι στους Βάσκους με αποδυναμωμένο ρόστερ και ξεκάθαρη έλλειψη ψηλών στο ροτέισον, καθώς έμειναν εκτός αποστολής οι Οκτάβιους Έλις, Λιβιό Ζαν-Σαρλ, Σάσα Βεζένκοφ και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Πέρα από αυτό, να είστε σίγουροι ότι το μυαλό των «ερυθρολεύκων» τις τελευταίες ημέρες μόνο στο μπάσκετ δεν ήταν.

Ήταν αδύνατο να υπάρξει συγκέντρωση καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι. Γίνονταν καθημερινά τεστ και κάθε φορά έβγαινε και ένα νέο μέλος θετικό στο ιό! Αυτό δεν έχει γίνει φέτος σε καμία άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα. Οι αθλητές, τα μέλη του σταφ, ζούσαν με την αγωνία και τον προβληματισμό. Δίπλα δίπλα κάθονται στα αποδυτήρια, υπάρχει η σωματική επαφή στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει τον φόβο μήπως έχει κολλήσει είτε ο ίδιος είτε κάποιος συγγενής ή φίλος από το περιβάλλον του. Υπήρχε έντονη ανησυχία για τη διασπορά στα αποδυτήρια του ΣΕΦ και ήταν αδύνατον οι άνθρωποι των Πειραιωτών να δουλέψουν όπως ήθελαν τις τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων σταμάτησε στα πέντε άτομα...

Αποτέλεσμα; Τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά η ομάδα να μην παρουσιαστεί έτοιμη κόντρα στους Βάσκους. Εκτός από το αριθμητικό-ποσοτικό πρόβλημα, το οποίο επηρέασε την ποιότητα του Ολυμπιακού, η ομάδα φάνηκε πως είχε ξεκάθαρη έλλειψη ρυθμού. Τελευταίο της ματς ήταν στις 12 Νοεμβρίου κόντρα στην Άλμπα. Ακολούθως έδωσε ένα φιλικό κόντρα στο Μεσολόγγι, στο μεσοδιάστημα έγιναν κουτσουρεμένες προπονήσεις με πέντε απουσίες παικτών και άντε πάλι να δώσεις ματς επιπέδου Ευρωλίγκας μετά από 14 μέρες. Παράλληλα, το προπονητικό σταφ έψαχνε τρικ και διάφορους τρόπους για να τα βγάλει η ομάδα εις πέρας, καθώς έπρεπε αρκετοί παίκτες να αλλάξουν θέσεις. Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες, αλλά πρέπει άπαντες να καταλάβουν πως με τις παρούσες συνθήκες ήταν αδύνατο για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να συνεχίσουν να παίζουν στο ίδιο υψηλό τέμπο, όπως έκαναν κόντρα σε Άλμπα και Ζενίτ, όπου σημείωσαν ισάριθμες νίκες.

Η κακή συνήθεια του πρώτου ημιχρόνου

Για να σημείωνε τη νίκη-υπέρβαση ο Ολυμπιακός στο ματς, θα έπρεπε να ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στην επίθεση. Όταν βλέπεις όμως τον αντίπαλο να σουτάρει με 60% στα δίποντα στο πρώτο ημίχρονο και με 70% στα τρίποντα και εσύ έχεις... σπάσει τα καλάθια, η αποστολή σου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Στο πρώτο εικοσάλεπτο συνέβη και το εξής: οι «ερυθρόλευκοι» ενστικτωδώς δεν πίεζαν ιδιαίτερα στην άμυνα και ήταν ελαφρώς πιο χαλαροί, καθώς δεν ήθελαν να υπάρξει από νωρίς πρόβλημα με τα φάουλ. Έλα όμως που το γεγονός έδωσε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να βρει γρήγορα ρυθμό, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία.

Συνεχίστηκε όμως και μία κακή συνήθεια που έχει φέτος η ομάδα του Πειραιά. Ποια είναι αυτή; Να ξεκινά συχνά-πυκνά υποτονικά τα παιχνίδια της. Προσέξτε, φέτος έχει δώσει 9 ματς και έχει καταφέρει να προηγηθεί μόλις μία φορά στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Σε κανένα άλλο! Παράλληλα, από τα 9 παιχνίδια που έχει δώσει, τις 5 φορές έχει βρεθεί πίσω στο σκορ στο ημίχρονο. Προφανώς και έχει σημασία ποιος θα έχει το προβάδισμα στο τέλος, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έτσι έρχονται αρκετές φορές στη θέση της ομάδας που κυνηγάει το σκορ, μη μπορώντας εύκολα να ελέγξει τον ρυθμό, βάζοντας έξτρα πίεση στον εαυτό της. Αυτό έκανε και πάλι κόντρα στην Μπασκόνια (15-23, 31-47).

Δεν βοήθησαν οι γκαρντ

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπασκόνια δεν είχε σε καλή μέρα τους γκαρντ του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Μακ Κίσικ και Σπανούλης είχαν μαζί 10 λάθη και 1/10 τρίποντα… Ο Κόνιαρης δεν έδειξε έτοιμος για κάτι περισσότερο, ο Τζένκινς προσέφερε μόνο κάποια φάουλ, ενώ ο Σλούκας εμφανίστηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Έπαιξε καλή άμυνα η Μπασκόνια και περιόρισε τη δημιουργία των Πειραιωτών, οι οποίοι ζορίζονταν να βγάλουν πικ εν ρολ, με αποτέλεσμα να τελειώσουν το ματς έχοντας μόλις 12 ασίστ. Το πάλεψε ο Μάρτιν απέναντι στα θεόρατα κορμιά που είχε να αντιμετωπίσει, αλλά από ένα σημείο και μετά του βγήκε η κούραση, καθώς βρέθηκε στο παρκέ για 37 λεπτά. Ο πιο συνεπής πάντως ήταν ο Πρίντεζης, ο οποίος από την αρχή έως το τέλος έδινε σταθερά λύσεις στην επίθεση για τον Ολυμπιακό.

Τον περιμένει ανήφορος…

Ό,τι έγινε, έγινε όμως, και το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι το «καυτό» αγωνιστικό διάστημα που έρχεται. Ακολουθεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, ανταγωνιστικό και δύσκολο πρόγραμμα για τους Πειραιώτες, το οποίο σε έναν βαθμό θα κρίνει κατά πόσο μπορούν να έχουν τον έλεγχο για την παρουσία τους στα προημιτελικά. Καταρχάς έρχονται τρία σερί εκτός έδρας ματς. Την ερχόμενη Πέμπτη (3/12) οι Πειραιώτες θα παίξουν στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, στις 8 Δεκεμβρίου θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, ενώ δύο μέρες μετά (10/12) θα πρέπει να βρεθούν στο Βελιγράδι για να παίξουν κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα θέλει μίνιμουμ ένα διπλό σε αυτές τις αναμετρήσεις. Στη συνέχεια έρχεται «διαβολοβδομάδα» στο ΣΕΦ, στην οποία θα αντιμετωπίσει δύο ισπανικές ομάδες, οι οποίες αγωνίζονται στην κορυφαία και πιο ανταγωνιστική λίγκα της Ευρώπης. Πρώτα την ενισχυμένη Βαλένθια (16/12) και μετά τη Ρεάλ (18/12) που διαθέτει ποιότητα και χρόνια βασικό κορμό. Το 2020 θα φύγει με δύο σερί εκτός έδρας αποστολές, πρώτα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και μετά απέναντι στη Χίμκι. Πρόκειται για επτά ματς στα οποία ο Ολυμπιακός θα θέλει να έχει θετικό απολογισμό με τουλάχιστον τέσσερις νίκες. Είναι εφικτό; Περισσότερα στην πράξη.