Ολυμπιακός: Το καλό και κακό συνήθειο

Το κακό συνήθειο με τα πρώτα ημίχρονα, η ανατροπή που βρίσκεται στο dna του, η κίνηση... ματ με Ζαν-Σαρλ και ο Παπανικολάου που έκανε τα πάντα στο παρκέ. 

Ολυμπιακός: Το καλό και κακό συνήθειο

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Έχει ένα κακό συνήθειο ο Ολυμπιακός φέτος. Να ξεκινά τα παιχνίδια του υποτονικά στο πρώτο ημίχρονο. Στις περισσότερες αναμετρήσεις του στην τρέχουσα σεζόν, βρίσκεται κατά κύριο λόγο εκείνος πίσω στο σκορ, είτε στο πρώτο δεκάλεπτο, είτε στο πρώτο εικοσάλεπτο, με αποτέλεσμα να κυνηγά συνεχώς στο σκορ.

Το περασμένο ματς στην Αγία Πετρούπολη κόντρα στη Ζενίτ (όπου και κυριάρχησε στο πρώτο μέρος) ήταν η εξαίρεση. Τα ίδια έκανε και κόντρα στη Ζαλγκίρις, στην Αρμάνι, στη Μπάγερν, αλλά και στην Εφές. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βρει λύση, γιατί και κόντρα στην Άλμπα εμφάνισε ξανά αυτή την αδυναμία του. Είναι θέμα προσέγγισης; Είναι θέμα ενέργειας, νοοτροπίας; Η ουσία είναι πως κόντρα στους Γερμανούς έκανε (ξανά) ένα κάκιστο πρώτο δεκάλεπτο (10-22), με πολλά λάθη (μέτρησε 8 σε 10 λεπτά), μένοντας στο 20' και πάλι πίσω στο σκορ με 24-35. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν το... φάντασμα του καλού εαυτού του.

Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, έχει και το καλό συνήθειο (όχι μόνο τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια), το οποίο βρίσκεται στο dna του, να φέρνει τα πάνω-κάτω στα παιχνίδια του και να φτάνει στις νίκες με συναρπαστικές ανατροπές. Το ένστικτο του refuse-to-loose. Οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο. "Ξέσπασαν" στην τρίτη περίοδο με το επιβλητικό σκορ 27-9, με τους γηπεδούχους να ανακτούν το προβάδισμα, επιστρέφοντας στην κανονικότητα (51-44). Ολική επαναφορά, "αφύπνιση", ύστερα από ένα απογοητευτικό πρώτο μέρος.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο ήταν όλη την ώρα όρθιος, κάνοντας παρατηρήσεις και εμψυχώνοντας τους παίκτες του (όσο ποτέ άλλοτε φέτος), έκανε τη κίνηση... ματ στην επανάληψη. Βλέποντας τους Μάρτιν και Έλις να μη μπορούν να τα βγάλουν πέρα, τοποθέτησε τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ σε ρόλο σέντερ και ο παίκτης εξελίχθηκε σε... γαλλικό κλειδί. Έδωσε σημαντικές λύσεις σε άμυνα και επίθεση, μετρώντας 13 πόντους και 5 πολύτιμα ριμπάουντ. Ήταν καθοριστικό το σχήμα με Σλούκα-ΜακΚίσικ-Παπανικολάου-Βεζένκοφ-Ζαν-Σαρλ, το οποίο ουσιαστικά έδωσε τη... σπίθα για να πάρει στη συνέχεια "φωτιά" η ομάδα στο παρκέ.

Στην τελευταία περίοδο, θα σταθούμε σε δύο φάσεις, οι οποίες ουσιαστικά έστειλαν... μήνυμα στους Γερμανούς πως απόψε θα χάσουν. Τα δύο σερί σκληροτράχηλα γκολ-φάουλ που πέτυχαν οι Ζαν-Σαρλ και Σλούκας, τελειώνοντας τις φάσεις παρά το "ξύλο" που δέχτηκαν. Δύο εντυπωσιακά καλάθια τα οποία έδωσαν το σύνθημα, αλλά και ψυχολογία στους συμπαίκτες τους. Ο 30χρονος γκαρντ έδειξε την κλάση του στην τελευταία περίοδο, παίρνοντας πρωτοβουλίες στην επίθεση. Αυτό καλείται να το κάνει περισσότερα συχνά.

Ο Βασίλης Σπανούλης έπαιξε μόλις 13 λεπτά, αλλά ήταν εντυπωσιακά ουσιαστικός και συνεπής. Έβαλε δύο σερί πολύτιμα τρίποντα, μοίρασε 6 ασίστ και άλλαξε τον ρυθμό στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έδωσε την απαιτούμενη ώθηση και ενέργεια στην ομάδα του με τις διεισδύσεις του, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ συνεχίζει τις σταθερά καλές εμφανίσεις του, αποδεικνύοντας πως πραγματοποιεί την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του.

Θα πρέπει να σταθούμε, όμως, και στην γεμάτη εμφάνιση του Κώστα Παπανικολάου, από αυτές που συνηθίζει και έχει στο ρεπερτόριο του. Για ακόμη μία φορά έκανε σχεδόν τα... πάντα στο παρκέ. Σε 31 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 8 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα, αποτελώντας τον "βράχο" της ομάδας σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ακολουθεί «διαβολοβδομάδα», με δύο σερί εκτός έδρας αποστολές, απέναντι σε Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα. Στη Γαλλία υπάρχει το «πρέπει» για νίκη, στη Βαρκελώνη θα χρειαστεί να παίξει χωρίς άγχος, προσπαθώντας για το καλύτερο, καθώς οι Καταλανοί έχουν βρει εντυπωσιακό ρυθμό στο παιχνίδι τους.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110