Ολυμπιακός: Ζητούμενο η καλή εκκίνηση στους αγώνες

Ο Ολυμπιακός σχεδόν σε κάθε ματς μένει πίσω στο σκορ σε πρώτο δεκάλεπτο και ημίχρονο - Θέλει να το αλλάξει - Η εμψύχωση από τον Μπαρτζώκα στους παίκτες και η δουλειά στα πικ-εν-ρολ. 

Ολυμπιακός: Ζητούμενο η καλή εκκίνηση στους αγώνες

O Oλυμπιακός είδε τα λάθη του και τώρα τόσο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά, καλείται να αναθαρρήσει και να αντιδράσει. Η Ζενίτ έχει ποιότητα, αλλά πρόκειται για ένα ματς που η ομάδα του Πειραιά έχει ένα "πρέπει" μπροστά της. Είναι από τις αναμετρήσεις που επιβάλλεται να κερδίσει, στην προσπάθεια που κάνει για να μπει στα πλέι-οφς. Μέσα στο... πρόγραμμα είναι (αν και φέτος έχουν έρθει αρκετά "ανάποδα" αποτελέσματα) να χάσεις από τη ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, από την Εφές στην Πόλη, από τη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, αλλά από την Αγία Πετρούπολη πρέπει να βρεις τρόπο να... αποδράσεις με το "διπλό" στα χέρια σου.

Ένα από τα πράγματα που αναμφίβολα θέλει να δει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη Ρωσία, είναι να έχει ο Ολυμπιακός μία σωστή και καλή εκκίνηση στο παιχνίδι του. Γιατί το λέμε αυτό; Κοντεύει να του γίνει συνήθειο να κυνηγά συνεχώς το σκορ, με αποτέλεσμα να του δημιουργείται ορισμένες φορές άγχος, νευρικότητα και μία έξτρα πίεση.

Μιλάνο, Μπάγερν και Εφές πήραν από την αρχή κεφάλι στο σκορ

Μπαίνει νωθρά στα παιχνίδια του, με τον αντίπαλο να δείχνει πιο έτοιμος. Προσέξτε: Στο Μόναχο βρέθηκε να χάνει με 22-18 στην πρώτη περίοδο και στο ημίχρονο με 44-39. Δεν μπόρεσε ποτέ να γυρίσει το ματς, ούτε και να πλησιάσει στο σκορ τον αντίπαλο. Η Εφές στο ΣΕΦ τον... εξέθεσε αμυντικά στην πρώτη περίοδο, βάζοντας τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο (26-29), ενώ πήγε και πάλι στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ (38-44). Γενικότερα δέχεται αρκετούς πόντους στο πρώτο 20λεπτο στα τελευταία παιχνίδια του, αργεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα και αυτό στην πορεία των αναμετρήσεων του κοστίζει.

Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει στην Αγία Πετρούπολη να δει την ομάδα του να μπαίνει δυναμικά από το ξεκίνημα. Να τη δει να... δαγκώνει στην άμυνα, για το κάθε ριμπάουντ και φυσικά να βλέπει τους παίκτες του να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση. Να έχουν εκείνοι τα ηνία του σκορ, αλλά και τον έλεγχο του ρυθμού. Να δείξουν από νωρίς το ποιος είναι το αφεντικό το ματς. Το ίδιο συνέβη και με την Αρμάνι Μιλάνο στον Πειραιά (18-21, 36-42), αλλά η μεγάλη ανατροπή στη συνέχεια "έσβησε" το γεγονός. Είναι όμως ένα κακό συνήθειο, στο οποίο ο Ολυμπιακός θέλει να βάλει "τέλος".

Εμψύχωση στους παίκτες από Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στηρίζει και πιστεύει τους παίκτες του όχι μόνο μπροστά στις κάμερες, αλλά και στην πράξη. Τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ξέρει την ποιότητα του καθένα, όπως και σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα του εκάστοτε παίκτη του. Ο Έλληνας τεχνικός έχει προσπαθήσει να τους εμψυχώσει αυτές τις μέρες. Να τους απελευθερώσει με τα λόγια του. Βλέπει από ορισμένους να παρουσιάζονται διστακτικοί κάποιες φορές. Τους τόνωσε, λοιπόν, το ηθικό, επισημαίνοντας τους πως πρέπει να γίνουν περισσότερο αποφασιστικοί.

Θέλει από τον Κώστα Σλούκα να γίνει περισσότερο επιθετικός στο κομμάτι του σκορ. Βλέπει τον Οκτάβιους Έλις να παρουσιάζει μία έλλειψη σκληράδας. Ο Κώστας Παπανικολάου δείχνει επηρεασμένος από το γεγονός πως είναι άστοχος από την περιφέρεια. Ο Άαρον Χάρισον είναι ή του ύψους ή του βάθους, ενώ ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ναι μεν είναι τρομερός στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά χάνει αρκετές βολές και τρίποντα. Υπάρχουν κομβικές φάσεις που οι παίκτες του έχουν δείξει αδράνεια.

Όλα αυτά τα βλέπει ο Έλληνας τεχνικός, αλλά δεν... κατσαδιάζει τους παίκτες του. Δουλεύουν μαζί με το προπονητικό-τιμ, προσπαθώντας να διορθώσουν τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα που εμφανίζονται. Η ομάδα τα πήγε εξαιρετικά με τι νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό, Μιλάνο και Μακάμπι, έδειξε τις αρετές της στο παρκέ, αλλά οι ήττες απέναντι σε Εφές και Μπάγερν φανέρωσαν και τις αδυναμίες που προσφέρονται για βελτίωση.

Δουλειά στο πικ-εν-ρολ

Το πικ-εν-ρολ ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς τρόπους επιθετικής ανάπτυξης του Ολυμπιακού. Άλλωστε, και το ρόστερ διαμορφώθηκε με έναν τρόπο, ώστε η ομάδα να είναι λειτουργική και παραγωγική σε αυτή τη διαδικασία συνεργασίας. Καλοί χειριστές της μπάλας, όπως οι Σπανούλης-Σλούκας-ΜακΚίσικ, με τους Μάρτιν-Έλις (αλλά και τον Πρίντεζη) να βγάζουν τα σκριν για να προχωρά η επίθεση.

Οι Πειραιώτες έχουν βγάλει αρκετά πικ-εν-ρολ, αλλά στα τελευταία παιχνίδια τους δείχνουν να κωλυσιεργούν σε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης. Βλέπετε, διαβάζει και ο αντίπαλος το παιχνίδι του Ολυμπιακού και αναλόγως αμύνεται, λειτουργώντας αρκετές φορές με αλλαγές στα σκριν.

Οι ψηλοί των "ερυθρολεύκων" δείχνουν το τελευταίο διάστημα να μη κάνουν σωστά σκριν, τα οποία δεν δίνουν πλεονέκτημα στους "κοντούς". Παράλληλα και οι γκαρντ δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα διεισδυτικοί, ενώ και οι υπόλοιποι δεν έχουν την επιθυμητή κίνηση μακριά από τη μπάλα. Γίνονται, λοιπόν, πάλι ορισμένα... ιδιαίτερα, για να λυθεί αυτή η δυσλειτουργία που έχει παρουσιάσει η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια της.