Ολυμπιακός: Οι παλιοί θα ηγηθούν στο ΟΑΚΑ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα αναμένει πολλά από την... παλιά φρουρά στο ματς της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ - Παίρνει τα πάνω του ο Γιώργος Πρίντεζης, γίνεται περισσότερο επιθετικός ο Κώστας Σλούκας.

Ολυμπιακός: Οι παλιοί θα ηγηθούν στο ΟΑΚΑ

Έρχεται ένα σημαντικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Την Παρασκευή οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό για την δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Τίποτα δεν πρόκειται να κριθεί, αλλά αναμφισβήτητα οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να ρεφάρουν για την (εκτός προγράμματος) ήττα τους στο ΣΕΦ από τη Ζαλγκίρις. Θέλουν να ανακάμψουν τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Παράλληλα, όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερο ματς.

Πρόκειται για ένα «αιώνιο» ντέρμπι και ο νικητής πάντα καταφέρνει να αναπτερώσει το ηθικό του, μεταφέροντας τις... μουρμούρες και τις γκρίνιες στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει και έξτρα λόγους να βγει κερδισμένη από αυτή την αναμέτρηση, ύστερα και από τη μεγάλη κόντρα που έχει η ΚΑΕ απέναντι στη διοίκηση-ηγεσία της ΕΟΚ, μία αντιπαλότητα που κορυφώθηκε με την αποχώρηση των "ερυθρολεύκων" από το πρωτάθλημα της Α1. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο για αγωνιστικούς, αλλά και για επικοινωνιακούς λόγους, θέλει να βγαίνει πάντα νικητής στα ματς κόντρα στο "τριφύλλι".

Ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, τον περασμένο Μάρτη. Όταν και οι Πειραιώτες έφτασαν στη νίκη με 81-78, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σακίλ ΜαΚκίσικ με 22 πόντους. Από τότε, βέβαια, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Τα ρόστερ των δύο συλλόγων έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, ο Παναθηναϊκός έχει νέο πρώτο προπονητή, ενώ ας μη ξεχνάμε πως το ματς στο ΟΑΚΑ θα πραγματοποιηθεί σε ειδικές συνθήκες, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το έχει τονίσει πάντως αρκετές φορές ο Γιώργος Μπαρτζώκας πως η ομάδα του έχει ουσιαστικά εννέα καινούργιους παίκτες (συν τους Έλις, ΜακΚίσικ, Χαραλαμπόπουλο, οι οποίοι ουσιαστικά φέτος έκαναν προετοιμασία με τον Ολυμπιακό), οπότε χρειάζεται χρόνο και παιχνίδια, για να αποκτήσει χημεία και ομοιογένεια. Το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, όμως, είναι ένα ματς στο οποίο υπάρχει ένα έξτρα «πρέπει». Ένα «πρέπει» τόσο ώστε η ομάδα να σημειώσει την πρώτη της νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα, όσο και να πάρει τη νίκη απέναντι στους "πράσινους".

Ολυμπιακός: «Η παρέα έσμιξε ξανά»

Παίρνει μπρος ο Πρίντεζης

Αυτά τα παιχνίδια, βέβαια, χρειάζονται εμπειρία και παραστάσεις από αυτό το επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιδιώξει να στηριχθεί περισσότερο στους παλιούς παίκτες του, σε αυτούς δηλαδή που έχουν παρελθόν σε "αιώνια" ντέρμπι, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες. Μπορεί ο Γιώργος Πρίντεζης να πήρε μικρό χρόνο συμμετοχής, μόλις 11 λεπτά στο παιχνίδι κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά ο Έλληνας τεχνικός θα τον ενεργοποιήσει περισσότερο κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Προσπαθεί να βρει και τα πατήματα του ο υπαρχηγός της ομάδας, αλλά στο φιλικό κόντρα στον Ιωνικό στο ΣΕΦ έδειξε έμπρακτα πως αρχίζει να παίρνει τα πάνω του. Μέτρησε 14 πόντους, πήρε 5 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και 3 ασίστ, συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς. Έβγαλε στο παρκέ περισσότερη σκληράδα, μεγαλύτερη ενέργεια, καθώς αντιλαμβάνεται και εκείνος πως η ομάδα τον έχει ανάγκη στο ξεκίνημα της σεζόν. Ας μην ξεχνάμε πως είναι εξαιρετικά αμφίβολη η παρουσία του Λιβιό Ζαν-Σαρλ, οπότε στο "4" ο Ολυμπιακός αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στους Γιώργο Πρίντεζη και Σάσα Βεζένκοφ. Είναι ματς που χρειάζεται ηγετική συμπεριφορά, αλλά και προσωπικότητα και ο κύριος με τη φανέλα με το "15" διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο Σλούκας παίρνει ρόλο και στην εκτέλεση

Ο Κώστας Σλούκας είναι και εκείνος από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες στην Ευρωλίγκα. Και μπορεί να απείχε από τον Ολυμπιακό εδώ και μία πενταετία, αλλά έχει αγωνιστεί σε αρκετά "αιώνια" ντέρμπι. Γνωρίζει τη σημασία αυτών των παιχνιδιών. Μέχρι στιγμής, ο 30χρονος γκαρντ στρέφεται κυρίως στην οργάνωση του παιχνιδιού, τομέα στον οποίο και τα έχει πάει περίφημα. Μοίρασε 7 τελικές πάσες κόντρα στη Ζαλγκίρις, ενώ και νωρίτερα στα φιλικά ματς έδειξε έμπρακτα τις δημιουργικές αρετές του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως, αναμένει από εκείνον να πάρει και περισσότερες πρωτοβουλίες στην επίθεση. Είναι σημαντικό να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, να είναι παραγωγικός στις πικ-εν-ρολ συνεργασίες, αλλά θέλει από εκείνον να παίρνει σουτ και να βρίσκει διαδρόμους για να διεισδύσει μέσα στη ρακέτα. Είναι πράγματα που θα επιχειρήσει να κάνει περισσότερο στο ΟΑΚΑ.

Ο κομβικός ρόλος του Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό έως και το 2023. Ένα από τα κέρδη της υπόθεσης, είναι πως παράλληλα αποβάλει και στον παίκτη το άγχος του καλοκαιριού, της λήξης του συμβολαίου του, η οποία φορτώνει τον κάθε αθλητή με έξτρα πίεση για να αποδώσει. Πλέον, μπορεί ήσυχος και σίγουρος για το μέλλον του να δουλέψει και να προσφέρει στην ομάδα του Πειραιά το καλύτερο δυνατό. Είναι ένας κομβικός παίκτης για την ομάδα του Πειραιά. Όταν βρεθεί σε καλή μέρα, με την υψηλή του απόδοση καταφέρνει να συμπαρασέρνει τους συμπαίκτες του, ανεβάζοντας αυτόματα το επίπεδο των "ερυθρολεύκων". Έχει μία ξεχωριστή επιρροή. Οι προσωπικές του άμυνες, τα καλάθια στον αιφνιδιασμό, η ενεργή παρουσία στα ριμπάουντ, τα μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, η ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να τα προσφέρει σε ένα ματς και οι Πειραιώτες θα τα χρειαστούν στο ΟΑΚΑ.

Σπανούλης ο ηγέτης

Μπορεί ο Βασίλης Σπανούλης πλέον να έρχεται ως αλλαγή κυρίως από τον πάγκο, αλλά παραμένει ο μεγάλος ηγέτης και αρχηγός του Ολυμπιακού. Ακόμη και στα 38 του, έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά όταν η μπάλα "καίει". Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον αντιμετωπίζει με μία ειδική διαχείριση (τον ξεκουράζει σε κάποια φιλικά), καθώς όχι μόνο δεν θέλει να τον επιβαρύνει-κουράσει, αλλά δεν θέλει και να ζορίσει τον οργανισμό του, καθώς ας μη ξεχνάμε πως ο Λαρισαίος γκαρντ προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό. Κόντρα στη Ζαλγκίρις, πάντως, ήταν από τους παίκτες που αγωνίστηκαν περισσότερο, με τον Έλληνα τεχνικό να τον χρησιμοποιεί στο παρκέ μαζί και με τον Κώστα Σλούκα. Ο Έλληνας τεχνικός, ενόψει ΟΑΚΑ, θα εμπιστευθεί σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του, τις παραστάσεις του, αλλά και την κλάση του, για να πάρει η ομάδα του Πειραιά το "διπλό" στο ΟΑΚΑ.