Ολυμπιακός: Το αδικαιολόγητο χαρακίρι και το «ρολόι» του Μπαρτζώκα

Λες και έπαιζαν μπάσκετ σε κινούμενη άμμο στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Ολυμπιακού. Δίχως σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα και η τελευταία κατοχή. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Το αδικαιολόγητο χαρακίρι και το «ρολόι» του Μπαρτζώκα

Σύμφωνοι, δεν υπάρχουν καλές ή κακές ήττες, αλλά αυτές πρέπει να τις αποφεύγεις. Είναι λογικό και σεβαστό να χάσεις στην έδρα σου από «μεγαθήρια» όπως η Εφές, η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ (που ακόμη και σε αυτά τα παιχνίδια θα μοχθήσεις να υπερασπιστείς την έδρα σου), αλλά αν θες να φτάσεις έως και τα προημιτελικά φέτος δεν νοείται να ηττάσαι από ομάδες όπως η Ζαλγκίρις, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (θεωρητικά) είναι ομάδα που θα κυμανθεί μεταξύ δωδέκατης και ένατης θέσης. Ένα χαμένο ματς που θα λέγαμε πως δημιουργεί μία πρώτη ουλή στο φετινό κορμί της ομάδας, την οποία για να απαλύνει θα πρέπει στο μέλλον να την καλύψει με κάποια μεγάλη νίκη. Ενδεχομένως και η απάντηση να έρθει την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως απαιτείται άμεση αντίδραση.

Το έχασε... μόνος του

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με +11 στο δεύτερο ημίχρονο, έδειχνε να ελέγχει το ματς, αλλά ουσιαστικά το έχασε μέσα από τα χέρια του. Έκανε σχεδόν τα πάντα λάθος στα τελευταία λεπτά, λες και προσπαθούσε να χάσει και τελικά τα κατάφερε! Μία οδυνηρή ήττα όπως σχολίασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος ήταν φανερά «σκασμένος» στη συνέντευξη Τύπου, τόσο από τον τρόπο με τον οποίο έχασε η ομάδα του όσο και από τη συμπεριφορά των παικτών του στο παρκέ.

Ειδικά στην τέταρτη περίοδο, στην οποία και... έσπασε τα καλάθια. Πέτυχε μόλις 9 (!) πόντους (και δέχτηκε 21), έχοντας άσχημα ποσοστά στην επίθεση. Δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς όταν στο κρίσιμο δεκάλεπτο μετράς μόλις 3/18 (!) σουτ, έχοντας 0/8 τρίποντα, τα οποία όλα ήταν ελεύθερα. Ήταν το άγχος, η πίεση της πρεμιέρας, το «πρέπει» για νίκη; Καμία αντίρρηση, αλλά έτσι είναι αυτό το επίπεδο, τα ίδια συναισθήματα έχει και ο αντίπαλος και εσύ οφείλεις να παρουσιαστείς πανέτοιμος, ειδικά όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στην... κόψη του ξυραφιού. Και οι Πειραιώτες δεν ήταν όπως έπρεπε. Αντιθέτως, η Ζαλγκίρις βρήκε το θάρρος, αλλά και το θράσος, να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει τη νίκη.

Παρά το γεγονός πως οι Πειραιώτες είχαν θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (20/11), στην τελευταία περίοδο υπήρχε έλλειψη συγκέντρωσης, μαχητικότητας και σκληράδας στην άμυνα. Λες και τα πόδια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν κολλημένα στο παρκέ. Έχασαν πολλά ριμπάουντ, αρκετές διεκδικούμενες μπάλες, ενώ και στην επίθεση υπήρξαν αρκετές βιαστικές επιλογές. Και όσο ο χρόνος πίεζε, τόσο φαινόταν πως το στρες μεγάλωνε στα πρόσωπα των παικτών του Ολυμπιακού. Λες και έπαιζαν μπάσκετ σε κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.

«Παίζουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά ήμασταν διστακτικοί και αναποφάσιστοι. Ξέραμε πώς θα έπαιζε η Ζάλγκιρις, αλλά ήμασταν πίσω σε ταχύτητα. Είχαμε πίεση» σχολίασε εύστοχα ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Στάθηκε και στο γεγονός πως υπάρχουν ουσιαστικά στην ομάδα εννέα νέα πρόσωπα, αλλά και οι Λιθουανοί έχουν νέους παίκτες και καινούργιο προπονητή.

«Έγκλημα» στην τελευταία κατοχή

Το πιο εκνευριστικό από όλα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Ζαλγκίρις ήταν ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε η ομάδα στην τελευταία επίθεση. Υπάρχουν περίπου 3’’ για την εκδήλωση της επίθεσης, οι Λιθουανοί είναι στο +1, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει καλέσει τάιμ άουτ και οργανώνει τον τρόπο εκδήλωσης της τελευταίας προσπάθειας για να πάρουν τη νίκη οι «ερυθρόλευκοι». Στο μπάσκετ, ο συγκεκριμένος χρόνος είναι αρκετός για να εκδηλώσεις επίθεση. Και οι Πειραιώτες... κατόρθωσαν να τους μείνει η μπάλα στα χέρια, μην καταφέρνοντας τουλάχιστον να σουτάρουν. Πέτα την μπάλα και ας το χάσεις. Τουλάχιστον, έκανες προσπάθεια. Όχι όμως με τέτοιο... χαρακίρι. Φάνηκε και αγχωμένος ο Κώστας Σλούκας, λες και δεν είχε καταλάβει πόσο χρόνο είχε στη διάθεσή του. Άργησε, καθυστέρησε και στο τέλος τού έμεινε η μπάλα στα χέρια. Αδικαιολόγητη συμπεριφορά σε μία κρίσιμη στιγμή που η μπάλα... έκαιγε.

Δίχως σημάδι αναφοράς μέσα στη ρακέτα

Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι μεγάλος θαυμαστής του παιχνιδιού μέσα στη ρακέτα. Δεν αρέσκεται ιδιαίτερα στο να δίνει την μπάλα μέσα στους ψηλούς για να πάνε σε ατομική προσπάθεια. Τόσο τα «4άρια» όσο και τα «5άρια» μπαίνουν μέσα στη ρακέτα για να τελειώσουν τις φάσεις ύστερα από συνεργασίες. Δεν είδαμε στο πλάνο του να πηγαίνει (για παράδειγμα) η μπάλα στον Γιώργο Πρίντεζη για να τελειώσει τις φάσεις με τον τρόπο του. Ουσιαστικά, δεν υπήρχε σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα.

Και το αναφέρουμε αυτό, γιατί από ένα σημείο και μετά η ομάδα έχανε πολλά σουτ από μακριά και κοντά στο καλάθι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός να γίνει προβλέψιμος. Έπαιξε και ελάχιστα ο υπαρχηγός, για τα δεδομένα του ~μόλις 11 λεπτά. Βέβαια, αυτό ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός πως ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό στο παιχνίδι του. Σε αυτά τα ματς όμως, που κρίνονται στις λεπτομέρειες, έχει την εμπειρία, το μυαλό, αλλά και την προσωπικότητα για να κάνει τη διαφορά.

Βαρόμετρο ο Παπανικολάου , ψάχνεται ο Χάρισον

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό. Μπορεί ορισμένες φορές να μη φαίνεται, αλλά όταν παίζει καλά και βρίσκει ρυθμό αυτόματα συμπαρασέρνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο τους συμπαίκτες του. Κινήθηκε σε... ρηχά νερά, δεν του μπήκαν τα σουτ, ενώ και στην άμυνα δεν του βγήκαν οι φάσεις.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά στο ματς ο Άαρον Χάρισον. Έβαλε σουτ, αλλά στη συνέχεια... χάθηκε. Έχει ταλέντο, εκτελεστικό ένστικτο και ικανότητες, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερο αποφασιστικός. Να παίξει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μην είναι διστακτικός. Ήταν το πρώτο του ματς στην Ευρωλίγκα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον Χασάν Μάρτιν, ο οποίος δείχνει περισσότερο... ξεπεταγμένος.

Έπαιξε... ρολόι ο Μπαρτζώκας

Αν ρίξετε μία ματιά στο ροτέισον που έκανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, θα παρατηρήσετε πως χρησιμοποίησε και τους δώδεκα παίκτες του. Με εξαίρεση τα πέντε λεπτά του Χαραλαμπόπουλου, οι υπόλοιποι είχαν διψήφιο αριθμό στον χρόνο συμμετοχής, Ο μόνος που έπαιξε περισσότερο ήταν ο Κώστας Σλούκας (25.57’). Μετά ήταν ο Χασάν Μάρτιν (23.53’), ο Βασίλης Σπανούλης (23.06’) και ο Άαρον Χάρισον (20.23’). Όλοι οι υπόλοιποι αγωνίστηκαν για λιγότερο από 20 λεπτά. Πολλά σχήματα και διαφορετικές πεντάδες από τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο παρκέ, προσπαθώντας να κρατήσει φρέσκους τους παίκτες του μέχρι το τέλος, επιδιώκοντας παράλληλα να βρει την κατάλληλη πεντάδα για να αποκτήσει ρυθμό η ομάδα του, αλλά το «πείραμα» δεν έφερε αποτέλεσμα.