Ολυμπιακός: Η ατάκα του Μπαρτζώκα για παίκτες επιπέδου EuroCup

Το σχόλιο του Γιώργου Μπαρτζώκα για μεταγραφές με παίκτες επιπέδου EuroCup (Μάρτιν, Χάρισον, Έλις, ΜακΚίσικ) φέτος στον Ολυμπιακό - Η ερμηνεία της ατάκας του. 

Ολυμπιακός: Η ατάκα του Μπαρτζώκα για παίκτες επιπέδου EuroCup

Έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες μέρες τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη Media Day του Ολυμπιακού. Και έχει τονίσει πως φέτος η ομάδα απέκτησε κατά κύριο λόγο παίκτες επιπέδου Γιούροκαπ. Σε ορισμένους αυτή η ατάκα δεν ήχησε όμορφα στα αυτιά τους. Ο Έλληνας τεχνικός, όμως, δεν είπε κάτι κακό, ούτε και υποτίμησε τους αθλητές του. Αντιθέτως, τους πιστεύει όλους και αν δεν ήταν σίγουρος για κάποιον, δεν θα προχωρούσε να πάρει κάποιον από αυτούς.

Ο Έλληνας τεχνικός επεσήμανε πως πλέον για να πάρει μία ομάδα πρωτοκλασάτους παίκτες, με ποιότητα, εμπειρία και πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα, θα πρέπει να ξοδέψει κατά κύριο λόγο τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ τη σεζόν. Γιατί κατά κύριο λόγο εκεί φτάνουν τα κασέ των περισσότερων παικτών. Τα ελληνικά δεδομένα είναι διαφορετικά. Τα τηλεοπτικά έσοδα, οι χορηγίες, αλλά και η εφορία δεν έχουν σχέση με τα όσα επικρατούν σε Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία ή ακόμη και στην Ιταλία. Οι Αγγελόπουλοι έκαναν την υπέρβαση με τον Κώστα Σλούκα (το κασέ του φτάνει κοντά στα 1.800.000 ευρώ ετησίως), αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσαν να πάρουν και τον Μάλκολμ Ντιλένι (Μιλάνο), τον Τόρνικε Σενγκέλια (ΤΣΣΚΑ) ή να έδιναν και 2.500.000 ευρώ (ετησίως) στον Νίκολα Μιλουτίνοβ για να τον κρατήσουν.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Η ομάδα να ψάξει να βρει φιλόδοξους παίκτες, με δυνατότητες, ποιότητα, κίνητρο και προοπτική, οι οποίοι δείχνουν πως είναι έτοιμοι για να κάνουν το βήμα παραπάνω στην Ευρωλίγκα! Και η αλήθεια είναι πως τόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας όσο και γενικότερα ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχει καλή φήμη στο να το κάνει αυτό πράξη. Όταν πήρε τον Χάινς, αγωνιζόταν στην άσημη Μπάμπεργκ. Ο Ντάνστον ήταν παίκτης της Βαρέζε, o Xάντερ έδειχνε χαμένη υπόθεση στη Σιένα, ο άγουρος Μιλουτίνοβ βρισκόταν στην Παρτιζάν, ενώ και ο Μπιρτς ήταν στην Ουσάκ Σπορτίφ! Είδατε τη λαμπρή καριέρα που έκαναν στη συνέχεια όλοι τους, είτε στην Ευρώπη είτε και στο ΝΒΑ. Παράλληλα, υπήρξε εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά και στους Σλούκα – Παπανικολάου - Μάντζαρη, οι οποίοι και είχαν ενεργό ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας.

Οι «ερυθρόλευκοι» λοιπόν αυτό έκαναν και φέτος. Επένδυσαν στο πόστο του αθλητικού σέντερ στα πρόσωπα των φιλόδοξων Οκτάβιους Έλις (Προμηθέας) και Χασάν Μάρτιν (Μπουντούτσνοστ), πίστεψαν στο ταλέντο και στο εκτελεστικό ένστικτο του Άαρον Χάρισον (Γαλατασαράι), ενώ είδαν πως υπάρχει και προοπτική στον Σακίλ Μακ Κίσικ (Μπεσίκτας). Ακόμη και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ, με τη μία σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη Βιλερμπάν, είναι ένας ψηλός που μόλις έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του.

Σε βοηθητικό ρόλο ο μπαρουτοκαπνισμένος στην Ευρωλίγκα Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος ναι μεν έχει πολλά χρόνια στη διοργάνωση, αλλά είναι παίκτης ρολίστας και γι’ αυτό τον λόγο έχει μικρό κασέ. Το έριξε όμως και εκείνος, γνωρίζοντας τη δυναμική, την παράδοση και την ιστορία που έχει ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα, οι Πειραιώτες έδωσαν ευκαιρία στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος θα παίξει πρώτη φορά στην καριέρα του στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια διακρινόταν πάντα έχοντας δύο βασικά στοιχεία: καλό και ποιοτικό γηγενή κορμό και φιλόδοξους ξένους μπασκετμπολίστες. Αυτό έχει πράξει και φέτος.