Ολυμπιακός: Πρώτος στόχος, η είσοδος στην οκτάδα!

Η EuroLeague έρχεται και θα είναι ανταγωνιστική - Ζητούμενο η επιστροφή της ομάδας του Ολυμπιακού στα playoffs της διοργάνωσης - Αυτός είναι ο πρώτος και ρεαλιστικός στόχος. 

Ολυμπιακός: Πρώτος στόχος, η είσοδος στην οκτάδα!

Είναι γεγονός πως τόσο η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στην ομάδα όσο και η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό έχουν φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων των «ερυθρολεύκων». Όμως, πρέπει ο πήχυς να βρίσκεται χαμηλά φέτος. Όχι από πλευράς πως η ομάδα δεν έχει προοπτική, φιλοδοξίες και ικανότητες, αλλά είναι αδιανόητο να ακούγονται υπερβολές για επιστροφή στο φάιναλ φορ. Ο πρώτος και βασικός στόχος των Πειραιωτών ενόψει της νέας σεζόν είναι να επιστρέψουν (αρχικά) στα προημιτελικά και ακολούθως να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα πλέι οφ.

Η Ευρωλίγκα επανέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη και ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους. Προβλέπεται να γίνει τεράστια μάχη για την είσοδο στα προημιτελικά. Υπάρχει η τρομερή Αναντολού Εφές των Λάρκιν – Μίτσιτς – Ντάνστον - Σίνγκλετον που έχει βάλει στόχο να κατακτήσει το τρόπαιο. Η ΤΣΣΚΑ που είναι έτοιμη να παρουσιάσει πεντάδα-φόβητρο με τους Χάκετ – Τζέιμς – Κλάιμπερν – Σενγκέλια - Μιλουτίνοβ, η Μπαρτσελόνα του Γιασικεβίτσιους με τους Καλάθη – Χίγκινς – Χάνγκα – Μίροτιτς - Ντέιβις, ενώ και η Ρεάλ συνεχίζει να ποντάρει στον βασικό και έμπειρο κορμό της: Καμπάτσο – Γιουλ – Ταβάρες – Ράντολφ - Ρούντι. H Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με πρωταγωνιστές τούς Ουίλμπεκιν - Χάντερ έχει βρει τη χημεία της, ενώ η ενισχυμένη Αρμάνι Μιλάνο φτιάχτηκε για να φτάσει στο φάιναλ φορ, τοποθετώντας τούς Ντιλέινι – Ντατόμε – Χάινς – Λε Ντέι - Πάντερ δίπλα στον Ροντρίγκεθ. Η Φενέρμπαχτσε των Ντε Κολό, Βέσελι και Ουλανόβας ναι μεν αποδυναμώθηκε, αλλά είναι ομάδα για οκτάδα, η Χίμκι των Σβεντ – Τίμα – Μονρό – Μπούκερ - Μπέρτανς έχει ποιότητα για να μπει στα προημιτελικά, ενώ και η Βαλένθια προχώρησε σε εντυπωσιακές κινήσεις με τους Κάλινιτς – Ουίλιαμς – Χέρμανσον - Πρέπελιτς. Σε όλα αυτά προσθέστε τη Ζενίτ του Πασκουάλ με τους Πάνγκος - Γκουντάιτις, αλλά και την πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπασκόνια.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος φέτος και η είσοδος στα προημιτελικά μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται. Να είστε σίγουροι πως τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές το γνωρίζουν, αλλά σαφώς και άπαντες παρουσιάζονται με φιλοδοξίες. Αυτό άλλωστε λένε στο μεγάλο λιμάνι: «Να μπούμε στα προημιτελικά και εκεί να φορτσάρουμε για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο φάιναλ φορ». Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί ο Ολυμπιακός προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία, η οποία έφτασε το εξάμηνο, και οι παίκτες χρειάζονται χρόνο και παιχνίδια για να βρουν ρυθμό και να αποκτήσουν διάρκεια στην απόδοσή τους. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η Λίγκα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα. Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια έχουν πρόσφατο τον αγωνιστικό ρυθμό τους. Οι Πειραιώτες όχι.

Έχουμε κάνει αρκετές αναλύσεις για το στιλ μπάσκετ που θέλει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας, όπως και την επιθυμία η ομάδα να βγάλει σκληράδα στο παιχνίδι της στην άμυνα. Όλα αυτά, οι αυτοματισμοί και οι συνεργασίες, δεν μπορούν να παρουσιαστούν άμεσα σε διάρκεια. Είναι δεδομένο πως οι Πειραιώτες δεν μπορούν να είναι απόλυτα έτοιμοι κόντρα στη Ζαλγκίρις, η οποία ελαφρώς υπερτερεί σε θέμα ετοιμότητας, έχοντας ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της στο λιθουανικό πρωτάθλημα. Ο πρώτος στόχος, όμως, σε αυτή τη φάση είναι το αποτέλεσμα για τους «ερυθρόλευκους». Όχι τόσο να παίξουν ωραίο και θελκτικό μπάσκετ, όσο το να γεμίσουν το καλεντάρι τους με νίκες.

Και η αλήθεια είναι πως έχουν ένα αρκετά βατό πρόγραμμα για να το καταφέρουν. Προσέξτε: δεν έχουν να κάνουν κανένα ταξίδι τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές. Κάτι σημαντικό, καθώς θα γλιτώσουν πτήσεις και ταλαιπωρία, κάνοντας αποκλειστικά προετοιμασία στο ΣΕΦ. Παίζουν την 1η Οκτωβρίου κόντρα στη Ζαλγκίρις στον Πειραιά, ακολούθως παίζουν στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό (9/10), ενώ στη συνέχεια θα φιλοξενήσουν τόσο την Αρμάνι Μιλάνο (14/10) όσο και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (16/10). Θα ήταν το ιδανικό να κάνουν το «4 στα 4», πραγματοποιώντας ένα δυνατό ξεκίνημα, το οποίο θα τονώσει το ηθικό της ομάδας, στέλνοντας και... μήνυμα στους αντιπάλους πως φέτος ο Ολυμπιακός δεν... αστειεύεται.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η τελευταία συμμετοχή του Ολυμπιακού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας ήταν το 2018, όταν και η ομάδα... αυτοκτόνησε κόντρα στη Ζαλγκίρις. Είχε τερματίσει στην 3η θέση στην κανονική περίοδο, αλλά αποκλείστηκε, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, χάνοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Από τότε, πέρασαν δύο σεζόν μακριά από τα προημιτελικά. Και για το επίπεδο των «ερυθρολεύκων», δύο χρόνια μακριά από την ελίτ της Ευρώπης είναι πολλά...