Ολυμπιακός: Και τώρα εξετάσεις στη Euroleague

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εβδομάδα EuroLeague, καθώς την Πέμπτη (1/10, 21:00)  θα φιλοξενήσει στο ΣΕΦ τη Ζαλγκίρις - Όσα αναμένει από τους παίκτες του ο Γιώργος Μπαρτζώκας

Ολυμπιακός: Και τώρα εξετάσεις στη Euroleague

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις δοκιμές, τα τεστ, αλλά και τα φιλικά προετοιμασίας του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδειξε ορισμένες από τις βασικές αρχές που έχει περάσει στην ομάδα του. Πλέον, άπαντες καλούνται να παρουσιαστούν έτοιμοι, καθώς η Ευρωλίγκα επιστρέφει! Ύστερα από έξι μήνες επίσημης αγωνιστικής απραξίας, οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν ξανά σε κανονικούς ρυθμούς.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, οι παίκτες του Έλληνα κόουτς θα φιλοξενήσουν στο ΣΕΦ τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Είναι δεδομένο πως καμία ομάδα δε θα παρουσιαστεί έτοιμη. Το ζητούμενο είναι οι νίκες. Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Πειραιωτών είναι ευνοϊκό. Έχουν τους Λιθουανούς εντός, ακολούθως τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και τις Αρμάνι και Μακάμπι στο ΣΕΦ. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουν το «4 στα 4». Θα ήταν το τέλειο ξεκίνημα. Σε πρώτη φάση, όμως, θα πρέπει να περάσουν το... άγχος της πρεμιέρας.

«Παίξτε γρήγορα, μοιράστε την μπάλα»

Ο Ολυμπιακός έδειξε ορισμένα καλά στοιχεία στα φιλικά του. Είδαμε την ξεκάθαρη επιθυμία του να παίξει γρήγορο μπάσκετ και να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Σκοπός, όσο πιο περισσότεροι πόντοι γίνεται σε καταστάσεις πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού. Δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει πράξη, γιατί για να συμβεί αυτό θα πρέπει και η ομάδα να βγάλει άμυνες και κυρίως να βρει αυτοματισμούς στο γρήγορο τραντζίσιον. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει δείξει καλά στοιχεία σε αυτό το κομμάτι, καθώς οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να τελειώσουν τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνηθίζει να λέει στους παίκτες του «παίξτε γρήγορα, μοιράστε την μπάλα». Δεν θέλει η ομάδα να λειτουργεί γρήγορα μόνο στο ανοιχτό γήπεδο. Θέλει οι παίκτες του να λειτουργούν με ταχύτητα και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Στο «πέντε εναντίον πέντε». Ο Ολυμπιακός έδειξε τη διάθεση να εκτελεί και γρήγορες επιθέσεις, δίχως να κοιτάζει να εξαντλήσει το 24άρι στο χρονόμετρο. Παράλληλα, ο Έλληνας κόουτς έχει δώσει και πάλι έμφαση στις συνεργασίες «πικ εν ρολ». Ειδικά με πρωταγωνιστές τους Σλούκα και Μάρτιν - Έλις. Οι Πειραιώτες έχουν διαπρέψει με αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης και ο προπονητής της ομάδας θέλησε να διατηρήσει αυτή τη σταθερά στην επιθετική φιλοσοφία της ομάδας.

Παράλληλα, όμως, βλέπουμε και την επιθυμία για περισσότερες πάσες και λιγότερες ντρίμπλες. Ζητούμενο, η μπάλα να περνά απ’ όσο πιο πολλά χέρια γίνεται, ώστε να βρεθεί η έξτρα πάσα για το ελεύθερο σουτ. Δεν είναι τυχαίο πως στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας βλέπουμε συμμετοχή στον τομέα των ασίστ από εννέα και δέκα παίκτες. Σε αυτό συμβάλλουν όλοι οι αθλητές. Όλα αυτά είναι βασικά στοιχεία που έχουν περάσει στη φιλοσοφία των παικτών.

Η άμυνα και οι παράγοντες που προβληματίζουν

Ο Ολυμπιακός φέτος δούλεψε αρκετά και στο κομμάτι της άμυνας. Διαθέτει ταλέντα και ικανότητες στην επίθεση, αλλά αναμφισβήτητα στην Ευρωλίγκα θα συναντήσει και ομάδες με μεγαλύτερη ποιότητα (ατομικά) από εκείνον. Επιβάλλεται, λοιπόν, να παρουσιαστεί σκληροτράχηλος στα μετόπισθεν, τόσο στο «ένας με έναν» όσο και στην ομαδική αμυντική λειτουργία. Έχουν υπάρξει όμως στιγμές που έχει εμφανίσει μία αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα και κυρίως υπάρχει ένας προβληματισμός στη θέση «5». Αθλητικοί σέντερ οι Οκτάβιους Έλις και Χασάν Μάρτιν, αλλά δείχνουν να ζορίζονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλόσωμους παίκτες. Πώς θα λειτουργήσουν απέναντι στους Ταβάρες (Ρεάλ), Πλάις (Εφές), Μιλουτίνοβ (ΤΣΣΚΑ) και Φολ (Μπασκόνια); Αυτό είναι ένα θέμα.

Ο Ολυμπιακός μοιράζει αρκετές ασίστ στο παιχνίδι του, αλλά αναλώνεται και σε αρκετά λάθη. Λογικό, βέβαια, καθώς η ομάδα προσπαθεί να αποκτήσει χημεία, ομοιογένεια και να βγάλει αυτοματισμούς. Όμως, επιβάλλεται να τα περιορίσει, γιατί συνήθως κάθε λάθος που κάνει το δέχεται με καλάθι στον αιφνιδιασμό. Είναι ένα θέμα οι επιστροφές στην άμυνα. «Παίξτε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά» συνηθίζει να φωνάζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους παίκτες του. Παράλληλα, οι Πειραιώτες δείχνουν να εξαρτώνται και από το περιφερειακό τους σουτ. Όταν βρουν ρυθμό πίσω από τα 6,75 μέτρα, αυτόματα βρίσκουν ρυθμό, ψυχολογία και αποκτούν προβάδισμα στο σκορ. Όταν τα... σπάνε από την περιφέρεια, το γήπεδο δείχνει να... γέρνει για εκείνους.

Ο ρόλος του Σλούκα, χαμόγελα για Μάρτιν

Από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού, ο Κώστας Σλούκας δείχνει σαν να μην έφυγε ποτέ από το μεγάλο λιμάνι. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο ότι ξέρει την ομάδα, τον προπονητή και αρκετούς από τους συμπαίκτες του. Έχει δώσει προτεραιότητα στο κομμάτι της δημιουργίας και κάνει αυτό που αναμένει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από εκείνον. Να γίνει το «αφεντικό» μέσα στο παρκέ.

Οργανώνει το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» με μαεστρία και δεν παίρνει πάνω του πολλές προσπάθειες. Τα πηγαίνει περίφημα στο «πικ εν ρολ», δίνει έξοχες ασίστ στον αιφνιδιασμό, διαβάζει το παιχνίδι και βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη. Όσο περνά ο καιρός, είναι δεδομένο πως θα τον δούμε να παίρνει πάνω του και περισσότερες προσπάθειες.
Όσο περνά ο καιρός τόσο και καλύτερος παρουσιάζεται ο Χασάν Μάρτιν. Δείχνει να προσαρμόζεται αρκετά γρήγορα στην ομάδα. Πιέζει στην άμυνα, έχει έφεση στα ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση, είναι εξαιρετικά λειτουργικός στις συνεργασίες «πικ εν ρολ» και παρουσιάζεται αρκετά αποτελεσματικός στο να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, ακόμη και όταν επικρατεί «κυκλοφοριακό» στο «ζωγραφιστό».

Αναμένει τον καλό Μακ Κίσικ

Ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν εντυπωσιακός όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, αλλά η αλήθεια είναι πως στην περίοδο της προετοιμασίας δεν έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Είναι άστοχος και δεν του βγαίνουν οι προσωπικές φάσεις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού έχει δώσει ευκαιρίες τόσο στο «2» όσο και στο «3», αλλά παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Ο Άαρον Χάρισον... ξεμπούκωσε στο πρώτο φιλικό κόντρα στην Άλμπα, δείχνοντας το εκτελεστικό ένστικτό του, ενώ σε... ρηχά νερά κινήθηκε και ο Τσαρλς Τζένκινς. Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ παρουσιάζεται ενεργός και δραστήριος μέσα στο παρκέ και οι Πειραιώτες θα χρειαστούν την αθλητικότητά του κόντρα στους υψηλόσωμους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουν.