Άλλη ομάδα όταν μπήκαν τα σουτ

Ο Ολυμπιακός τα... έσπασε κόντρα στη Βιλερμπάν, αλλά όταν άρχισαν να του μπαίνουν τα σουτ κόντρα στη Μπάγερν, είδαμε μία άλλη ομάδα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Άλλη ομάδα όταν μπήκαν τα σουτ

Στα φιλικά δεν χρειάζεται να υπάρχει ούτε ενθουσιασμός μετά από κάθε νίκη ή θετική εμφάνιση, ούτε και απαισιοδοξία ύστερα από ήττα και ενδεχομένως μία προβληματική εικόνα. Αναμφισβήτητα, όμως, βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Για το στυλ που θέλει να αγωνιστεί μία ομάδα, για τους ρόλους που έχει δώσει στους παίκτες ο προπονητής, για τον βαθμό ετοιμότητας. Ο Ολυμπιακός θέλει να τρέξει αρκετά φέτος, αλλά στη Βαλένθια δεν το κατάφερε στο επιθυμητό βαθμό. Στοχεύει στην επιθετική άμυνα, στην πίεση πάνω στη μπάλα, αλλά δεν το πέτυχε στο βαθμό που ήθελε. Έψαχνε τη καλή δημιουργία, αλλά αυτή τη βρήκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Βαλένθια, μετρώντας συνολικά 19 ασίστ.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο φιλικό κόντρα στη Βιλερμπάν ήταν απογοητευτική. Η ομάδα δεν έπαιζε αρκετά ομαδικά, δεν είχε την επιθυμητή κυκλοφορία της μπάλας, έδειχνε στατική και αρκετές φορές εγκλωβιζόταν σε καταστάσεις "ένας εναντίον ενός". Ακόμη, όμως, και όταν λειτουργούσε καλά στο κομμάτι της πάσας, δεν του έμπαιναν τα σουτ. Είναι αδιανόητο στο σύγχρονο μπάσκετ να καταφέρεις να κερδίσεις ένα ματς όταν σουτάρεις μόλις 1/14 (7%) σουτ από την περιφέρεια.

Οι Πειραιώτες έριχναν... τούβλα και μέχρι το 15' κόντρα στη Μπάγερν (είχαν το απογοητευτικό 0/6 τρίποντα νωρίτερα), με το παιχνίδι να έχει σχεδόν το ίδιο μοτίβο. Και κάπου εκεί οι "ερυθρόλευκοι" άρχιζαν να βρίσκουν στόχο από την περιφέρεια, μέτρησαν 4/4, άλλαξε η ψυχολογία τους, βρήκαν αυτοπεποίθηση και άρχισαν να μοιράζουν καλύτερα τη μπάλα. Ξαφνικά, άρχισαν να δείχνουν μία διαφορετική και καλύτερη ομάδα. Οι "ερυθρόλευκοι" αυτή τη φορά τέλειωσαν το ματς έχοντας 10/25 (40%) σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα και αυτό το στοιχείο έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Πήραν τον έλεγχο, αναθάρρησαν, άρχισαν να εμπιστεύονται περισσότερο το χέρι τους και βρήκαν ρυθμό.

Παράλληλα, όμως, όταν "καθάρισαν" ουσιαστικά το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο, ελέγχοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού, είχαν και άλλα στοιχεία. Έπαιξαν περισσότερο επιθετική άμυνα, έτρεξαν πιο συχνά στο ανοιχτό γήπεδο και κυρίως ο Κώστας Σλούκας άρχιζε να μοιράζει απλόχερα ασίστ στους συμπαίκτες του, κάνοντας επίδειξη των αρετών που έχει στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Έλληνας γκαρντ τέλειωσε το ματς έχοντας 13 ασίστ, βρίσκοντας εξαιρετική χημεία με τους συμπαίκτες του και ειδικά με τους Χασάν Μάρτιν και Γιώργο Πρίντεζη.

Ο Χασάν Μάρτιν δείχνει μεγάλη θέληση να προσαρμοστεί. Παλεύει σε κάθε φάση, βγάζει σκληράδα στο παιχνίδι του, κάνει ορισμένα λάθη, αλλά δεν το βάζει κάτω. Όσο το ματς εξελισσόταν, βελτιωνόταν η απόδοση του μέσα στο ματς. Είχε καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι, έμπαινε δυναμικά για το επιθετικό ριμπάουντ και έβγαζε σκληράδα στο παιχνίδι του. Λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ και τέλειωνε τις φάσεις "πάρε-βάλε" με τον Κώστα Σλούκα. Είναι ελαφρώς άτεχνος, δεν είναι καλός στις βολές, αλλά είναι δεδομένο πως η αντίπαλη άμυνα τον αισθάνεται μέσα στη ρακέτα.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως έχουμε έναν προβληματισμό. Κατά πόσο η ομάδα θα μπορεί να φανεί σκληροτράχηλη και αποτελεσματική στο "5", όταν θα έχει να αντιμετωπίσει μακριά και μεγάλα κορμιά. Δεν υπάρχει πλέον ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Ολυμπιακός κόντρα στον Μουσταφά Φολ (2.18) της Βιλερμπάν έδειξε πως ζορίζεται. Ναι μεν έχει αθλητικούς και γρήγορους ψηλούς, αλλά σε ύψος υστερούν. Και δεν είναι μόνο ο ψηλός της γαλλικής ομάδας. Θα συναντήσει και άλλους, όπως τον Γιουσούφ Φολ της Μπασκόνια (2.21), τον Βάλτερ Ταβάρες (2.20) της Ρεάλ, τον Τίμπορ Πλάις (2.21) της Εφές, τους Βόιτμαν και Μιλουτίνοφ στην ΤΣΣΚΑ, τον Λοβέρν της Ζαλγκίρις, αλλά και άλλους «δεινόσαυρους».

Άφησε θετικές εντυπώσεις η παρουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Αν και γνωρίζει πως ουσιαστικά θα είναι ο 12ος και ο 13ος παίκτης στο ρόστερ, άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε. Έβγαλε ενθουσιασμό στο παιχνίδι του, έπαιξε με πάθος και με το αγωνιστικό του θράσος πήρε πρωτοβουλίες, δείχνοντας την ικανότητα του στην επίθεση. Σε 13 λεπτά μέτρησε 13 πόντους, δίχως να χάσει σουτ (3/3 τρίποντα, 2/2 δίποντα). Δεν είναι και μικρό πράγμα.

Ολυμπιακός - Μπάγερν 82-68: Τα highlights της αναμέτρησης

Ολυμπιακός: Το ρεσιτάλ του Σλούκα με τις 13 ασίστ κόντρα στη Μπάγερν (vid)