Το κίνητρο του Τζένκινς στον Ολυμπιακό

Ο Τσαρλς Τζένκινς έρχεται από προβληματική σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά στον Ολυμπιακό θα έχει τη δυνατότητα να δείξει το καλό αγωνιστικό πρόσωπό του

Το κίνητρο του Τζένκινς στον Ολυμπιακό

O Tσαρλς Τζένκινς θα είναι ένας εκ των νέων γκαρντ του Ολυμπιακού στην αγωνιστική σεζόν που έρχεται. Ένας παίκτης ο οποίος είναι πολύπειρος στην Ευρωλίγκα, έχοντας αγωνιστεί συνολικά για επτά σεζόν. Συμμετείχε συνολικά για τέσσερις χρονιές στον Ερυθρό Αστέρα, για δύο στη Χίμκι, ενώ πέρασε και από την Αρμάνι Μιλάνο.

Στη Ρωσία συνεργάστηκε για 1,5 χρόνο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Μάλιστα, ο Έλληνας κόουτς τότε (το καλοκαίρι του 2017) τον επέλεξε για τους «κίτρινους», έχοντας γοητευτεί νωρίτερα από τις καταπληκτικές εμφανίσεις του (2016-2017) με τον Ερυθρό Αστέρα. Και ήταν όντως εκπληκτικός σε εκείνη την αγωνιστική χρονιά, κάνοντας πράματα και... θάματα με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου.

Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 9,4 πόντους, 45,2% δίποντα, 42,5% τρίποντα, 84,8% βολές, 1,9 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, και 2,1 κλεψίματα, συνεισφέροντας ενεργά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στη σεζόν που πέρασε όμως, έχοντας επιστρέψει στον σερβικό σύλλογο, ήταν... σκιά του καλού εαυτού του. Έχασε τον ρόλο του, μειώθηκε ο χρόνος συμμετοχής του (είχαν μπει μπροστά του οι Λορέντζο Μπράουν, Κέβιν Πάντερ και Μπίλι Μπαρόν), κάπου όλα αυτά τον επηρέασαν, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν με 3,4 πόντους, 50,9% δίποντα, μόλις 7,4% (!) τρίποντα, 94,1% βολές, 2,2 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 0,8 κλέψιμο. Δεν είναι υπερβολή πως ο παίκτης βρέθηκε σε αγωνιστική πτώση.

Η ευκαιρία για την αναγέννησή του

Ο Ολυμπιακός, όμως, φέτος αποφάσισε να τον εμπιστευθεί και να του δώσει την ευκαιρία να... αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Δεν πρόκειται άλλωστε για τυχαίο παίκτη. Έχει δείξει πολλάκις στο παρελθόν τις δυνατότητές του. Και αυτό που θέλει ο Αμερικανός γκαρντ είναι η αγωνιστική χρονιά που πέρασε να αποτελέσει μία κακή παρένθεση στην καριέρα του. Σε αυτό θα βοηθήσει και η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον οποίο ο Τσαρλς Τζένκινς έχει εξαιρετική σχέση από το κοινό τους πέρασμα στη Χίμκι. Ενδεχομένως και να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη εκδοχή του Όλιβερ Λαφαγέτ (2014-2015) που πέρασε από τον Πειραιά.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τσαρλς Τζένκινς σχολίασε τα εξής για τον κορυφαίο κόουτς της Ευρωλίγκας για το 2013, Γιώργο Μπαρτζώκα: «Η παρουσία και μόνο του κόουτς Μπαρτζώκα μού ήταν αρκετή! Τον γνωρίζω πολύ καλά από τη συνεργασία μας στη Χίμκι. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι ζητά από εμένα και είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στον ρόλο που θα μου δώσει. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα. Γνωρίζω τα πάντα, την ιστορία, τους παίκτες!».

Στο μεγάλο λιμάνι, λοιπόν, θα έχει φέτος το δικό του κίνητρο, τη δική του νέα μεγάλη πρόκληση. Να δείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μεγάλου και ιστορικού κλαμπ σαν τον Ολυμπιακό, όπως και το να αποδείξει σε όλους την αξία του, εμφανίζοντας και πάλι στο παρκέ το καλό αγωνιστικό πρόσωπό του.

Ο ρόλος που θα του δώσει ο Μπαρτζώκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε τον Τσαρλς Τζένκινς ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στον «άσο» πίσω από τον «βασικό» Κώστα Σλούκα. Προφανώς και θα υπάρξουν στιγμές που θα αγωνίζονται παράλληλα στο παρκέ, αλλά με αυτό το σκεπτικό ήρθε στο μεγάλο λιμάνι: ως ο παίκτης πίσω από τον 30χρονο Έλληνα διεθνή γκαρντ. Παράλληλα, πρόκειται για έναν εξαιρετικό αμυντικό γκαρντ, έναν εκ των κορυφαίων της Ευρωλίγκας. Ξέρει καλά να πιέζει πάνω στην μπάλα και απολαμβάνει να μαρκάρει τον καλύτερο «κοντό» του αντιπάλου. Είναι δεδομένο πως θα κληθεί να αναλάβει τις «επικίνδυνες» αποστολές. Φημίζεται για την αμυντική προσήλωσή του, αλλά και για τη σκληράδα του στα ανασταλτικά καθήκοντα, διαθέτοντας έφεση στα κλεψίματα.

Ο Τσαρλς Τζένκινς, όμως, δεν παίζει μόνο άμυνα. Διαθέτει και επιθετικές αρετές. Είναι εξαιρετικός στις καταστάσεις «ένας εναντίον ενός» και διαθέτει καλή ντρίμπλα. Είναι, βέβαια, παίκτης ψυχολογίας. Αν αποκτήσει αυτοπεποίθηση, βρει ρυθμό και νιώσει «ζεστός», είναι ικανός να εξοντώσει τον κάθε αντίπαλο. Όμως, αν δεν του βγει το ματς, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αρνητικό παράγοντα. Αρέσκεται να σουτάρει ύστερα από ντρίμπλα, διεισδύει μέσα στη ρακέτα, ενώ φημιζόταν και για το καλό του περιφερειακό σουτ. Με τη Χίμκι τη σεζόν 2018-19 μέτρησε 42% από την περιφέρεια, αλλά την τρέχουσα σεζόν ήταν αποκαρδιωτικός, μετρώντας μόλις 7%.

Όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι, είναι παίκτης που θα κατεβάσει με ασφάλεια την μπάλα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο, θα πασάρει σωστά, αλλά δεν έχει «πικ εν ρολ» παιχνίδι. Σε αυτόν τον τομέα υστερεί και είναι δεδομένο πως φέτος θα επιχειρήσει να παρουσιαστεί καλύτερος και περισσότερο αποδοτικός, σε ένα αγωνιστικό στιλ το οποίο αρέσει στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Άλλωστε, έχουν αποκτηθεί και «πικ εν ρολ» ψηλοί, όπως οι Οκτάβιους Έλις και Χασάν Μάρτιν, με τους οποίους θα κληθεί να συνεργαστεί.