Ο ...ξεπερασμένος Ντούσκο Ιβάνοβιτς!

Ο Κώστας Τσουμπρής γράφει για τον σπουδαίο Μαυροβούνιο τεχνικό της Μπασκόνια, Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ο ...ξεπερασμένος Ντούσκο Ιβάνοβιτς!

Λίγο διάστημα μετά την επιτυχία του Αΐτο Ρενέσες με την Άλμπα στην Μπουντεσλίγκα, ακόμη ένας… ξεπερασμένος, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, οδήγησε ξανά την Μπασκόνια στην κορυφή της ACB, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια! Και, ναι, και το προηγούμενο πρωτάθλημα ήταν με τον ίδιο στην άκρη του πάγκου, όπως και το παρθενικό των Βάσκων τη σεζόν 2001-02!

Με το που πήρε την απόφαση να τον φωνάξει πίσω στα μέσα της περασμένης περιόδου, ο Χοσεάν Κερεχέτα έγινε δέκτης έντονης κριτικής. «Μα πού πας με αυτόν», «πέταξε λευκή πετσέτα μάλλον», «χαμένη η φετινή χρονιά» ήταν μερικά από τα σχόλια που άκουσε ο ισχυρός άνδρας της Μπασκόνια. Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Ο Κερεχέτα, ξέροντας καλύτερα από τον καθένα τις ικανότητες του Ιβάνοβιτς, ήταν βέβαιος πως μπορούσε να βγει κάτι καλό. Όπως κι έγινε! Στην Ευρωλίγκα, έπειτα από ένα άσχημο ξεκίνημα, οι Βάσκοι έδειχναν ικανοί να… τρυπώσουν στην οχτάδα, ενώ ο θρίαμβος ήρθε στη Βαλένθια, με την Μπασκόνια από το… πουθενά να κατακτά τον τίτλο και να… διώχνει από την Μπάρτσα τον Πέσιτς!

Ως επιβράβευση, ο Ιβάνοβιτς θα είναι και τη νέα χρονιά στο «τιμόνι» των Βάσκων! Η επιτυχία του ήταν… απάντηση σε όσους θεωρούν παρωχημένους τους μεγάλους ηλικιακά προπονητές και σε αυτούς που κρίνουν κάποιον από το παρουσιαστικό του. Λες και έχουμε να κάνουμε με καλλιστεία…

Ποιος κανόνας, αλήθεια, λέει ότι ένας πιο μεγάλος σε ηλικία προπονητής είναι και ξεπερασμένος; Ίσα ίσα που μπορεί να έχει την όρεξη κι ενός εφήβου. Η αγάπη για το μπάσκετ δεν σταματά ποτέ. Κι αν είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είσαι το ίδιο καλός. Σαν το παλιό κρασί. Οι Σπερς χαζοί ήταν, δηλαδή, με τον Πόποβιτς;

Οι όποιες ενστάσεις για τον Ιβάνοβιτς έχουν να κάνουν με τις μεθόδους του. Αρκετά σκληρές, που αγγίζουν τα όρια της εξόντωσης. Κι αν είσαι πιτσιρικάς, τις αντέχεις, αν όμως είσαι ήδη φτασμένος, δύσκολα μπορείς να τις χωνέψεις. Ρωτήστε και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που δεν την πάλεψε μαζί του στον Παναθηναϊκό.

Ο κάθε προπονητής όμως έχει τον τρόπο του. Ο τρελοκοτσίδας Ιβάνοβιτς έτσι είναι και δεν αλλάζει. Δουλεύει όπως κρίνει ο ίδιος σωστά και όποιος θέλει ακολουθεί. Παράσημό του οι τόσοι παίκτες που έχει στείλει στο ΝΒΑ, οι τίτλοι με την Μπασκόνια κόντρα στα μεγαθήρια της Ρεάλ και της Μπάρτσα.

Οι δημόσιες σχέσεις ποτέ δεν τον ένοιαζαν, όταν ήταν στην Μπαρτσελόνα σπάνια σήκωνε το τηλέφωνο σε δημοσιογράφο. Η δουλειά του είναι στο γήπεδο. Δικτάτορας εκεί, βγάζοντας το λάδι στους παίκτες του, νιώθοντας όμως στον δρόμο για το σπίτι του το βράδυ ότι έκανε το σωστό.

My way…