Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Ζαν-Σαρλ (vid)

Ο Λιβιό Ζαν-Ζαρλ είναι ο νέος φόργουορντ-σέντερ του Ολυμπιακού. Ένας ψηλός με έφεση στην άμυνα και στο επιθετικό ριμπάουντ, έχοντας επιδείξει πρόοδο και στην επίθεση.

Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Ζαν-Σαρλ (vid)

Παίκτης του Ολυμπιακού είναι και επισήμως ο 27χρονος (8/11/1993) Γάλλος φόργουορντ-σέντερ Λιβιό Ζαν-Σαρλ (2,06 μ. ύψος). Ο αθλητής μάλιστα έφτασε και στη χώρα μας, πέρασε από εξετάσεις και γνώρισε από κοντά τόσο το προπονητικό τιμ όσο και ορισμένους από τους νέους συμπαίκτες του στην ομάδα του Πειραιά.

Πρόκειται για έναν μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται κυρίως στη θέση «4», αλλά μπορεί να αντεπεξέλθει και στο «5» όποτε χρειαστεί, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Οι «ερυθρόλευκοι» εμπιστεύτηκαν εκ νέου τη γαλλική αγορά, ύστερα από τους Κιμ Τιλί (2017) και Αξέλ Τουπάν (2018). Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ είναι... παιδί της Βιλερμπάν. Πήγε στα 18 του εκεί (2011) και παρέμεινε έως και το 2016, καθώς το Σαν Αντόνιο στη συνέχεια επέλεξε να τον πάρει μαζί του στο ΝΒΑ. Τελικά όμως συμμετείχε με τη δεύτερη ομάδα των Σπερς. Ακολούθως έκανε ένα μικρό πέρασμα το 2018 από τη Μάλαγα, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στην αγαπημένη του Βιλερμπάν, στην οποία τα πήγε περίφημα τη σεζόν που πέρασε.

Ολυμπιακός: Στο ΣΕΦ ο Ζαν-Σαρλ - Συναντήθηκε με Μπαρτζώκα και Σπανούλη (pics)

Φέτος με τη Βιλερμπάν αγωνίστηκε σε 27 ματς στην Ευρωλίγκα, ξεκινώντας στα 19 βασικός. Τι έκανε; Μέτρησε 9,1 πόντους (56,8% δίποντα, 31,3% τρίποντα, 87,2% βολές), 3,7 ριμπάουντ, 0,6 ασίστ και 0,7 κοψίματα, σε 21 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Κορυφαία του εμφάνιση οι 20 πόντοι (9/11 δίποντα) και τα 4 ριμπάουντ που πήρε στο εκτός έδρας ματς κόντρα στη Βαλένθια. Αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, όταν σε 26 λεπτά συμμετοχής στον Πειραιά μέτρησε 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, εντυπωσιάζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα με τις αθλητικές ικανότητές του.

Τι θα προσφέρει στον Ολυμπιακό; Καταρχάς, σαν πρώτη σκέψη, έρχεται στην ομάδα για να αναλάβει τον ρόλο του τρίτου ψηλού, είτε στο «4» είτε στο «5». Αυτά βέβαια στη θεωρία, διότι αν ο Ζαν-Σαρλ βγάλει... μάτια στην προετοιμασία και στα φιλικά, προφανώς και θα ανέβει ο ρόλος του στο ροτέισον. Έρχεται στον Πειραιά για να προσθέσει στο ρόστερ αθλητικότητα, αμυντική ικανότητα, σκληράδα μέσα στη ρακέτα και αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Δεν έχει το επιθετικό ταλέντο των Γιώργου Πρίντεζη και Σάσα Βεζένκοφ, αλλά υπερτερεί ξεκάθαρα στον τομέα των ανασταλτικών καθηκόντων.

Ζαν-Σαρλ για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό: «Θυμάμαι τον Πρίντεζη να σκοτώνει την ΤΣΣΚΑ»

Ο Γάλλος είναι ένας ψηλός που αρέσκεται να βάζει το κορμί του σε θέση μάχης, θα παλέψει για την κάθε κατοχή, θα βάλει πίεση στον αντίπαλο και έχει προσήλωση στο κομμάτι των ριμπάουντ. Έχει μεγάλο κορμί, μακριά χέρια (το άνοιγμα φτάνει τα 2,20 μ.) και με την παρουσία του μπορεί να κρύψει τα καλάθια. Δεν έχει βαρύ κορμί (ενδεχομένως να ζοριστεί κόντρα σε σωματώδεις αντιπάλους), αλλά για τη θέση του διαθέτει ταχύτητα. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά λειτουργικός στο κομμάτι των αλλαγών στην άμυνα για να πιάσει τους αντίπαλους κοντούς. Έχει γρήγορα πόδια, καλά πλάγια βήματα και λειτουργεί με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.

Υστερούσε αρκετά στο κομμάτι της επίθεσης, αλλά την τελευταία σεζόν βελτιώθηκε. Άρχισε να σουτάρει από την περιφέρεια και έχει μάθει να απειλεί και από μέση απόσταση. Κοντά στο καλάθι προτιμά να τελειώνει τις φάσεις αξιοποιώντας τον δυναμισμό του και τα αθλητικά προσόντα του με εντυπωσιακά καρφώματα, ενώ διαθέτει και έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ.

Από τους ψηλούς που έχουν ένστικτο σε αυτόν τον τομέα και σκοράρουν με δεύτερες κατοχές. Δούλεψε πάντως αρκετά για να βελτιώσει τη μηχανική του στο σουτ. Παίκτης που δουλεύει και εξελίσσεται κάθε χρόνο. Ένας μπασκετμπολίστας με υψηλό κίνητρο και δίψα για διάκριση. Ο Ολυμπιακός είναι το μεγαλύτερο σκαλοπάτι τής μέχρι τώρα καριέρας του. Σύμφωνα μάλιστα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ διπλασίασε τις αποδοχές του σε σύγκριση με τα λεφτά που έπαιρνε στη Βιλερμπάν, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας το 2019.

Δεν είναι ο παίκτης που θα συναρπάσει με το παιχνίδι του, ούτε αποκτήθηκε για να έχει τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Ο φετινός Ολυμπιακός θα είναι ένα παζλ και το κάθε κομμάτι, μεγάλο ή μικρό, έχει τη σημασία του για τη δημιουργία ενός δεμένου και ανταγωνιστικού συνόλου, το οποίο θα μπορεί να έχει λύσεις σε άμυνα και επίθεση.

Ολυμπιακός: Έφτασε στην Αθήνα ο «ερυθρόλευκος» μασκοφόρος Ζαν-Σαρλ (pics)