Καλαμπόκης για την Εθνική στο Μουντομπάσκετ: H αξιοποίηση του Γιάννη, ο Σλούκας και οι "Παπ" (vid)

Ο Γιάννης Καλαμπόκης ήταν αποκαλυπτικός για την πορεία της Εθνικής στο Mundobasket. Η αξιοποίηση του Γιάννη, ο λόγος που ο Σλούκας που ερχόταν από τον πάγκο και η αξιοποίηση των δύο "Παπ" στο ροτέισον.

Καλαμπόκης για την Εθνική στο Μουντομπάσκετ: H αξιοποίηση του Γιάννη, ο Σλούκας και οι "Παπ" (vid)

Ο Γιάννης Καλαμπόκης ήταν εκ των βοηθών του Θανάση Σκουρτόπουλου στη τεχνική ηγεσία της Εθνικής στο Mundobasket. O παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, ο οποίος ήταν "παρών" στο τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας στο Eurobasket του 2009, ήταν αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ για την πορεία της "γαλανόλευκης" στην Κίνα.

Για την δυναμική του ομίλου που βρέθηκε η Ελλάδα, σχολίασε: "Όταν βγήκαν οι όμιλοι, κανείς δεν μίλησε για εύκολο όλο. Όσο κι αν ήθελε να παρουσιαστεί ως βατός όμιλος, αλλά εμείς δεν είχαμε αγώνα που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με 30 ή 40 πόντους. Ο δικός μας όμιλος κι αυτός με Αυστραλία, Γαλλία και Λιθουανία ήταν οι δύο πιο αμφίρροποι. Μέσα στον αγώνα μπορώ να σου πω πολλές περιπτώσεις όπου, ναι, υποτιμήσαμε το παιχνίδι της Βραζιλίας. Κάναμε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα μέχρι το 16ο λεπτό, κάτι που είχε προκύψει από τη δική μας απόδοση.

Σε εκείνο το σημείο δεν υπερασπιστήκαμε το μομέντουμ. Άλλο αν στο μυαλό μας από πριν, περιμέναμε έναν δύσκολο αγώνα. Όταν μετά από δικές μας βολές, τρώμε λέι απ από την επαναφορά, αυτό δεν αξίζει σε κανέναν σαν εικόνα. Εκείνο το εξάλεπτο (από το 17' έως το 23') ήταν μια πολύ βασική στιγμή για όλο το τουρνουά, όχι μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Έφερε την αμφιβολία, τον δισταγμό, την αμφισβήτηση".

Για το που αιτιολογεί το γεγονός πως η Ελλάδα δεν αντεπεξήλθε στις απαιτήσεις, αν και είχε ποιότητα στο ρόστερ της, απάντησε: «Δεν παίξαμε ομαδικά, αυτό είναι ξεκάθαρο. Κι αυτό έχει να κάνει με την εικόνα μας σε βάθος χρόνου. Η δική μας διάθεση με αυτές τις μονάδες, ήταν να υπάρξει κι η ατομική πρωτοβουλία. Αυτό με την πίεση και όταν ένα παιχνίδι πηγαίνει άσχημα, κάποιες φορές σου γυρίζει μπούμερανγκ. Σίγουρα έπρεπε να είμαστε κάποιες φορές πιο ομαδικοί. Το πάντρεμα αυτών των δύο πραγμάτων δεν έγινε στον βαθμό που κι εμείς θέλαμε».

Για την απουσία του Τάιλερ Ντόρσεϊ, τόνισε: "Στο μυαλό όλων, ένας καλός Ντόρσεϊ μαζί με τον Γιάννη, θα μπορούσαν να έχουν μια πολύ καλή αλληλεπίδραση. Ο Τάιλερ ευγενικά δεν δέχθηκε την πρόσκληση στο τέλος, παρότι ο κόουτς είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να του εξηγήσει τι θέλει και τι περιμένει από αυτόν. Ο παίκτης είχε δείξει πολύ θετική διάθεση, είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση, θεωρώντας ότι θα βρει εγκαίρως ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Όταν αυτό δεν έγινε, ο ίδιος έκανε πίσω και είπε ότι δεν μπορεί να έρθει μαζί μας. Χρειάστηκε παραπάνω χρόνο.

Ο Τάιλερ είναι ένα συμπαθέστατο παιδί, είναι ένας καλός παίκτης, τον έχει ανάγκη η ομάδα. Αυτό όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με ό,τι κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Να περιμένουμε δέκα επιπλέον μέρες ένα παιδί, το οποίο δεν γνωρίζει τη νοοτροπία της ομάδας; Στο μοναδικό παράθυρο που ήρθε, έδειξε ότι ήταν έξω από τα νερά του. Το να έρθει μια βδομάδα πριν φύγει η ομάδα για την Κίνα, δεν νομίζω ότι θα λειτουργούσε θετικά για την ομάδα. Ακόμη και για τον ίδιο, πιο πολλά προβλήματα θα δημιουργούσε, παρά θα έλυνε".

Για το γεγονός ότι στη δωδεκάδα υπήρχαν τέσσερα γκαρντ και πολλά φόργουορντ, δήλωσε: "Είπαμε ότι θα φορτώσουμε την γραμμή των φόργουορντ γιατί ποντάραμε πολύ στην εμπειρία, σε κάποιες άμυνες με συγκεκριμένους αντιπάλους, που θα είχαμε αλλαγές και δεν θα χρειαζόταν να μπούμε σε πολλές περιστροφές. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αυτόν, συν ότι βασιστήκαμε στην προσωπικότητα κάποιων παιδιών προκειμένου στις δύσκολες στιγμές, τα παιδιά να βγουν μπροστά".

Για το γεγονός πως ο Κώστας Σλούκας βρέθηκε στην αρχική πεντάδα μόνο στον "τελικό" με την Τσεχία, επεσήμανε: "Το γεγονός ότι ο Κώστας δεν ήταν στο αρχικό σχήμα έχει να κάνει με δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι δεν έχει συνηθίσει και στις ομάδες που παίζει να ξεκινάει βασικός, είναι κάτι που τον βοηθάει: να διαβάζει πρώτα το παιχνίδι και να μπαίνει σαν μία λύση από τον πάγκο. Σε κάθε περίπτωση να μπορεί να καθορίσει τη συνέχεια του αγώνα. Το δεύτερο είναι ο τραυματισμός του, δεν ήταν στο 100% της φόρμας που ήθελε κι ο ίδιος, αλλά κι εμείς".

Για το "κόψιμο" του Ντίνου Μήτογλου από τη δωδεκάδα: "Για να είμαι ειλικρινής, πριν από τα παιχνίδια δεν είπαμε ότι θα έχουν λιγότερο χρόνο οι ψηλοί μας. Αυτό προέκυψε. Ο Ντίνος στα "παράθυρα" ήταν πάρα πολύ καλός και συνεργάσιμος. Παραμένει ένας βασικός παίκτης για τα επόμενα χρόνια. Αν θα μπορούσε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο και πάλι μπορώ να πω ότι δεν διαφωνώ.

Έχουμε πλήρη εικόνα τι έγινε και τι όχι. Ίσως θα μπορούσε να είναι στην ομάδα. Από την άλλη, όλα τα παιδιά που έπαιξαν και προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, δεν πήραν το μέγιστο από τη διοργάνωση. Υπάρχει απογοήτευση. Αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες. Αν είχαν όλοι άλλη μία ευκαιρία ίσως κάναμε το κάτι παραπάνω, που ενδεχομένως να μην το κάναμε".

Για την επιμονή του Θανάση Σκουρτόπουλου στο σχήμα με Κώστα Παπανικολάου - Ιωάννη Παπαπέτρου στην αρχική πεντάδα: "Για να υπερασπιστώ το σχήμα με τους φόργουορντ, αν πω ότι ο Κώστας (Παπανικολάου) ή ο Ιωάννης (Παπαπέτρου) είχαν ευστοχήσει σε ένα τρίποντο παραπάνω ανά αγώνα, σε ένα δεν λέω σε τρία, ενδεχομένως να είχαμε μια πολύ διαφορετική εικόνα. Γιατί το λέω αυτό; Δεν έχουμε παίκτες σαν τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, που θα πάρει δέκα στατικά σουτ και θα βάλει τα εννιά.

Έχουμε παίκτες, που αν δεν έχουν ρυθμό μέσα από το παιχνίδι, δεν αποκτήσουν νωρίς στον αγώνα την αίσθηση της αναμέτρησης, και χάσουν το πρώτο στατικό σουτ, μετά σκέφτονται το δεύτερο. Ο φύσει σουτέρ θέσης δεν το σκέφτεται, ξανασουτάρει. Είχαμε ανοιχτά σουτ, όχι όμως με τις συνθήκες που θέλαμε εμείς. Μας βολεύει το τρανζίσιον, το σουτ από κίνηση, από split out, όχι μόνο το low post και πάσα έξω για σουτ.

Αν όμως, παρόλ' αυτά, έμπαινε ένα τέτοιο σουτ, θα είχαμε διαφορετική ψυχολογία. Περιμέναμε λοιπόν αυτό το σχήμα, που στα φιλικά μάς έδωσε αρκετές λύσεις, ότι κάποια στιγμή θα απέδιδε στο τουρνουά. Αν το κάναμε καθυστερημένα ή όχι, δεν μπορώ να διαφωνήσω ότι δεν μας δικαιώνει το αποτέλεσμα. Ξαναλέω όμως ότι όλα ήταν και θέμα της τελευταίας στιγμής. Ενός σουτ, ενός καλαθιού που δεχθήκαμε".

Για τη σύγκριση της διαχείρισης του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανάμεσα σε Εθνική και Μιλγουόκι Μπακς: "Αυτό που μπορώ να πω κατόπιν αποτελέσματος είναι ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαμε να τα έχουμε κάνει διαφορετικά. Το πώς κάποιοι συγκρίνουν τους Μιλγουόκι Μπακς με την Εθνική, νομίζω δεν έχει καμία ουσία να το συζητήσουμε. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Πόποβιτς, που είπε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσεις τον Γιάννη με τους κανονισμούς της FIBA".

Για την περίπτωση του Κώστα Κουφού: "Ήταν ξεκάθαρο, το έχει πει ο κόουτς εδώ και μέρες. Ο κόουτς είχε συναντηθεί με τον Κώστα στις ΗΠΑ και ο παίκτης ήθελε να έρθει στην Εθνική. Δεν εμφανίστηκε μετά. Πίεσε ο κόουτς, προσπάθησε να προκαλέσει μία επικοινωνία, η οποία δεν ήταν δυνατή. Οταν έγινε η προεπιλογή, τότε υπήρξε μία επικοινωνία από την πλευρά του παίκτη. Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα να δούμε ποιος ευθύνεται. Εκτιμώ πως θα κάνει καλό ότι ο παίκτης θα αγωνίζεται πλέον στην Ευρώπη, όπως και ο Ντόρσεϊ. Θα έρθουν τα παιδιά και πιο κοντά στο μπάσκετ της Ευρώπης. Νομίζω πως είναι κάτι θετικό για εμάς, αλλά και για την πορεία των παικτών".

Για τον Μάικ Μπράμο: "Αρνήθηκε γιατί είχε ένα θέμα με τα πόδια του. Είπε "ευχαρίστως ναι, αλλά όχι". Δεν ήθελε να ρισκάρει για τα επόμενα ένα - δύο χρόνια. Ήθελε να μπορεί να ξεκουράζεται".