Mundobasket 2019: Υπήρχαν και χειρότερα...

Το Fosonline, σας παραθέτει τις υπόλοιπες αποτυχημένες προσπάθειες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Mundobasket 2019: Υπήρχαν και χειρότερα...

Μετά την φετινή αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, όπου η Εθνικής μας ομάδα κατέκτησε την 11η θέση, ξύπνησαν άσχημες μνήμες από εξίσου απογοητευτικές πορείες της «επίσημης αγαπημένης» στα Παγκόσμια Κύπελλα που έχει συμμετάσχει.

Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή σε αυτές τις όχι και τόσο όμορφες στιγμές για το ελληνικό μπάσκετ:

Μουντομπάσκετ του '86 (Ισπανία)

Η παρθενική συμμετοχή της Εθνικής στα Παγκόσμια Κύπελλα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, καθώς σε σύνολο 24 ομάδων η ομάδα του Κώστα Πολίτη τερμάτισε στην 10η θέση.

Η σύνθεση: Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Καρατζάς, Νίκος Γκάλης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο προπονητής: Κώστας Πολίτης

Παγκόσμιο της Αργεντινής: 1990

Το 1990, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής, η ομάδα αντιμετώπιζε μια νέα πρόκληση. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, έπρεπε να αγωνιστεί χωρίς το φυσικό ηγέτη και πρώτο της σκόρερ, το Νίκο Γκάλη, που ήταν τραυματίας.

Ωστόσο, χάρη σε ένα μείγμα της παλιάς φρουράς και της νέας γενιάς, η Ελλάδα κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να τερματίσει 6η. Παρόλα αυτά, η 6η αυτή θέση αποτελεί ακόμα μια από τις χειρότερες θέσεις που έχει τερματίσει η «επίσημη αγαπημένη» στα Μουντομπάσκετ.

Η σύνθεση: Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Βασίλης Λυπηρίδης, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάσπαρης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου

Ο προπονητής: Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

Μουντομπάσκετ του 2010 (Τουρκία)

Στο κοντινό 2010 η Εθνική αποκλείστηκε και πάλι στην φάση των «16» (όπως και φέτος) κατακτώντας την χειρότερη θέση στην ιστορία της (11η) , μη καταφέρνοντας να εκπληρώσει τις προσδοκίες που είχε πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Αυτό που μένει όμως περισσότερο από το συγκεκριμένο Μουντομπάσκετ, είναι ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε την τελευταία του παράσταση με το εθνόσημο, ανακοινώνοντας την απόσυρση του από την Εθνική ομάδα αμέσως μετά την λήξη του αγώνα-αποκλεισμό (80-72) με την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία.

Η σύνθεση: Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης, Αντώνης Φώτσης, Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Μπουρούσης, Νικ Καλάθης, Κώστας Καϊμακόγλου, Στράτος Περπέρογλου, Γιώργος Πρίντεζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Ίαν Βουγιούκας, Κώστας Τσαρτσαρής.

Ο προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας

Μουντομπάσκετ 2014 (Ισπανία)

Όπως το 2010, έτσι και το 2014 η Ελλάδα ισοφάρισε την χειρότερη της θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τον πρόωρο αποκλεισμό στην φάση των «16» από την Σερβία με το ισοπεδωτικό 90-72.

Το αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πως ήταν το πρώτο Μουντομπάσκετ που συμμετείχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το εθνόσημο!

Η σύνθεση: Βαγγέλης Μάντζαρης, Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Βασιλειάδης, Νίκος Ζήσης, Νικ Καλάθης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Καϊμακόγλου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας, Γιώργος Πρίντεζης.

Ο προπονητής: Φώτης Κατσικάρης

Μουντομπάσκετ 2019 (Κίνα)

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ίσως η πληρέστερη Εθνική ομάδα των τελευταίων 10 χρόνων, αποκλείστηκε από την φάση των «16» του Μουντομπάσκετ της Κίνας, από την Τσεχία, την οποία κέρδισε με 84-77 αλλά δεν κατάφερε να πάρει την διαφορά των 12 πόντων.

Έτσι ισοφάρισε για 2η φορά την χειρότερη θέση στα Παγκόσμια Κύπελλα (11η), αφήνοντας πίκρα σε όλους τους μπασκετόφιλους, οι οποίοι προσδοκούσαν έστω την πρόκριση στους «8» ή ακόμα και συμμετοχή στην ζώνη των μεταλλίων.

Η σύνθεση: Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Σλούκας, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νικ Καλάθης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Πρίντεζης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιάννης Μπουρούσης.

Ο προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος