Κανείς δεν κάνει… μούτρα!

Η «νέα εποχή» της Εθνικής ομάδας των ανδρών υπαγορεύει την αφοσίωση στην συνολική προσπάθεια και την προσφορά όλων σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκονται χωρίς «γιατί» και όχι»

Κανείς δεν κάνει… μούτρα!

Η Εθνική ομάδα των ανδρών κάνει νέο ξεκίνημα με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της και προσπαθεί να διαμορφώσει νέα φιλοσοφία και αγωνιστικό προσανατολισμό.

Μάλιστα στα δύο πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Eurobasket 2025 έδειξε και τα πρώτα «δείγματα γραφής» της νέας εποχής και μάλιστα σε δύο διαφορετικά παιχνίδια με τελείως διαφορετικές συνθήκες και πρωταγωνιστές.

Η ειδοποιός διαφορά είναι πως στην Ολλανδία αγωνίστηκε μια ομάδα με ελάχιστους και πάντως όχι πρωτοκλασάτους παίκτες της EuroLeague, καθώς υπήρχε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που έχουν υποχρεώσεις Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο αγώνας στη Χάγη είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας, όπως είναι φυσικό, από τη στιγμή μάλιστα που ο Μήτρου-Λονγκ δεν μπόρεσε να παίξει, ενώ ο Αντετοκούνμπο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου.

Εκεί λοιπόν έπρεπε να βγουν μπροστά παίκτες που είτε δεν έχουν συνηθίσει να το κάνουν στις ομάδες τους, είτε το κάνουν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Και στα δύο όμως υπήρχαν απαντήσεις. Οι Μωραΐτης, Χαραλαμπόπουλος, Καλαϊτζάκης, Λούντζης, αλλά κυρίως ο Τολιόπουλος έδειξαν πως υπάρχει υλικό πίσω από τη… βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ και με την κατάλληλη διαχείριση μπορούν να δώσουν πολλά πράγματα.

Αυτό που θέλουν πάντως είναι χρόνος, ευκαιρίες, εμπειρίες και παραστάσεις όχι απαραίτητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία σε υψηλότατο επίπεδο. Οι περιπτώσεις των Τολιόπουλου και Χαραλαμπόπουλου, που έφυγαν από τους «αιώνιους» και αναζήτησαν την ευκαιρία τους σε μικρότερα μεγέθη μάλλον δείχνει το δρόμο.

Διότι ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε (πλέον) στον Παναθηναϊκό μπορούν να αντέξουν το λάθος και την αποτυχία.

Οι αγώνες των προκριματικών για τις μεγάλες διοργανώσεις, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την EuroLeague, αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για τους παίκτες που ψάχνουν τη μεγάλη πρόκληση και τη δυνατότητα να δείξουν ότι αξίζουν της προσοχής των «μεγάλων».

Όσο για την αγωνιστική φιλοσοφία της Εθνικής, αυτή ξεκινά από την άμυνα, την αυταπάρνηση και την αφοσίωση στη συνολική απόδοση της ομάδας. Κανείς δεν είναι πάνω από αυτήν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σπανούλης στην πρώτη του κιόλας ομιλία στους παίκτες: «Στην Εθνική δεν υπάρχουν… μούτρα από κανέναν»!