Της… αμύνης τα παιδιά!

Η Εθνική έχει ως βασικό της στόχο να κρατήσει τον αντίπαλο πιο κοντά στους 60 πόντους με τον Τόμας Ουόκαπ να αποτελεί το «βαρόμετρο» για την δυναμική της πάνω στο παρκέ

Της… αμύνης τα παιδιά!

Κοιτάζοντας κάποιος τη στατιστική του αγώνα της Ελλάδας με την Τσεχία, χωρίς να δει το τελικό αποτέλεσμα θα πίστευε πως η «γαλανόλευκη» έχει χάσει!

Κι όμως τα νούμερα πράγματι είναι άσχημα ειδικά στην επίθεση, αφού με 4/25 τρίποντα και 23/42 δίποντα δεν πιστεύει κανείς πως μπορεί μια ομάδα να κερδίσει ένα ματς.

Δεν έχει ακούσει όμως εκείνο που έλεγε με θρησκευτική ευλάβεια ο Παναγιώτης Γιαννάκης συνεχώς: «Η άμυνα είναι τα λεφτά στην τράπεζα» και η Εθνική μας ομάδα απέναντι στην Τσεχία είχε τα λεφτά στο… χρηματοκιβώτιο!

Διότι ήταν συνεπής στην άμυνα, έκοψε πολλές μπάλες, «χάλασε» αρκετές επιθέσεις των Τσέχων, που κατέληξαν σε σουτ απελπισίας και κατάφερε να μετουσιώσει πολλά κλεψίματα σε αιφνιδιασμούς, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες.

Είναι η φιλοσοφία του νέου προπονητή της Εθνικής Βασίλη Σπανούλη, που θέλει όλα να ξεκινούν από την άμυνα κι ας είχε ως παίκτης ως ατού του το σκοράρισμα.

Είπαμε όμως πλέον έχει… σκοτώσει τον παίκτη μέσα του και πλέον προσπαθεί να εμφυσήσει στην ομάδα τη φιλοσοφία του. είναι ακόμα ασφαλώς πολύ νωρίς, αλλά οι διεθνείς δείχνουν να κατανοούν ποιος είναι ο… δρόμος της αρετής.

Εκείνος που… χαράσσει πάντως τον δρόμο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι είναι ο Τόμας Ουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι προφανές πως θα αποτελέσει σε αυτή την ομάδα το «βαρόμετρο» για την απόδοσή της, ο παίκτης που θα έχει στα χέρια του τα γκέμια της άμαξας.

Δίπλα του θα βγαίνουν δύο- τρεις και σίγουρα περισσότεροι συμπαραστάτες. Είναι απαραίτητο διότι «ένας Κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Αυτή τη φορά ήταν οι Μήτογλου, Παπανικολάου, Μωραΐτης. Θα πρέπει ασφαλώς να προστεθούν κι άλλοι γιατί ο βαθμός δυσκολίας στο μέλλον θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σε πρώτη ανάγνωση πάντως ομάδα που κρατάει τον αντίπαλό της πιο κοντά στους 60 πόντους, παρά της ξεφεύγει κοντά στους 80, δείχνει να έχει τις σταθερές βάσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσει κανείς ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύνολο.

Επόμενο «δείγμα γραφής» εκτός έδρας κόντρα στην Ολλανδία με λιγότερους διαθέσιμους παίκτες EuroLeague και περισσότερη πίεση. Θα έχει ενδιαφέρον η διαχείριση μέσα και έξω από το παρκέ…