Χουγκάζ: «Στηρίζει πολλά στο σουτ της η Τσεχία, κομβική η απουσία του Βέσελι»

Το σχόλιο του Κρις Χουγκάζ για την αντίπαλο της Εθνικής στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ

Χουγκάζ: «Στηρίζει πολλά στο σουτ της η Τσεχία, κομβική η απουσία του Βέσελι»

Ο κόουτς Κρις Χουγκάζ μίλησε στο EOK WebRadio και ανέλυσε την πρώτη αντίπαλο της Εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025, Τσεχία (23/02).

Αναλυτικά είπε:

Για την Τσεχία: «Οι Τσέχοι γενικά είναι ένας λαός που αγαπάει το μπάσκετ. Σαν σωματοδομή είναι ψηλά και δυνατά κορμιά, φιλότιμοι παίκτες και πάρα πολύ εργατικοί. Έχουν κάνει μια ομάδα που έχει μια βάση με ομοιογένεια, γιατί παίζουν πολλά χρόνια μαζί, ωστόσο ο κόουτς είναι καινούργιος. Βάζουν “νέο αίμα” πάντα και μ’ αυτήν την προοπτική είχα πάει τότε στην ιστορική ομάδα της Πράγας, με σκοπό να βγάλουμε νέα παιδιά. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός στήριξης γι’ αυτήν τη διαδικασία».

Για τον Όντρεϊ Σέναλ που τον πρωτοέβαλε ο ίδιος στην Πράγα: «Τότε είχα βάλει για πρώτη φορά στα 20 του χρόνια και, μάλιστα, μετά από έναν μεγάλο τραυματισμό που τον είχε αφήσει 1 χρόνο έξω, τον Όντρεϊ Σέναλ, ένα παιδί με φοβερά σωματικά και ψυχικά προσόντα. Πραγματικά είχε παίξει απ’ τη πρώτη χρονιά καταπληκτικά και έφτασε να είναι βασικό μέλος της Εθνική του και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Είναι ένα ψηλό παιδί, το οποίο μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις γιατί είναι πολύ δυνατός, είναι “άσσος” που πάει και στο “2”. Νομίζω μπορεί η Τσεχία να παίξει με Σατοράνσκι και Σέναλ, με δύο χειριστές δηλαδή. Έχει φοβερή αυτοπεποίθηση, πάρα πολύ καλό σουτ, είναι καλός αμυντικός. Δε γνωρίζω αν είναι απ’ τις πρώτες επιλογές, γιατί πραγματικά έχουν πολλά έμπειρα παιδιά. Επίσης, είναι και ο Σάμουρα, ένα νέο παιδί που όταν ήμουν στην Πράγα ήταν στο εφηβικό της ομάδας. Είναι κι αυτός πάρα πολύ ταλαντούχος. Όλα στην Τσεχία κινούνται βάσει πλάνου».

Για την απουσία του Γιαν Βέσελι: «Υπάρχει ο Μπάλβιν, υπάρχει ο Άουντα, υπάρχουν κορμιά γενικά, σίγουρα όμως δεν είναι Βέσελι. Είναι πολύ σημαντικό για την Τσεχία ότι το δίδυμο Σατοράνσκι-Βέσελι βρίσκονται με κλειστά τα μάτια, οπότε θα τους λείψει και αυτή η συνεργασία».

Για το τι πρέπει να προσέξει η Εθνική: «Όσον αφορά την επίθεσή τους, βασίζονται πάρα πολύ στο σουτ. Πρέπει να προσέξουμε τους αυτοματισμούς που έχουν βάσει της ομοιογένειας και τα επιθετικά ριμπάουντ, γιατί είναι μεγάλα κορμιά. Θέλουν να τρέξουν, αλλά τους αρέσει και το οργανωμένο παιχνίδι».

Για το αν η παρουσία του Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής αποτελεί έμπνευση για τους παίκτες ώστε να δώσουν το κάτι παραπάνω: «Η έμπνευση είναι το σημαντικότερο κομμάτι όσον αφορά τον προπονητή, να μπορέσει να δώσει το κίνητρο. Σίγουρα ο Σπανούλης θα το δώσει και θα μπορέσει να το “παντρέψει” με το σύγχρονο μπάσκετ. Μαζί με το κίνητρο και τις αναμνήσεις που έχει, θα μπορέσει να περάσει αυτό το πάθος και το κίνητρο και στους παίκτες. Σαφώς και από μόνος του δεν αρκεί, οπότε πιστεύω ότι θα έχει τη στήριξη να περάσει αυτά που θέλει».