Το όραμα που «πνίγηκε» στη Μανίλα

Ο Δημήτρης Ιτούδης αποτέλεσε την εμβληματική επιλογή της ΕΟΚ για τη «νέα εποχή» στην Εθνική ομάδα, αλλά τα προβλήματα και τα λάθη δεν της επέτρεψαν να προχωρήσει.

Το όραμα που «πνίγηκε» στη Μανίλα

Ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο όγδοος κατά σειρά προπονητής που αποχωρεί από την Εθνική ομάδα χωρίς να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του και την αποστολή του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο 53χρονος τεχνικός προσελήφθη από τη διοίκηση της ΕΟΚ με τριετές συμβόλαιο μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έστω κι αν τελικά με την εισβολή των Ρώσων έγινε πιο εύκολη στο τέλος η προσπάθεια.

Ήταν ωστόσο δεδομένη η πίστη πως με τον νυν προπονητή της Φενέρμπαχτσε η «γαλανόλευκη» θα είχε έναν τεχνικό εγνωσμένης αξίας, λάτρη του προγραμματισμού και της λεπτομέρειας, αλλά και ικανού να χειριστεί τις μεγάλες προσωπικότητες.

Άλλωστε αυτό κάνει καθημερινά στις ομάδες που δουλεύει από τότε που ήταν άμεσος συνεργάτης του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά και μετέπειτα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε η διοίκηση της Ομοσπονδίας και κυρίως ο ίδιος ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος επιθυμούσε όσο τίποτε άλλο να κάνει καλή πορεία με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Καμία σχέση με το οικονομικό. Ο Ιτούδης, ένας άνθρωπος με φιλοδοξία και κίνητρο κάθε μέρα στη ζωή του δούλευε σκληρά για να πετύχει. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό.

Χρειάζονται ειδικά σε μια Εθνική ομάδα κι άλλα πράγματα για να γίνει μια καλή πορεία. Χρειάζεται έμπνευση, όραμα και κυρίως «καθαρές κουβέντες». Να μην υπάρχουν «σκιές».

Το πρόβλημα ξεκίνησε με την κακή διαχείριση της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο πέρσι στο Eurobasket. Η ασφυκτική παρουσία των Μπακς ακόμα και στον πάγκο είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Ιτούδη, αλλά και των συνεργατών του.

Ήταν ίσως η απαραίτητη συνθήκη για να δώσει το «παρών» ο Έλληνας σούπερ σταρ στο μεγαλύτερο «στοίχημα» της ελληνικής ομάδας, της κατάκτησης ενός μεταλλίου. Γι' αυτό και δέχθηκε ακόμα και στην προπόνηση να παρεμβαίνει ο προπονητής των Μπακς και να κάνει υποδείξεις. Όλα για τον κοινό στόχο.

Μόλις όμως ήρθε η ήττα-αποκλεισμός από τη Γερμανία εξαφανίστηκαν όλοι! Έμεινε ο Ιτούδης με τις επιλογές του να δέχεται την κριτική και όλοι οι υπόλοιποι να κρύβονται. Ο 53χρονος πλήρωσε το λάθος του και περίμενε το Μundobasket για να πάρει το… αίμα του πίσω απέναντι στους αμφισβητίες.

Οι απουσίες, τα προβλήματα και οι έριδες μέσα στην Εθνική ακόμα και των γραφείων μάνατζερ, όπως λένε οι «κακές γλώσσες», αποτέλεσαν τα «αγκάθια» στην προσπάθεια της Εθνικής, που επέστρεψε με την χειρότερη θέση των τελευταίων δεκαετιών.

Η συνάντηση του Βαγγέλη Λιόλιου με τον Έλληνα τεχνικό, ανήμερα της γιορτής των γενεθλίων του μάλιστα, σήμανε και την αρχή του τέλους μιας συνεργασίας που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, αλλά «πνίγηκε» στα νερά της Μανίλα.

Πλέον ο Βασίλης Σπανούλης θα κάνει την… επανεκκίνηση στην Εθνική ομάδα με φρέσκα πρόσωπα, ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργία της ομάδας και νέους παίκτες. Το θέμα είναι να βρει ανθρώπους να τον βοηθήσουν και να διαχειριστούν σωστά κι όχι με όρους επικοινωνίας τα προβλήματα που θα υπάρχουν, είναι εκεί και ταλαιπωρούν την Εθνική.