Ντικούδης: «Στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Την πρόκριση της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έθεσε ως στόχο της ελληνικής ομάδας στο επερχόμενο MundoBasket o Δήμος Ντικούδης, μιλώντας στο e-magazine της ΕΟΚ.

Ντικούδης: «Στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλές όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Ελλάδας ανεξαρτήτως διοργάνωσης και καταστάσεων. Θεωρώ πως έχουμε μία πολύ καλή ομάδα η οποία στη διάρκεια της προετοιμασίας δούλεψε σωστά. Εμείς σκεφτόμαστε κάθε φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεχωριστά, μας ενδιαφέρει μόνο ο αρχικός όμιλος και πως θα πάρουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις ώστε να περάσουμε στη δεύτερη φάση και μετά να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στα νοκ άουτ".

Για το ότι ο πήχης είναι πιο χαμηλός σε σχέση με άλλες χρονιές: "Σίγουρα θα μας κάνει καλό. Όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες τόσο περισσότερη είναι και η πίεση που αυτή φέρνει μαζί της. Όταν ξεκινάς και λες… πρέπει να φέρω ένα μετάλλιο, αυτομάτως τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπαίνει μέσα το άγχος, μπαίνουν παράγοντες που συνήθως δημιουργούν το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Όλες οι ομάδες παίζουν με ένταση, με ενέργεια, ασχολούνται με το scouting και αποδίδουν υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Θα είναι λάθος λοιπόν ακόμη κι αν έχουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, να πάμε σε οποιαδήποτε διοργάνωση με το σκεπτικό μόνο στο να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο κι αν δεν έρθει θα είναι αποτυχία. Οφείλουμε να δούμε σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά πως παίζουμε κι αν η κατάστασή μας επιτρέψει κάποια διάκριση".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Ο Γιάννης είναι ένας τεράστιος παίκτης, αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Από τη στιγμή που δε θα είναι μαζί μας, ο προπονητής αναπροσάρμοσε τα σχέδια και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Θα παίξουμε διαφορετικό μπάσκετ, θα πρέπει κάποια παιδιά να βγουν… μπροστά και σίγουρα τα παιδιά για τα οποία θα είναι η πρώτη τους διοργάνωση αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να ανταποκριθούν αποκομίζοντας και σημαντικές εμπειρίες. Σίγουρα θα θέλαμε να είναι ο Γιάννης μαζί μας. Από τη στιγμή όμως που δε θα είναι θα πρέπει να πάρουμε οφέλη από τα υπόλοιπα παιδιά".

Για το κλίμα της ομάδας: "Αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκομαι στην ομοσπονδία, ειλικρινά το κλίμα είναι εξαιρετικό. Τα παιδιά που έρχονται για να προσφέρουν, για να βοηθήσουν και να προσπαθήσουν να φέρουν μία διάκριση, το κάνουν με την καρδιά τους και είναι πολύ καλά μεταξύ τους. Εμείς προσπαθούμε να φτιάχνουμε τις μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να τους κάνουμε να αισθάνονται άνετα στο διάστημα της προετοιμασίας. Όντως και φέτος το κλίμα είναι εξαιρετικό".

Για το αν παίζει ρόλο η παρουσία ίδιου προπονητή για δεύτερη χρονιά: "Εννοείται, χωρίς αμφιβολία. Και ο κόουτς μπαίνοντας δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι στη διαδικασία εθνικής ομάδας κουβαλάει εμπειρία. Παρά το γεγονός πως είναι από τους κορυφαίους προπονητές σε συλλογικό επίπεδο, αλλά τα τουρνουά των εθνικών ομάδων είναι κάπως διαφορετικά επειδή έχουν μικρότερα διάρκεια. Αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός πως ο κόουτς Ιτούδης είναι δεύτερο καλοκαίρι προπονητής μας".

Για τον στόχο της ελληνικής ομάδας στο MundoBasket 2023:"Ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχοντας και την περσινή εμπειρία θα πρέπει να φτάσουμε στο νοκ άουτ και σε εκείνο το παιχνίδι να δείξουμε ποιοι είμαστε, να βγάλουμε το πραγματικό μας καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Πέρυσι δεν το καταφέραμε γιατί στα νοκ άουτ δεν παίξαμε το μπάσκετ που μπορούσαμε. Φέτος λοιπόν θα πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να δυναμώνουμε μετά από κάθε παιχνίδι και όταν φτάσουμε στην ώρα του ενδεχόμενου νοκ άουτ να πάρουμε τη νίκη και να προχωρήσουμε".