Ιτούδης: «Δεν άλλαξε κάτι η αποχώρηση Αγραβάνη, αύριο ή μεθαύριο θα ξέρουμε για τον Γιάννη»

Ο Δημήτρης Ιτούδης σχολίασε την αποχώρηση του Δημήτρη Αγραβάνη από την Εθνική Ανδρών, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ιτούδης: «Δεν άλλαξε κάτι η αποχώρηση Αγραβάνη, αύριο ή μεθαύριο θα ξέρουμε για τον Γιάννη»

Η Ιταλία υποχρέωσε την Ελλάδα και σε δεύτερη ήττα στο τουρνουά Ακρόπολις (74-70), με τον Δημήτρη Ιτούδη να αναφέρεται στην εικόνα της Εθνικής Ανδρών, στην αποχώρηση Αγραβάνη, αλλά και στο ζήτημα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Συγχαρητήρια στην Ιταλία. Είδαμε αρκετά στοιχεία απόψε, οι Ιταλοί ξέφυγαν στο +10, γυρίσαμε το παιχνίδι, είχαμε κάποιες πολύ καλές άμυνες απέναντι σε μία ομάδα που σκοράρει πολύ και με τους πέντε παίκτες της. Την περιορίσαμε στους 74 πόντους. Θα σας πω ένα στοιχείο: Στα τρία δεκάλεπτα, μας έλειπε το δίποντο. Ενώ βρήκαμε περιφερειακά σουτ, δεν ήμασταν εύστοχοι. Πρέπει να βρούμε τρόπους να σκοράρουμε και έχουμε τρόπους να σκοράρουμε.

Χωρίς προπόνηση, βάλαμε μία νέα άμυνα που μας έδωσε πράγματα. Υπήρχαν όμως και λάθος αμυντικές προσαρμογές. Δεν πιέσαμε την εισαγωγική πάσα, δεν χρησιμοποιήσαμε τα φάουλ σωστά, είχαμε δύο και τρία φάουλ να δώσουμε. Είχαμε όμως τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το παιχνίδι. Παλεύουμε και μας αρέσει, αλλά δεν μας αρέσει να ξεφεύγει ο αντίπαλος με 13, 14, 15 πόντους. Ήθελα να δω πράγματα, ο Παπαπέτρου έχει βαριά πόδια, ο Παπανικολάου έρχεται από τραυματισμό. Ο Ρογκαβόπουλος έπαιξε στο δύο κι ο Παπαπέτρου το ίδιο, αλλά δημιουργικά δεν ήμασταν καλοί. Προφανώς προσπαθούμε να βρούμε ισορροπία από μέσα προς τα έξω.

Είμαστε σε καλό δρόμο, τηρουμένων των αναλογιών. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την ταυτότητά μας. Το χειροκρότημα έρχεται για την προσπάθεια. Θέλουμε ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, στο δίποντο και στο τρίποντο. Όσον αφορά τα ριμπάουντ, παίξαμε με αλλαγές και βγάλαμε τους ψηλούς, οπότε ήταν λογικό να αδειάσει η ρακέτα. Γι' αυτό και οι Παπανικολάου - Μήτογλου ήταν οι πρώτοι ριμπάουντερ σε αυτή την ανισορροπία.

Η εξέλιξη της επίθεσής μας ήταν τελείως διαφορετική, έμεινα ευχαριστημένος από την κυκλοφορία της μπάλας. Είχαμε καλύτερο διάβασμα. Δεν σουτάρουμε τόσο άσχημα, μπορούμε να σουτάρουμε καλύτερα. Άλλωστε το σουτ είναι δικό μου πρόβλημα, εγώ κρατάω τον παίκτη στο παρκέ. Προσπαθούμε να δούμε ποια είναι η ποιότητά μας, να καλύψουμε τις αδυναμίες μας όσο περισσότερο μπορούμε. Αν οι παίκτες είναι συγκεντρωμένοι, αξίζουν συγχαρητήρια, δεν το λέω απλά για να το πω.

Στην Εθνική δεν μπορούμε να φτιάξουμε παίκτες, σε 40 και σε 50 μέρες δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον Μήτογλου ή τον Μποχωρίδη iso παίκτες. Χρειαζόμαστε μία διαφορετική δομή, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, με άλλα σχήματα, με inside game, θεωρώ ότι και ο Παπαπέτρου και ο Μήτογλου μπορούν να βοηθήσουν εκεί. Ο Παπαγιάννης το έκανε απόψε στη ρακέτα, ο Χατζηδάκης μας άνοιξε λίγο τους διαδρόμους. Η μπάλα πρέπει να μπει και λίγο παραπάνω στο καλάθι. Είναι συγκεκριμένοι οι αθλητές και προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πιο σκληροί, όχι σε περιόδους. Μπορούμε να είμαστε σκληροί από την αρχή. Και να μην κάνουμε αχρείαστα φάουλ.

Έχουμε ακόμα τρεις προπονήσεις εδώ, μετά ακόμα δύο στο Άμπου Ντάμπι και δύο φιλικά. Εκεί θα επιλέξουμε τους 12. Το Παγκόσμιο Κύπελλο σε σχέση με το EuroBasket έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχει τελικούς, έτσι θα προσεγγίσουμε τους αγώνες. Πρώτα την Ιορδανία και έπειτα βλέπουμε. Αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Το πώς θα ανοίξει το ροτέισον, θα το πει το παιχνίδι. Και το κοουτσάρισμά μου θα είναι διαφορετικό όταν δούμε αυτούς που θα τρέχουν το παιχνίδι, ο καθένας θα έχει διακριτό ρόλο. Νομίζω ότι έχουμε πάρει μία εικόνα, ποιος μπορεί να κάνει τι, έχουμε και κάποιους που δεν είναι στο 40%, 50%, 60% των δυνατοτήτων τους. Φάνηκαν κάποιες αδυναμίες και σε αυτές θα δουλέψουμε.

Δεν άλλαξε τα δεδομένα η αποχώρηση του Αγραβάνη. Εδώ οι αθλητές έρχονται εθελοντικά, όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Άλλωστε ήταν στο προπονητικό πλάνο να μείνουν έξω ο Αγραβάνης και ο Καλαϊτζάκης απόψε. Κάναμε την προσπάθειά μας και ήμασταν στον δρόμο που εκείνος πορεύθηκε. Έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής. Λεπτομέρειες θα μου επιτρέψετε να μην πω. Έχω επικοινωνήσει με 22 αθλητές, τηλεφωνικά ή δια ζώσης. Κάποιος λέει "έρχομαι", κάποιος λέει "δεν μπορώ". Αυτό.

Πιστεύω ότι σύντομα, αύριο ή μεθαύριο θα είμαστε λίγο πιο καλά πληροφορημένοι ως ομοσπονδία στο θέμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο».