Εθνική ομάδα: Θα είναι δύσκολα και χωρίς Γιάννη

Η Ελλάδα έχει αρκετές απουσίες ενόψει Μουντομπάσκετ και η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αν απουσιάσει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Εθνική ομάδα: Θα είναι δύσκολα και χωρίς Γιάννη

To ερχόμενο Μουντομπάσκετ θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται στον τρίτο όμιλο, στον οποίο και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Αμερική, την Ιορδανία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι δύο πρώτες ομάδες θα περάσουν στην επόμενη φάση, σε ένα τουρνουά στο οποίο θα λάβουν μέρος 32 χώρες. Θα είναι βέβαια μία διοργάνωση με σημαντικές απουσίες. Πέρα από το γεγονός πως η Αργεντινή υπέστη αποκλεισμό σοκ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, υπάρχουν αρκετοί πρωτοκλασάτοι παίκτες, από αρκετές χώρες, οι οποίοι ενημέρωσαν πως δεν θα δώσουν το «παρών».

Από τη Σερβία θα λάμψουν με την απουσία τους παίκτες όπως ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Βασίλιε Μίτσιτς, από τη Λιθουανία δεν θα παίξουν οι Ντομάντας Σαμπόνις, Εντγκάρας Ουλανόβας, Λούκας Λεκαβίτσιους και Ρόκας Γκιεντράιτις. Ακόμη και οι ΗΠΑ, δέχτηκαν την άρνηση των Τζέισον Τέιτουμ και Ντέμιεν Λίλαρντ, ενώ από τη Γερμανία έμεινε εκτός ο Μάξι Κλέμπερ των Μάβερικς. Ο Καναδάς δεν θα έχει μαζί του τον Άντριου Ουίγκινς, ο οποίος πήρε πρωτάθλημα με τους Ουόριορς, ενώ και οι Αυστραλοί θα παλέψουν χωρίς τον Ντάντε Έξουμ.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, βέβαια, θα παραταχθούν πλήρεις αυτή τη φορά, έχοντας βάλει πλώρη για τα μετάλλια, ενώ και η Σλοβενία θα έχει και πάλι μαζί της τον Λούκα Ντόντσιτς. Η Ιταλία δέχθηκε πλήγμα με την επιλογή του Πάολο Μπακνέρο να προτιμήσει να παίξει με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αλλά θα έχει καλή ομάδα. Τι συμβαίνει όμως με την Ελλάδα; Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το γεγονός πως τέθηκαν εκτός οι Κώστας Σλούκας, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Νικ Καλάθης, αποδυναμώνουν σημαντικά την χώρα μας τόσο στη θέση του πλέι μέικερ όσο και στο «2», αν και η έλευση του Τόμας Ουόκαπ προσφέρει ποιότητα. Ο Σλούκας όμως μπορούσε να παίξει και στο «2», εκεί που υπάρχει έλλειμα. Υπάρχει ουσιαστικά μόνο ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Στους φόργουορντ υπάρχει ποσότητα και ποιότητα, καθώς στο «3» υπάρχουν οι Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, συν τον Θανάση Αντετοκούνμπο, οι οποίοι αναλόγως τις ανάγκες μπορούν να παίξουν από το «2» έως και το «4». Με τις απουσίες που υπάρχουν, σε συνδυασμό και με την έλλειψη νέων καλών γηγενών παικτών, να είστε σίγουροι πως ο Δημήτρης Ιτούδης θα προχωρήσει και σε αλχημείες. Στο πόστο του πάουερ φόργουορντ υπάρχει ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος όμως είναι αδρανής εδώ και 1,5 χρόνο, συν ο Δημήτρης Αγραβάνης. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το μεγάλο όπλο της Εθνικής μας ομάδας, καθώς αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο. Οι πιθανότητες να δώσει το «παρών» ο σούπερ σταρ των Μπακς είναι μοιρασμένες. Θέλει να παίξει, αλλά ακολουθεί αποθεραπεία στο πόδι του και το Μιλγουόκι είναι αρκετά αυστηρό σε αυτές τις καταστάσεις.

Στην περίπτωση, πάντως, που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μείνει εκτός, η κατάσταση θα δυσκολέψει αρκετά για την Εθνική μας ομάδα. Με εκείνον στο ρόστερ, η ομάδα φέτος θα είναι περισσότερο του Γιάννη και οι υπόλοιποι θα είναι άκρως υποστηρικτικοί. Αν δεν δώσει το «παρών», όμως, σε συνδυασμό και με τις απουσίες των Σλούκα-Καλάθη-Ντόρσεϊ, η Ελλάδα θα ψάξει τον παίκτη που θα παίρνει πάνω του τις φάσεις. Και αυτό είναι ένα θέμα. Μη ξεχνάμε και το «5». Ο Γιώργος Παπαγιάννης θα δώσει το «παρών», αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολη η παρουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο. Σε αυτό το σενάριο βλέπουμε να πηγαίνει ο Αγραβάνης στο πόστο του σέντερ.