Εθνική Νέων: Τα λόγια των πρωταγωνιστών

Τα λόγια των πρωταγωνιστών της Εθνικής Νέων 

Εθνική Νέων: Τα λόγια των πρωταγωνιστών

Ένας παίκτης ομάδας, που έκανε και πάλι αυτό που χρειαζόταν η ομάδα ως την νίκη και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Ο Σωτήρης Οικονομόπουλος χάθηκε στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων και των συμπαικτών του και ξέσπασε λίγο περισσότερο από όσο ίσως μας έχει συνηθίσει όταν βρίσκεται το παρκέ.

«Στην αρχή είχαμε πολλά προβλήματα κυρίως αμυντικά, ωστόσο καταφέραμε στο δεύτερο ημίχρονο να γυρίσουμε το παιχνίδι να κάνουμε την ανατροπή και είχαμε και την ευκαιρία να μην πάει καν στην παράταση. Αυτό που με χαροποιεί σε αυτή την ομάδα δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Έχει γίνει κι άλλες φορές να βρισκόμαστε πίσω στο ημίχρονο και να γυρίζουμε τα παιχνίδια. Αυτό δείχνει χαρακτήρα και είμαι πολύ περήφανος για τους συμπαίκτες μου».

Η… ψύχραιμη ανάλυση του παιχνιδιού τέτοιες στιγμές δείχνει πολλά για το χαρακτήρα του, αλλά το συναίσθημα έρχεται στο προσκήνιο σταδιακά: «Από την πρώτη μέρα δεθήκαμε όλα τα παιδιά. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο προπονητής μας που κατάφερε να μας κάνει να πιστέψουμε στο στόχο που είχαμε θέσει. Δεν το καταφέραμε στο 100%, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πορεία μας μας χαροποιεί. Εύχομαι όλα τα παιδιά που ακολουθούν να ζήσουν ανάλογες στιγμές. Θέλει δουλειά, αφοσίωση και πιστεύω ότι με την αφοσίωση που έχουμε εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες. Πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και καταφέραμε ότι καταφέραμε. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους».

Ο Γιώργος Νεόφυτος ήξερε πως μπορεί να παίξει το ρόλο του αμυντικά από την αρχή της διοργάνωσης και αυτό έκανε όσες φορές κλήθηκε στο παρκέ. Όπως και σήμερα: «Είχαμε ένα νευρικό ξεκίνημα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο με πιεστική άμυνα ανατρέψαμε την κατάσταση και στο τέταρτο δεκάλεπτο βγάλαμε και κάποιες μεγάλες φάσεις και πήραμε το ματς. Ο ρόλος μου στην ομάδα είναι αμυντικός και προσπαθώ να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ. Τέλος καλό όλα καλά. Άλλωστε από θέμα ρόλων αυτή η ομάδα είναι ό,τι καλύτερο. Είμαστε όλοι δεμένοι από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό είναι η μόνο η αρχή ελπίζουμε».

Ο Θωμάς Ζορμπάς πρόσθεσε: «Ήταν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο από την αρχή. Είχαμε θέμα στην άμυνα και στην επίθεση ήμασταν άστοχοι. Το γυρίσαμε και στο τέλος στην παράταση ήμασταν πολύ σκληροί στην άμυνα κάτι που μας οδήγησε στη νίκη και στο χάλκινο μετάλλιο. Το μυστικό είναι ότι είμαστε μια οικογένεια. Σίγουρα έχουμε να δώσουμε πολλά στο μέλλον».

Ο Αλέξανδρος Καλαϊτζάκης κλήθηκε αρκετές φορές από τον πάγκο να δώσει ενέργεια, να προσφέρει αθλητικότητα και πίεση στην άμυνα. Το έκανε και σήμερα όταν κλήθηκε από τον Κώστα Παπαδόπουλο να πατήσει παρκέ: «Η αλήθεια είναι πως μπήκαμε λίγο νωθροί στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Βγάλαμε ένα διαφορετικό πρόσωπο στο δεύτερο. Είμαστε όντως μια οικογένεια, είμαστε πολύ δεμένοι, δεθήκαμε στη διάρκεια της προετοιμασίας και έχουμε γίνει μια οικογένεια. Είναι το μυστικό. Είμαστε εδώ, φωνάζει δυνατά “παρών” το ελληνικό μπάσκετ. Ελπίζουμε να μας ακούσουν με το μήνυμα που στείλαμε. Με σκληρή δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε ανάλογα πράγματα και στο μέλλον».

Σταυρακόπουλος: «Αν δεν έχουμε πίστη σε εμάς, ποιος θα έχει;»

Ο Σωτήρης Σταυρακόπουλος ήταν εκεί… Θα μπορούσε και να μην είναι, αφού σε ένα από τα τελευταία φιλικά τραυματίστηκε στο χέρι: «Θα ήμουν… Δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσω. Έχω παίξει και με χειρότερα χτυπήματα. Και δεν το μετανιώνω με την καμία», λέει με τον αυθορμητισμό του και ένα χαμόγελο… διαρκείας: «Μπήκαμε όντως λίγο νωθρά στο παιχνίδι, δεν ξέρω αν ήταν από άγχος. Μιλήσαμε στα αποδυτήρια, μπήκαμε πολύ δυνατά στο δεύτερο μισό και ήταν το οποίο θέλαμε πολύ. Το είχαμε στόχο από την αρχή. Δώσαμε τα πάντα στο δεύτερο, το διασκεδάσαμε και λίγο περισσότερο και καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλαμε που είναι και το βασικό».

Μπορεί αρκετοί να μην πίστευαν στα παιδιά αυτά, οι ίδιοι όμως είχαν διαφορετική άποψη. Δεν έχει και άδικο στον δικό του επίλογο πάντως: «Αν δεν έχουμε πίστη εμείς σε εμάς, ποιος θα έχει;».

Μπαζίνας: «Το είχαμε υποσχεθεί με τον Λευτέρη το μετάλλιο»

Ο Νάσος Μπαζίνας ήταν αυτός που έδωσε τη σπίθα για να γυρίσει το παιχνίδι. Άμυνα, οργάνωση, αλλά και επίθεση σήμερα, αφού πήρε πάνω του προσπάθειες και βοήθησε τα μέγιστα την Εθνική Νέων Ανδρών να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο με τη νίκη επί του Βελγίου στο Ηράκλειο. Ήταν κάτι που όπως αποκαλύπτει το είχαν υποσχεθεί στους εαυτούς τους με τον Λευτέρη Μαντζούκα.

«Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, πάρα πολύ χαρούμενος», είναι τα πρώτα του λόγια και όποιος μπορούσε να τον δει, δεν χρειαζόταν την περιγραφή είναι η αλήθεια, αφού μεγαλύτερο χαμόγελο δύσκολα μπορεί να ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του: «Δείξαμε ψυχή, ήμασταν πίσω στο σκορ, δεν είχαμε μπει σωστά στο παιχνίδι, αλλά δείξαμε αντίδραση. Δείξαμε πως είμαστε μια ομάδα, όπως είμαστε σε όλο το τουρνουά. Κάναμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί, δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε σε ένα τελευταίο παιχνίδι, γίναμε μια ομάδα, μια γροθιά από τον πρώτο προπονητή μέχρι και τον τελευταίο παίκτη. Όλοι μαζί για τη νίκη!».

Ο Μπαζίνας συνεχίζει και με την αποκάλυψή του: «Είμαι χαρούμενος για όλα τα παιδιά. Κάτι σίγουρα δείχνει αυτό το μετάλλιο για το μέλλον. Είμαι περήφανος για τα παιδιά, το επιτελείο, μας πρόσεξαν από την πρώτη στιγμή. Είχαμε υποσχεθεί με τον Λευτέρη (Μαντζούκα) πως θα πάρουμε ένα μετάλλιο με τις μικρές εθνικές μαζί. Και λέω με τον Λευτέρη γιατί είμαστε περισσότερα χρόνια μαζί και τελικά έγινε. Είναι η τελευταία χρονιά που θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να το ξαναζήσουμε ίσως και με την Εθνική Ανδρών».