Εθνική Νέων Ανδρών: Δώστε τους μια ευκαιρία!

Η Εθνική Νέων Ανδρών δείχνει ότι κάτι υπάρχει από πίσω στο ελληνικό μπάσκετ 

Εθνική Νέων Ανδρών: Δώστε τους μια ευκαιρία!

Μπορεί να μην είναι και η πιο ταλαντούχα γενιά που έχει βγει, αλλά από πάθος και ενέργεια ξεχειλίζει! Η Εθνική μας Νέων λοιπόν (του 2003 και 2004 γεννηθέντες) έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού U20 της Κρήτης και απόψε στις 21.00 στα Δυο Αοράκια θα παλέψει για την είσοδο στον τελικό κόντρα στη Γαλλία. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, με προϋπηρεσία στις μικρές Εθνικές, κατάφερε να φτιάξει ένα σύνολο με χημεία, ξέροντας αρκετά παιδιά από τότε που ήταν στην Εθνική Παίδων. Με γνώριμα πρόσωπα λοιπόν μπόρεσε να «χτίσει» κάτι καλό που αρέσει στον κόσμο.

Σταρ της ομάδας, δίχως να μειώνουμε τους υπόλοιπους, είναι οι Λευτέρης Μαντζούκας, Βαγγέλης Ζούγρης, Σωτήρης Οικονομόπουλος, Νίκος Πλώτας και Νάσος Μπαζίνας. Ο Μαντζούκας με 18,6 πόντους είναι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής και αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Έχοντας πλέον παραστάσεις ακόμη και από την Ευρωλίγκα, ο άσος του Παναθηναϊκού δείχνει γιατί θεωρούνταν ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του. Ο Ζούγρης είναι η «αποκάλυψη» της Εθνικής. Ο φόργουορντ του Περιστερίου κυριαρχεί κάτω απ’ τα καλάθια και βάσει index είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας. Ήδη τον βάφτισαν …μικρό Κάιλ Χάινς! Δεύτερος σκόρερ της Εθνικής ο Οικονομόπουλος. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού σκοράρει τόσο μέσα όσο και έξω απ’ το καλάθι. Φέτος είχε δοθεί δανεικός στον Πανερυθραϊκό και φάνηκε πως του έκανε καλό, παίρνοντας παιχνίδια στα πόδια του. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της Εθνικής ως τώρα έχουν και οι δυο παίκτες του Προμηθέα, Πλώτας και Μπαζίνας. Τα υπόλοιπα παιδιά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι οι Ζορμπάς, Αλ. Καλαϊτζάκης, Μερμίγκης, Ναυπλιώτης, Νεόφυτος, Σταυρακόπουλος και Χατζής.

Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι εδώ λοιπόν. Και το ερώτημα είναι το γνωστό, πόσοι απ’ αυτούς θα μπορέσουν να κάνουν καριέρα και πόσοι θα χαθούν. Το θέμα είναι ότι δεν είναι τελείως στο χέρι τους. Όταν οι ομάδες της Α1 παίρνουν ένα σωρό ξένους (και αμφιβόλου αξίας) και είναι το περισσότερο μέσα στο παρκέ, πώς να περισσέψει χρόνος και γι’ αυτούς. Η Α2 είναι καλύτερος προορισμός, αλλά δεν μπορείς να μείνεις επ’ αόριστον εκεί. Αν βέβαια θέλεις να ανελιχθείς.

Απευθυνόμενοι έτσι στους ανθρώπους των μεγάλων συλλόγων λέμε: «Δώστε τους μια ευκαιρία». Ας την πάρουν, κι ας πάει χαμένη. Θα φανεί ποιοι μπορούν να προχωρήσουν και ποιοι όχι. Και εδώ είναι στο χέρι των παικτών να την εκμεταλλευτούν και να δείξουν πως μπορούν να σταθούν σε ανδρικό επίπεδο. Απλά, χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και όχι έπαρση, ότι ξαφνικά έγινες σούπερ παίκτης. Τα παραδείγματα παικτών που έκαναν …όργια στις μικρές ηλικίες και μετά χάθηκαν, είναι πολλά. Κάτω το κεφάλι λοιπόν και δουλειά.

Ψάχνοντας στο μεταξύ τα επόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εκείνος που έχει ξεχωρίσει ως τώρα στην Κρήτη είναι ο Τις Ντε Ρίντερ. Ο 20χρονος πάουερ φόργουορντ κατάφερε να οδηγήσει το Βέλγιο μέχρι τα ημιτελικά! Θυμίζει στην κοψιά τον Νοβίτσκι. Την προσοχή έχει αποσπάσει και ο 19χρονος σέντερ, Ντάνιελ Γουλφ, οδηγώντας κι αυτός το Ισραήλ μέχρι τους «4»! Από την αποψινή μας αντίπαλο, μια κλασική αθλητική Γαλλία, έχουν ξεχωρίσει οι Καμαρντίν, Ρεϊνό, Μπαλ και Τραορέ. Από την Ισπανία, που έπεσε θύμα έκπληξης χάνοντας στους «16» από το Ισραήλ, άρεσαν οι Ντομίνγκεθ και Καϊσέδο, ενώ από τους Λιθουανούς διακρίθηκε ο Λελεβίτσιους. Από τη Σερβία τέλος, κρατήστε το όνομα του Μπράνκοβιτς. Χοντρούλης (όπως ήταν κι ο Γιόκιτς μικρός) αλλά έχοντας μέσα του πολύ μπάσκετ!