Εθνική Ελλάδας: Ας ξεχάσει ότι είναι από τα φαβορί...

Η Εθνική Ελλάδας έχει σήμερα μπροστά της το πρώτο σοβαρό διαγώνισμα - Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 

Εθνική Ελλάδας: Ας ξεχάσει ότι είναι από τα φαβορί...

Μετά από μια σειρά φιλικών αγώνων, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ μπαίνει από σήμερα στη διαδικασία των επίσημων παιχνιδιών. Στην έναρξη της β’ φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου 2023 η Ελλάδα αντιμετωπίζει απόψε στο Βελιγράδι τη Σερβία. Η ώρα της αλήθειας έφτασε, λοιπόν, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ.

Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε και το εξής. Δεν ξέρουμε ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να συνδυαστούν προκριματικά Παγκοσμίου με Ευρωμπάσκετ. Σύμφωνοι, δεν υπάρχουν και πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες και μπορεί κάποιος να πει ότι έτσι τα προκριματικά θα γίνουν με κανονικές συνθέσεις, αλλά από την άλλη επιβαρύνονται οι ομάδες με έξτρα παιχνίδια και το κυριότερο θα κάνουν τον… σταυρό τους μη χάσουν κάποιον παίκτη με τραυματισμό (ήδη χθες είχαμε τον πρώτο σοβαρό του Σενγκέλια στη Γεωργία). Και είναι κρίμα το Ευρωμπάσκετ να χάσει κάποιους αστέρες του. Προσωπικά, θεωρούμε λάθος την απόφαση αυτή της ΦΙΜΠΑ να… μπουκώσει τόσο το πρόγραμμα. Και δεν είναι και αδιάφοροι οι αγώνες των προκριματικών, ώστε να μπορούν να είναι λίγο πιο χαλαρές οι ομάδες.

Επιστρέφοντας στην Εθνική μας, ο αποψινός αγώνας θα είναι ένα πραγματικό κρας τεστ. Οι Σέρβοι είναι δυνατοί και θα βάλουν δύσκολα στην ελληνική ομάδα. Αλλά η Εθνική πρέπει να συνηθίσει στα δύσκολα, ειδικά όταν χαρακτηρίζεται ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού Ευρωμπάσκετ. Λογικά, θα το λέει και ο Ιτούδης στους παίκτες του, θα το πούμε και εμείς, η Εθνική πρώτα από όλα εκείνο που πρέπει να κάνει τώρα είναι να… ξεχάσει ότι είναι φαβορί. Ας το αφήσει αυτό για τους μπουκ. Εντάξει, έχουμε ίσως τον κορυφαίο παίκτη του ΝΒΑ αυτήν τη στιγμή και ένα από τα καλύτερα ρόστερ των τελευταίων ετών, αλλά στο γήπεδο θα φανούν όλα.

Και απέναντί μας υπάρχουν ουκ ολίγοι υπολογίσιμοι αντίπαλοι, διόλου ευκαταφρόνητοι. Δεν υπάρχουν ομάδες της… πλάκας όπως έλεγαν διάφοροι, καλλιεργώντας ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας, επικίνδυνο από κάθε άποψη.

Αστέρες του ΝΒΑ και σπουδαίοι παίκτες υπάρχουν σε όλες τις ομάδες πρώτης γραμμής. Θέλετε ονόματα; Γιόκιτς στη Σερβία, Ντόντσιτς στη Σλοβενία, Βαλαντσιούνας στη Λιθουανία, Γκαλινάρι στην Ιταλία, Οσμάν και Κορκμάζ στην Τουρκία, Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς στην Κροατία, Σρέντερ στη Γερμανία είναι μερικοί εξ αυτών που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αφού κατέκτησε την κορυφή στο ΝΒΑ, θέλει να πράξει το ίδιο και στο Ευρωμπάσκετ. Και να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος όλων! Γι’ αυτό και αποδέχτηκε την πρόκληση αυτή. Δεν έχει ξεχάσει το Παγκόσμιο του 2019 και θέλει να πάρει μια προσωπική ρεβάνς. Θα πρέπει, όμως, να έχει στο μυαλό του ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ομαδικής προσπάθειας. Αν πάει να το κάνει μόνος του, δύσκολα θα έρθει η επιτυχία. Πέρασαν τα παλιά χρόνια, όπου ένας παίκτης μπορούσε μόνος του. Είναι εκείνος που θα κάνει τη διαφορά, δεν διαφωνούμε, αλλά ακόμη κι αυτός θα πρέπει να βάλει το «εγώ» κάτω από το «εμείς». Και όταν χρειαστεί, φυσικά, στο τέλος, να βγει μπροστά, οδηγώντας την Εθνική στη… Γη της Επαγγελίας!