Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία

Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ έχει να κατακτήσει μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ από το 2009.Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε. Είναι πάρα πολλά.

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία

Και το οξύμωρο είναι πως σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι Έλληνες μπασκετμπολίστες, καταξιωμένοι διεθνείς, αξιόλογοι προπονητές, παίκτες σούπερ σταρ, ομάδες που ήταν φαβορί για μία διάκριση, αλλά στο τέλος... τζίφος! Φέτος, όμως, η Εθνική μας ομάδα έχει μία τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει όχι μόνο στην κορυφαία τετράδα, αλλά και στη διάκριση με ένα μετάλλιο. Καμία αντίρρηση πως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς υπάρχουν αρκετές ισχυρές εθνικές στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ, όπως η Σερβία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα είναι μέσα στα φαβορί.

Και πώς να μην είναι, όταν στο ρόστερ της Εθνικής θα υπάρχει ο εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο, Γιάννης Αντετοκούνμπο; Το θέμα βέβαια είναι να καταφέρει η Εθνική μας ομάδα να τον αξιοποιήσει. Να βρει τρόπους, συστήματα, τακτική, φιλοσοφία και να πάρει το 100% από το ταλέντο του σούπερ σταρ των Μπακς. Γιατί αυτό ήταν το θέμα στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο η χώρα μας απέτυχε, αν και είχε τον Γιάννη στη σύνθεσή της. Ήδη το προπονητικό τιμ κάνει κουβέντα για... αποστάσεις. Για τις κατάλληλες αποστάσεις των παικτών μέσα στο παρκέ, για να δίνονται χώροι στον Γιάννη για δράση στο σετ παιχνίδι. Γιατί στο ανοιχτό γήπεδο είναι ανίκητος! Οι άμυνες εδώ θα επιδιώξουν να κλειστούν μέσα στη ρακέτα και να δώσουν το σουτ στην Εθνική. Εδώ, όμως, θα χρειαστεί να παρουσιαστούμε και εμείς παραγωγικοί από την περιφέρεια, για να ανοίξουμε τις αντίπαλες άμυνες. Η αλήθεια όμως είναι πως εδώ και χρόνια υστερούμαστε σε σταθερά καλούς σουτέρ. Ίσως να μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε αυτό το κομμάτι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, αλλά και ο Κώστας Σλούκας.

Βέβαια, δεν είμαστε η Εθνική μόνο του Γιάννη. Έχουμε ταλέντο και ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Αν η τελική δωδεκάδα συμπληρωθεί σύμφωνα με τη λογική, ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει στον άσο τους Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη. Στο «2» τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Στο «3» τους Κώστα Παπανικολάου και Ιωάννη Παπαπέτρου. Στο «4» τον σούπερ σταρ Γιάννη Αντετοκούνμπο και πίσω του τον Δημήτρη Αγραβάνη, ελλείψει του ταλαιπωρημένου λόγω τιμωρίας Ντίνου Μήτογλου. Στο «5» διαθέτουμε σέντερ-δεινόσαυρο, τον Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά και έναν αθλητικό ψηλό, όπως τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Σε όλα αυτά προσθέστε και τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει στην άμυνα από το «2» έως και το «4», συν τον έξτρα παίκτη. Ενδεχομένως να είναι γκαρντ. Όποιος και να είναι όμως, τα 11 προαναφερόμενα ονόματα συνθέτουν ένα ρόστερ με ταλέντο, ποιότητα, εμπειρία, αλλά και νιάτα.

To ζητούμενο για τον Δημήτρη Ιτούδη είναι να καταφέρει να «δέσει» το σύνολο και να αποκτήσει την επιθυμητή χημεία. Ενδεχομένως και παίκτες που είχαν ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες του, να χρειαστεί να κάνουν ένα βήμα πίσω. Κυρίως για να λάμψει και για να ηγηθεί της Εθνικής ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Είναι σημαντικό να υποστηριχθεί το παιχνίδι του 27χρονου φόργουορντ. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, καμία αντίρρηση, αλλά όταν έχεις τέτοιο όπλο στα χέρια σου, σε μία τόσο ιδανική ηλικία, θα είναι έγκλημα να μην το αξιοποιήσεις. Το έκαναν οι Γερμανοί με τον Ντιρκ Νοβίτσκι για χρόνια, διαθέτοντας ένα ρόστερ κατώτερο σε σύγκριση με την ποιότητα που έχουμε εμείς στο ρόστερ μας. Η Εθνική μας μπορεί να τα καταφέρει και το σημαντικό είναι πως έχουν μεγάλη πίστη όλοι για αυτόν τον σκοπό.