Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Όνειρό μας το Τόκιο»

Ο Βασίλης Καββαδάς μιλά στο «ΦΩΣ» για την Εθνική ομάδα, τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό, τον Πιτίνο, τον Μπαρτζώκα, αλλά και τα νέα ταλέντα που δεν βλέπουμε πλέον.

Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Όνειρό μας το Τόκιο»

Ο Βασίλης Καββαδάς κλήθηκε για μία ακόμη φορά στην Εθνική μας ομάδα. Ο 29χρονος (28/12/1991) σέντερ, ο οποίος την τελευταία διετία αγωνίστηκε στον Ηρακλή, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Πέρασε μία δύσκολη φάση με τον τραυματισμό του στην ΑΕΚ, αλλά στον «Γηραιό» αναγεννήθηκε. Φέτος μάλιστα τέλειωσε τη σεζόν έχοντας κατά μέσο όρο 12,3 πόντους (64,5% δίποντα) και 8,9 ριμπάουντ, σε περίπου 26 λεπτά συμμετοχής, αγωνιζόμενος σε 18 ματς πρωταθλήματος. Ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια. Μένει ελεύθερος, αλλά το μυαλό του είναι μόνο στην προσπάθεια της Ελλάδας να δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Καββαδάς παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ», μιλώντας για τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Βασίλη Σπανούλη, τον Ρικ Πιτίνο, ενώ εξήγησε και τον λόγο που δεν βλέπουμε πλέον πολλά ταλέντα στο ελληνικό μπάσκετ.

-Βασίλη, πέρασες μία δύσκολη περίοδο με τον τραυματισμό σου, αλλά στον Ηρακλή αναγεννήθηκες. Πώς ήταν εκείνες οι μέρες;

Εγώ ξεκίνησα στον Ηρακλή μη γνωρίζοντας αν θα είμαι σε θέση να παίξω ξανά μπάσκετ. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή μου. O τραυματισμός μου ήταν δύσκολος. Δεν ήταν για παράδειγμα μηνίσκος ή χιαστός, όπου ξέρεις πόσο θα μείνεις έξω και θα γυρίσεις. Είναι μύες και η γάμπα είναι ιδιαίτερο σημείο και θέλει προσοχή. Θέλει υπομονή, ενδυνάμωση. Δυστυχώς όμως στην ΑΕΚ όπου ήμουν υπήρξε πίεση, βιασύνη. Δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα του τραυματισμού μου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνω έξω όλη τη χρονιά. Ήταν πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο αυτό που έζησα. Ευτυχώς που είχα μαζί μου έναν εξαιρετικό γυμναστή, τον οποίο είχα και στην Τρίπολη (Αρκαδικό) και τον ευχαριστώ. Με βοήθησε πάρα πολύ. Είχα να παίξω μπάσκετ από τον Σεπτέμβριο και φτάσαμε Ιούλιο. Δεν είχα ομάδα, είχα χάσει έδαφος και ήρθε η προοπτική του Ηρακλή. Είμαι ευγνώμων στον Γιάννη Καστρίτη. Εξαιρετικός προπονητής, σπουδαίος άνθρωπος. Πίστεψε σε εμένα και επένδυσε πάνω μου. Έβαλε πλάτη για μένα παρά τις πιέσεις που δέχθηκε. Είχε υπομονή μαζί μου, σωστό πλάνο και επανήλθα. Μου έδωσε τον χρόνο που χρειαζόμουν. Έκανα τις σωστές προπονήσεις, υπήρξε χρονοδιάγραμμα μαζί μου, ενώ στους αγώνες με χρησιμοποιούσε ως αλλαγή. Αρχικά έπαιζα 2-3 λεπτά, μετά 5-10 και μόλις άρχισα να δυναμώνω και να πατάω γερά στα πόδια μου, επέστρεψα στις επάλξεις παίζοντας στο φουλ. Ευχαριστώ τον Ηρακλή που με στήριξε, αλλά και που με αγάπησε ως παίκτη. Το εισέπραξα όχι μόνο από τη διοίκηση αλλά και από τον φίλαθλο κόσμο. Τους ευχαριστώ όλους. Δεν ήξερα αν θα είμαι σε θέση να περπατήσω κανονικά ξανά, που λέει ο λόγος, και ο Ηρακλής με βοήθησε να γίνω και πάλι ο παίκτης που ήμουν. Και ακόμη καλύτερος!

-Έκανες εξαιρετικές εμφανίσεις στον Ηρακλή. Δέθηκες με την ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσεις εκεί;

Πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια στον Ηρακλή. Με στήριξε και με αγάπησε, τόσο η διοίκηση όσο και ο κόσμος. Αν και είμαι από την Αθήνα, λάτρεψα και τη Θεσσαλονίκη. Όμορφη πόλη για να ζεις. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν. Μεγάλη ανταμοιβή για εμένα το γεγονός ότι με κάλεσαν στην Εθνική ομάδα. Το συμβόλαιό μου με τον Ηρακλή λήγει στις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει κουβέντα για το μέλλον μου. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως αυτές τις ημέρες είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος, αλλά και αφοσιωμένος, στις υποχρεώσεις μου με την Εθνική ομάδα. Είναι μεγάλη τιμή να είμαι στην προεπιλογή. Το μυαλό μου είναι μόνο εδώ.

-Τι πήγε στραβά φέτος με τον Ηρακλή; Έγιναν επενδύσεις, ήρθαν αξιόλογοι παίκτες, αλλά δεν ήρθαν τα αποτελέσματα.

Αναμφίβολα έγινε μία σημαντική προσπάθεια από τη διοίκηση. Ήρθαν παίκτες, έγιναν επενδύσεις, αλλά τα αποτελέσματα δεν μας δικαίωσαν. Αποκλειστήκαμε από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ και στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να μπούμε στα πλέι οφ. Νομίζω πως ναι μεν ήρθαν παίκτες, αλλά δεν υπήρξε καλή χημεία μεταξύ μας. Δεν ταιριάξαμε, δυστυχώς. Δεν στήθηκε σωστά η ομάδα, αυτό ήταν το πρόβλημα.

-Είσαι παρών στην Εθνική ομάδα στην προεπιλογή. Κόουτς ο Ρικ Πιτίνο. Τι άνθρωπος είναι;

Καταρχάς βλέπω πως πρόκειται για έναν πολύ ευχάριστο τύπο. Είναι εξαιρετικός κόουτς και το καταλαβαίνεις από την αρχή. Έχει τεράστια πείρα, γνώσεις, παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και πιστεύω πως είναι μετρ στο κομμάτι της ψυχολογίας. Σου λέει πράγματα που σε εμψυχώνουν, που σου δίνουν αυτοπεποίθηση, που σε κάνουν να τα δώσεις όλα για την ομάδα σου. Ξέρει να εμπνέει τους παίκτες του. Είναι όμορφο και ξεχωριστό να συνεργάζεσαι μαζί του. Τον ακούς με προσοχή. Μαθαίνουμε από εκείνον. Είναι μία πολύ ωραία εμπειρία και πιστεύω πως θα βοηθήσει αρκετά την Εθνική μας ομάδα. Έχει πράγματα να δώσει, έχει κίνητρο, θέλει να πετύχει με την Ελλάδα και δείχνει χαρούμενος που είναι ο ομοσπονδιακός μας προπονητής. Έχει ατάκες και λέει πράγματα που τα κρατάς μέσα σου.

-Είναι αρκετά νωρίς, αλλά τι στιλ μπάσκετ θέλει να παίξει ο Πιτίνο;

Είναι όντως αρκετά νωρίς. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Είναι ξεκάθαρο όμως πως ο κόουτς θέλει να παίζουμε γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ. Να ποντάρουμε στην ταχύτητα, να επιδιώκουμε το καλάθι στον αιφνιδιασμό, να μη μας προλαβαίνουν οι αντίπαλοι. Θέλει να πηγαίνουμε στο γρήγορο τρανζίσιον. Δεν θέλει να είμαστε στατικοί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

-Πώς είναι η αίσθηση να έχεις και πάλι για συμπαίκτη τον Βασίλη Σπανούλη;

Με τον Βασίλη είχα τη χαρά να τον έχω συμπαίκτη στα χρόνια μου στον Ολυμπιακό, αλλά παράλληλα ήμουν μαζί του και τα προηγούμενα χρόνια στην Εθνική. Είναι τιμή για μένα να παίζω μπάσκετ δίπλα του, να δουλεύω μαζί του. Είναι ένας παίκτης-θρύλος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και έχει προσφέρει πάρα πολλά τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αγαπάει το μπάσκετ, έχει πάθος για αυτό και λατρεύει την Εθνική ομάδα. Δεν έχει σημασία η ηλικία του. Είναι σε καλή κατάσταση. Έχει τεράστιο κίνητρο, είναι δουλευταράς και το βλέπουμε κάθε μέρα στις προπονήσεις. Δεν ξέρω αν θα ξαναβγάλουμε ως χώρα αθλητή σαν τον Σπανούλη. Τυχεροί εμείς που τον ζούμε, τον βλέπουμε και παίζουμε μπάσκετ μαζί του. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η επιστροφή του. Είναι η ζωντανή ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

-Θα τα καταφέρει η Εθνική ομάδα να περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Αίσθησή σου ότι θα δώσει το «παρών» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Δεν γνωρίζω κάτι για το πώς θα λειτουργήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν ξέρω αν θα μας βοηθήσει, αλλά αναμφίβολα θα μας ανεβάσει επίπεδο αν δώσει το «παρών». Εμείς αυτή την περίοδο δουλεύουμε με τα παιδιά που έχουμε ενεργά, έχοντας στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλό σύνολο, που θα είναι ανταγωνιστικό, αλλά και που θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι το όνειρό μας και έχουμε όλοι μας κίνητρο και φιλοδοξία για να το κάνουμε πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι, αλλά κοιτάμε τους εαυτούς μας.

-Έχεις πάντως αρκετές πιθανότητες να βρεθείς στη δωδεκάδα και να ενισχύσεις τη φροντ λάιν. Πώς βιώνεις αυτές τις ημέρες;

Δεν ξέρω αν θα είμαι στη δωδεκάδα για το προολυμπιακό τουρνουά, αλλά προσωπικά είμαι αφοσιωμένος στο εκατό τοις εκατό στις προπονήσεις. Είναι χαρά και τιμή για μένα να φοράω το εθνόσημο. Έχω κίνητρο και φιλοδοξία να βοηθήσω την Ελλάδα στο προολυμπιακό, αλλά ακόμη και αν δεν γίνει αυτό πράξη, είμαι ευγνώμων που βοηθάω την Εθνική στις προπονήσεις και που δουλεύω με τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου. Μακάρι να τα καταφέρω. Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό.

-Έχεις περάσει από τον Ολυμπιακό και η γνώμη σου έχει σημασία. Πώς σου φάνηκε φέτος η ομάδα;

Να σου πω την αλήθεια, φέτος τον πίστευα πάρα πολύ τον Ολυμπιακό. Είχε ένα αξιόλογο ρόστερ. Πολύ σημαντική η επιστροφή του Κώστα Σλούκα, ενώ προσωπικά έχω και πολύ καλή άποψη για τον κόουτς Μπαρτζώκα. Ήταν ομάδα για οκτάδα. Φάνηκε από την αρχή, γιατί ήταν μέσα στον στόχο και είχε φέρει καλά αποτελέσματα. Μετά όμως ήρθαν τραυματισμοί. Ήταν τεράστια απώλεια η απουσία του Παπανικολάου, ενώ μετά έχασε και τον Μάρτιν. Είναι παίκτες-βαρόμετρα στις θέσεις τους. Ο Ολυμπιακός έχασε και κάποια ματς στον πόντο, στις λεπτομέρειες, που του κόστισαν. Νομίζω πως του έκατσαν κάποια πράγματα μαζεμένα στραβά και μετά δεν μπορούσε να τα διορθώσει. Περίμενε ίσως και περισσότερα από κάποιους παίκτες. Είναι και θέμα τύχης και συγκυρίας.

-Ήρθες στον Ολυμπιακό το 2013, όντας επιλογή του κόουτς Μπαρτζώκα. Είχε γίνει... σίριαλ τότε η μεταγραφή σου από τον Πανιώνιο. Ποια είναι η γνώμη σου για τον κόουτς;

Είχε περάσει όντως από... χίλια κύματα η μεταγραφή μου τότε στον Ολυμπιακό, αλλά ευτυχώς έγινε πράξη. Ήταν το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μου και είμαι περήφανος που φόρεσα αυτή τη φανέλα. Με τον κόουτς Μπαρτζώκα προσωπικά έχω πολύ καλή σχέση και είναι ένας άνθρωπος, αλλά και προπονητής, τον οποίο έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Είχαμε συνεργαστεί μαζί στον Πανιώνιο, ενώ είχα περάσει για ένα διάστημα και από το Μαρούσι. Με ήξερε ως παίκτη, με στήριξε και με βοήθησε στην καριέρα μου. Πίστευε σε μένα. Τον εκτιμώ πάρα πολύ και θεωρώ πως έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο με το ευρωπαϊκό του 2013, αλλά και με αρκετούς καλούς παίκτες που έφερε. Του εύχομαι τα καλύτερα και πιστεύω πως θα φτιάξει μία ακόμη καλύτερη ομάδα από τη νέα σεζόν. Είναι εξαιρετικός κόουτς, με γνώσεις και ικανότητες.

-Βασίλη, ανήκεις στην ίσως τελευταία γενιά που έβγαλε αρκετούς παίκτες υψηλού επιπέδου η χώρα μας. Γιατί πλέον δεν βλέπουμε πολλά ταλέντα στο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Νομίζω πως το πρόβλημα υπάρχει σε πολλούς τομείς και δεν βλέπουμε πλέον πολλά ταλέντα στην Ελλάδα. Ή καλύτερα ναι μεν υπάρχουν ταλέντα, αλλά δεν μπορούν να διακριθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που τους... φουσκώνουν τα μυαλά. Μάνατζερ βρίσκουν παιδιά 13, 14 και 15 ετών και αυτά αισθάνονται πως σε ένα δύο χρόνια θα πάρουν μεταγραφή στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό... Νομίζουν πως θα γίνουν Σπανούλης ή Διαμαντίδης έτσι απλά, την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι ώστε να τους καθοδηγήσουν σωστά. Δεν βγάζουμε και ψηλούς πλέον. Πώς να βγάλουμε, όταν δεν διδάσκουν σωστά τα παιδιά; Πώς θα φτιάξουν τα πόδια τους, πώς θα γυμναστούν, πώς θα κάνουν πίβοτ, πώς θα σκρινάρουν, πώς θα παίξουν άμυνα, πώς θα κινηθούν μέσα στη ρακέτα. Υπάρχει μια βιασύνη και δεν δουλεύουν με τα νέα παιδιά σωστά. Επίσης, για μένα είναι λάθος που αρκετά νεαρά παιδιά θέλουν νωρίς να παίξουν στην Α1 ή να πάνε σε μια μεγάλη ομάδα. Πρώτα να παίξεις στις μικρότερες κατηγορίες, να διακριθείς, μετά να παίξεις σε μια μικρότερη ομάδα στην πρώτη κατηγορία και μετά κάνε το βήμα αν σου δοθεί η ευκαιρία. Εγώ πήγα στον Ολυμπιακό στα 22 μου χρόνια, παίζοντας πριν σε Πανιώνιο, για λίγο στο Μαρούσι και φυσικά στον Ιωνικό Νικαίας. Υπήρχε μία εξέλιξη.

-Περιμένεις από τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στην Α1;

Είναι κάτι που εύχομαι και ελπίζω να γίνει πράξη. Το ελληνικό μπάσκετ μόνο χάνει όταν ένας τεράστιος σύλλογος σαν τον Ολυμπιακό, με την ιστορία του, τον κόσμο που έχει, τη διοίκηση που έχει και φυσικά τους παίκτες που διαθέτει, δεν βρίσκεται στην Α1. Το πρωτάθλημα χάνει το ενδιαφέρον του. Ο Ολυμπιακός ανήκει στην Α1 και εύχομαι να επιστρέψει.