Ισμήνη Πράπα - Σύνθια Εζέτζα: Το ελληνικό δίδυμο του Πίτσμπουργκ! (pics)
Οι διεθνείς καλαθοσφαιρίστριες, Ισμήνη Πράπα και Σύνθια Εζέτζα, μιλούν στο «ΦΩΣ» για τη συνύπαρξή τους στο Πίτσμπουργκ, την κοινή πορεία τους και το αμερικάνικο όνειρο που ζουν!
Μαζί από μικρές, στην ομάδα του Παναθηναϊκού, η Ισμήνη Πράπα και η Σύνθια Εζέτζα ένωσαν τις δυνάμεις τους και στις ΗΠΑ με τη φανέλα του Πίτσμπουργκ!
Αχώριστες, οι δύο διεθνείς αθλήτριες μίλησαν στο «ΦΩΣ» για την αμερικάνικη εμπειρία που ζουν, τις δυσκολίες που βρήκαν και τα όνειρά τους.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ισμήνη Πράπα (21 χρ., 1,73 μ.)
«Μιλάμε με τα μάτια»
Στο Πίτσμπουργκ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Φέτος όμως στάθηκες άτυχη, τραυματίστηκες και ήσουν έξω. Τι έπαθες και πώς χτύπησες;
Ναι, τραυματίστηκα στην προπόνηση στην αρχή της σεζόν πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, σε ένα αμυντικό transition πήγα να αλλάξω κατεύθυνση και κάπως γύρισε το γόνατό μου. Ευτυχώς δεν πόνεσα εκείνη τη στιγμή, αλλά κατάλαβα πως κάτι έχει συμβεί γιατί δεν ένιωθα καλά το πόδι μου. Έπαθα μερική ρήξη χιαστού και μηνίσκου, έκανα αμέσως το χειρουργείο και τώρα είμαι ακόμα σε περίοδο αποκατάστασης.
Πώς είναι να είσαι εκτός δράσης; Θηρίο στο κλουβί;
Είναι δύσκολο και δεν είχα ποτέ ξανά κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για εμένα, τόσο σωματικά, που στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω, όσο και ψυχολογικά, που δεν μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω. Πηγαίνω στις προπονήσεις και ζηλεύω κάθε δευτερόλεπτο και στους αγώνες «με έτρωγε» πολύ που δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα μου. Απαιτείται καθημερινή δουλειά και στους δύο τομείς. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθώ να εξελίσσω το μυαλό μου μπασκετικά και να πάρω ό,τι έχει να μου δώσει αυτή η εμπειρία. Είναι μέρος της επιλογής μου και πρέπει να μάθω και αυτό να το διαχειρίζομαι σωστά.
Πες μας για την πορεία σου έως τώρα. Από πού ξεκίνησες και σε ποιες ομάδες έχεις παίξει;
Ξεκίνησα από τις ακαδημίες του δήμου Γέρακα όταν ήμουν 9 χρόνων και συνέχισα στον Κρόνο Γέρακα. Μετά πήρα τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό όπου έπαιξα τρία χρόνια, έπειτα πήγα δανεική για έναν χρόνο στην Ηλιούπολη και τα τελευταία τρία χρόνια είμαι στο Pitt.
Τι σε ώθησε να πας στις ΗΠΑ;
Στο Λύκειο πήρα υποτροφία και φοίτησα στο ACS (American Community Schools of Athens) και από εκεί ξεκίνησα να παίρνω ερεθίσματα και να κάνω τις πρώτες σκέψεις για την Αμερική. Άρχισαν να έρχονται προπονητές σε επαφή μαζί μου και όσα περισσότερα μάθαινα για αυτό τόσο περισσότερο ήθελα να το κάνω. Ήταν μια τέλεια ευκαιρία για εμένα να συνδυάσω το μπάσκετ και τις σπουδές μου σε υψηλό επίπεδο.
Αρκετές Ελληνίδες διαπρέπουν πλέον στο NCAA. Υπερήφανες γι’ αυτό;
Τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες οι διασυνδέσεις και είναι πιο σύνηθες να βλέπουμε Ελληνίδες αθλήτριες στο NCAA. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει εξέλιξη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά που συναντιόμαστε σε γήπεδα της Αμερικής.
Έχεις πλέον μαζί και τη Σύνθια. Νιώθεις καλύτερα;
Ναι, είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για εμένα και προσπάθησα πολύ για να έρθει εδώ. Στα χρόνια που ήμασταν στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική είχαμε ιδιαίτερη συνεργασία με τη Σύνθια, σχεδόν μιλάμε με τα μάτια και καταλαβαίνουμε πολύ καλά η μία την άλλη. Επίσης έχουμε περάσει πολύ έντονες στιγμές σε επιτυχίες και αποτυχίες και αυτό μας έχει δέσει και φιλικά. Εδώ στο Pitt η μία είναι σίγουρα ένα πολύ καλό στήριγμα για την άλλη εντός και εκτός παρκέ.
Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πώς είναι η ζωή εκεί;
Γενικά ο ελεύθερος χρόνος μου εδώ είναι αρκετά περιορισμένος, οι υποχρεώσεις με την ομάδα είναι πολύ απαιτητικές και ταυτόχρονα έχω και τη σχολή που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Σε καθημερινή βάση στον ελεύθερό μου χρόνο πάω στο γήπεδο για ατομική προπόνηση και συνήθως περνάω χρόνο κάνοντας πράγματα με τους φίλους μου. Η φετινή χρονιά βέβαια είναι λίγο διαφορετική λόγω του Covid-19 και του τραυματισμού μου.
Ποια η αγαπημένη σου παίκτρια;
Γενικά μου αρέσουν πολλές παίκτριες και προσπαθώ να παίρνω διάφορα στοιχεία από την καθεμία. Από Ελληνίδες ξεχωρίζω την Τούλα Καλέντζου που ήμασταν και συμπαίκτριες και έχω πάρει πολλά από εκείνη και σίγουρα την Εβίνα Μάλτση που θαυμάζω το ταλέντο της και το πάθος της για την εθνική ομάδα. Από ξένες μου άρεσε πάντα η Σου Μπερντ.
Τι σπουδάζεις εκεί;
Σπουδάζω ψυχολογία, όπου είναι και το κύριο ενδιαφέρον μου, αλλά ταυτόχρονα κάνω double major σπουδάζοντας μαζί και κοινωνιολογία.
Ποια τα μπασκετικά σου όνειρα;
Ο μεγάλος μου στόχος είναι να παίξω και να καθιερωθώ στην εθνική ομάδα και όνειρό μου είναι να κατακτήσω τίτλους στην Ευρώπη.
Σύνθια Εζέτζα (20 χρ., 1,91 μ.)
«Ευγνώμων για αυτό που ζω»
Ντεμπούτο φέτος με το Πίτσμπουργκ. Πέρσι γιατί δεν έπαιξες;
Δεν μπορούσα να παίξω λόγω ακαδημαϊκών, έπρεπε να βελτιώσω τους βαθμούς για να μπορώ να παίξω. Αυτός ο χρόνος που έκατσα έξω με προετοίμασε και με βοήθησε απίστευτα με το τι θέλει ο κόουτς από εμένα.
Πώς τα βλέπεις τα πράγματα εκεί; Πιο δύσκολα από την Ελλάδα;
Είναι πιο δύσκολα από την Ελλάδα, από τις προπονήσεις μέχρι και τα ακαδημαϊκά, απλά πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα και να το τηρείς.
Είσαι ικανοποιημένη από την έως τώρα παρουσία σου;
Δεν είμαι απολύτως ικανοποιημένη με την παρουσία μου, επειδή πιστεύω θα μπορούσα να δώσω πιο πολλά. Αλλά είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία σαν freshman να έχω λεπτά και να μπορώ να παίξω, γιατί όχι όλοι οι freshmen έχουν αυτήν την ευκαιρία. Υπάρχει βέβαια χρόνος για βελτίωση και είμαι έτοιμη να δουλέψω αυτό το καλοκαίρι για αυτό.
Με την Ισμήνη ήσασταν μαζί και στον Παναθηναϊκό μικρές. Το φανταζόσασταν τότε ότι μια μέρα θα είστε μαζί και στις ΗΠΑ;
Δεν το φανταζόμουν ποτέ πως θα έπαιζα μια μέρα στην Αμερική, δεν το φανταζόμουν ειλικρινά πως θα έπαιζα και με την Ισμήνη. Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο όταν έμαθα πως θα παίζω με την Ισμήνη μαζί και στις ΗΠΑ.
Πες μας και εσύ για την πορεία σου. Από πού ξεκίνησες, πού έχεις παίξει;
Ξεκίνησα από τον Παναθηναϊκό μικρή και εκεί έπαιζα μέχρι να έρθω στις ΗΠΑ.
Από πού είναι η καταγωγή σου; Γεννήθηκες στην Ελλάδα;
Είμαι από τη Νιγηρία, αλλά ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 2 χρόνων.
Τι σπουδάζεις;
Σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων.
Ποια η αγαπημένη σου παίκτρια;
Η Λιζ Κάμπατζ.
Τι όνειρα έχεις για το μέλλον;
Τα όνειρά μου για το μέλλον είναι όταν τελειώσω το κολέγιο να μπορέσω να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ, είτε στην Ευρώπη είτε στην Αμερική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ