Ελεάννα Χριστινάκη: Από το σκοτάδι στο... φως!

Η Ελεάννα Χριστινάκη κατάφερε να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό της και είναι πάλι πίσω στα παρκέ. Ήδη έχει μπει φορτσάτη και το «ΦΩΣ» την πέτυχε σε ένα διάλειμμα των φορτωμένων αγωνιστικών υποχρεώσεών της!

Ελεάννα Χριστινάκη: Από το σκοτάδι στο... φως!

Η Ελεάννα Χριστινάκη ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό επέστρεψε στα παρκέ με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη για μπάσκετ! Η διεθνής σμολ φόργουορντ ταλαιπωρήθηκε αρκετά, δεν το έβαλε όμως κάτω και με επιμονή και υπομονή επανήλθε δριμύτερη! Άλλες στη θέση της ίσως και να τα είχαν παρατήσει, όμως η Ελεάννα δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς την πορτοκαλί μπάλα! Η 23χρονη αθλήτρια επέστρεψε λοιπόν στη δράση έπειτα από έναν χρόνο εκτός, επιλέγοντας να παίξει στην Ισπανία για λογαριασμό της Αλ Κάθερες.

Πες μας λίγα λόγια από πού ξεκίνησες το μπάσκετ και την πορεία σου μετέπειτα.

Ξεκίνησα το μπάσκετ όταν ήμουν δώδεκα χρόνων στην Κύπρο. Στα 15 πήρα μεταγραφή από την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου στον Παναθηναϊκό και έπειτα βρέθηκα στην Αμερική σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια για γυναικείο μπάσκετ, το Maryland. Στη συνέχεια έπαιξα στην Ισπανία, στο Βέλγιο και τώρα είμαι και πάλι στην Ισπανία. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια ήμουν μέλος των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, Κορασίδες, Νεάνιδες, Νέες Γυναίκες και Γυναίκες.

Τραυματίστηκες σοβαρά στο γόνατο σε φιλικό της Εθνικής την άνοιξη του 2019. Πέρσι έχασες σχεδόν όλη τη σεζόν.

Ήταν ένα πολύ δύσκολο διάστημα, αλλά έμαθα πολλά για τον εαυτό μου. Άρχισα να εκτιμώ όσα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή, όπως το να περπατάω, όπως το να μπορώ να τρέξω. Έμαθα να έχω περισσότερη υπομονή και ότι «αποφασίζει» το πόδι μου και όχι οι προσδοκίες που έχω εγώ από αυτό. Ένας τραυματισμός σε κάνει να αναθεωρείς, να βλέπεις τη ζωή διαφορετικά. Ανακάλυψα πράγματα που με κάνουν το ίδιο χαρούμενη με το μπάσκετ. Δούλεψα πολύ σκληρά για να επανέλθω, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεπεράσεις όλα τα υπολείμματα που αφήνει ένας τραυματισμός.

Σου πέρασε από το μυαλό η σκέψη να σταματήσεις;

Είχα πει ότι θα σταματήσω αν δεν καταφέρω να ξαναπαίξω σε υψηλό επίπεδο, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Με ό,τι ασχολούμαι, θέλω να το κάνω στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν συμβιβάζομαι με οτιδήποτε είναι μέτριο.

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό σου στα δύσκολα; Έχεις κάποιο παράπονο;

Ήμουν πολύ τυχερή που είχα την οικογένειά μου, τον γιατρό μου και τους φίλους μου. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αυτή του χιαστού. Πολύ σημαντικό ποιους ανθρώπους έχεις δίπλα σου σε στιγμές απόγνωσης αλλά και επιτυχίας. Κανένας δεν καταφέρνει τίποτα σπουδαίο μόνος του, ειδικά σε έναν τραυματισμό όπου ο αθλητής είναι ευάλωτος και πρέπει να ξεπερνά τον πόνο και τα όριά του σε καθημερινή βάση, για να επανέλθει.

Τελικά τι ακριβώς είχε πάθει το πόδι σου; Τώρα μπορούμε να πούμε ότι είσαι στο 100%;

Έπαθα ρήξη πρόσθιου χιαστού. Το πόδι μου είναι 100% καλά, απλά είναι ο πρώτος μήνας επανένταξής μου στο σπορ έπειτα από αρκετούς μήνες αποχής και δεν έχω αποβάλει ακόμα τις σκέψεις.

Τι κρατάς, λοιπόν, από αυτήν την περίοδο;

Έμαθα να έχω υπομονή, να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους λίγο περισσότερο.

Κι αφού έγινες καλά, παίζεις στην Αλ Κάθερες, μαζί με μια άλλη Ελληνίδα, τη Μαριέλλα Φασούλα. Τι σε έκανε να πας εκεί; Έπαιξε ρόλο και η Μαριέλλα; Ήσασταν φίλες από πριν;

Επέλεξα τη συγκεκριμένη ομάδα γιατί βρίσκεται στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης φέτος. Η ομάδα αυτή μου ταιριάζει αγωνιστικά και ο προπονητής με βοηθά σε όλα τα επίπεδα να επανέλθω και να βελτιωθώ παράλληλα. Άλλος λόγος ήταν η οργάνωση της ομάδας σε εξωαγωνιστικά θέματα, όπως είναι ο γιατρός, ο φυσικοθεραπευτής, οι εγκαταστάσεις και οι χώροι διαβίωσης των αθλητών. Το ότι βρίσκεται εδώ η Μαριέλλα μόνο θετικό είναι γιατί γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο παρκέ.

Μέχρι στιγμής είσαι η πρώτη σκόρερ της ομάδας. Πώς είναι το ισπανικό πρωτάθλημα; Δύσκολο;

Είναι, για μένα, στα δύο καλύτερα της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον. Έχουμε ξεκινήσει κανονικά τους αγώνες από αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, διότι έχουν εξαιρετική οργάνωση. Κάνουμε κάθε δύο ημέρες τεστ για τον κορονοϊό και εννοείται προσέχουμε πολύ. Στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που λειτουργεί τόσο καλά στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η ομάδα είναι νεοφώτιστη και ο βασικός στόχος είναι να παίζει καλά και να παραμείνει στην κατηγορία. Νομίζω ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και για τα δύο.

H πόλη της Κάθερες πώς είναι; Με τον κορονοϊό η κατάσταση;

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να την εξερευνήσω καλά λόγω του ιού. Είναι όμορφη πόλη, έχει μάλιστα χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Με τον κορονοϊό η κατάσταση είναι όπως και σε κάθε άλλη χώρα. Το καλό με την Κάθερες είναι ότι το ελέγχουν μέχρι στιγμής, σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ισπανίας.

Κλήθηκες και στην Εθνική για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε με πόση λαχτάρα περιμένω να ξαναπαίξω στην Εθνική. Εύχομαι και το πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε και να έχουμε μια θέση στο Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα αποτελείται πια από πολλές νέες, ταλαντούχες αθλήτριες και σίγουρα μπορεί να πετύχει τους στόχους της.

Από μικρή με τα γαλανόλευκα. Τι σημαίνει η Εθνική για σένα;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από το να αγωνίζεται και να εκπροσωπεί τη χώρα του. Είναι για εμένα δέος, ευθύνη, ευλογία και πολλά ακόμα. Από μικρή ανυπομονούσα κάθε καλοκαίρι να πάω στην Εθνική και όσο μεγαλώνω έχω ακόμα μεγαλύτερη θέληση να κρατήσουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Πίσω από κάθε μπασκετική επιλογή ομάδας σκέφτομαι πάντα πώς θα γίνω καλύτερη για να βοηθήσω την Εθνική όποτε με χρειάζεται.

Εννοείται ότι η Εθνική και η Ομοσπονδία ήταν δίπλα μου ηθικώς και εμπράκτως στη μεγάλη περιπέτεια με τον τραυματισμό μου, κάτι που με έκανε να δεθώ ακόμα περισσότερο με την ομάδα και τους ανθρώπους της.

Τι σπούδασες στις ΗΠΑ;

Κοινωνιολογία και Αθλητική Ψυχολογία.

Στην Ελλάδα πρόκειται να παίξεις πάλι μια μέρα;

Θα ήθελα να γυρίσω κάποια στιγμή, αλλά δεν το βλέπω στο κοντινό μέλλον.

Ο επίλογος δικός σου!

Σε όσους περνάνε δύσκολα με τραυματισμούς θέλω να πω πως το ταξίδι της αποκατάστασης φαίνεται σκοτεινό, αλλά έχει ένα μονοπάτι και στο βάθος μια πόρτα που οδηγεί στο φως. Μέχρι να φτάσεις σε αυτήν την πόρτα πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο σου με το σκοτάδι, να καταπολεμήσεις τους δαίμονές σου, να δουλέψεις όσο πιο σκληρά μπορείς, να στοχοθετήσεις, να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι, να πιστεύεις στον εαυτό σου και στη δύναμη της ψυχής σου. Πρέπει να το θέλει η ψυχή σου για να πετύχεις κάτι.

Η συμβολή των Θέου και Μουρίκη

Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της Ελεάννας Χριστινάκη έπαιξαν ο επί σειρά ετών γιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, Χρήστος Θέος, και ο προπονητής φυσικής κατάστασης των «ερυθρολεύκων», Χρήστος Μουρίκης. Αμφότεροι στάθηκαν στο πλευρό της και τη βοήθησαν να ξεπεράσει το πρόβλημά της και να επιστρέψει ακόμη πιο δυνατή!